Responsabilitats
L’agricultor és responsable de la seguretat i de la salubritat dels aliments que elabora. En conseqüència, també té la responsabilitat d’implantar un sistema d’autocontrol i de traçabilitat. En aquest sector, en termes generals es pot dir que l’agricultor és responsable dels seus aliments, des que fa la sembra fins que lliura el producte al client.
Per això, amb relació a l’objecte de la GUIA que es presenta, és responsable dels punts següents:
1. Tenir implantat el sistema de traçabilitat.
2. En cas que utilitzi productes fitosanitaris, posseir el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris, amb el nivell adequat segons la categoria toxicològica del plaguicida.
3. Disposar d’informació necessària i rellevant per garantir els sistema de traçabilitat.
4. Col·laborar amb les autoritats competents per garantir que els controls que facin siguin eficaços, i presentar la documentació que li demanin.
En cas que sorgeixi qualsevol problema alimentari, les responsabilitats són les següents:
1. Informar l’autoritat competent en cas que se sospiti o que es tengui la certesa que un producte no compleix els requisits de seguretat alimentària.
2. Retirar el producte afectat en cas de problema alimentari, en la mesura que li sigui possible, i informar els clients que tenguin relació amb aquest producte.
És responsabilitat de l’autoritat competent:
1. Promoure la implantació del sistema de traçabilitat.
2. Verificar el compliment de la legislació.
3. Adoptar accions conjuntes amb les empreses alimentàries i de pinsos.
4. Coordinar actuacions amb totes les autoritats competents involucrades.