Les zones vulnerables als nitrats són aquelles en què les aigües superficials o subterrànies estan afectades, o poden estar-ho, per una alta concentració de nitrats d’origen agrari. També s’inclouen àrees que contribueixen a la eutrofització de les masses d’aigua.
La Unió Europea, va dictar la Directiva 91/676/CEE, de 12 de desembre, relativa a la protecció de les aigües davant la contaminació produïda per nitrats d'origen agrícola.
El Reial decret 47/2022, de 18 de gener, estableix normes per protegir les aigües contra la contaminació difusa causada pels nitrats procedents de fonts agràries. Aquest reial decret actualitza la legislació espanyola en línia amb la Directiva 91/676/CEE, obligant els estats membres a identificar la qualitat de les aigües; a declarar vulnerables aquelles zones on el drenatge pugui originar una contaminació per nitrats, bé sigui de les aigües subterrànies, epicontinentals o de les costaneres; i aplicar programes d’actuació que incloguin les mesures de protecció necessàries.
A l’àmbit de les Illes Balears, el Decret 18/2023 de 27 de març pel qual es designen les zones vulnerables per la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries de les Illes Balears i s’aprova el Programa de seguiment i control del domini públic hidràulic té l’objecte de designar les zones vulnerables per la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries a les Illes Balears i l'aprovació del programa de seguiment i control del domini públic hidràulic per a les zones designades vulnerables per la contaminació per nitrats.