Autorització per a noves plantacions de vinyet
L'objecte d'aquest procediment és plantació de nova vinya amb autoritzacions concedides des del repartiment de nova superfície de vinya a nivell nacional.
Requisits
Els sol·licitants poden ser persones físiques, jurídiques, agrupacions o entitats, i han de tenir una autorització de plantació al seu nom.
Perquè una sol·licitud d'autorització per a noves plantacions de vinya sigui admissible, cal que el sol·licitant compleixi els següents requisits que apareixen a l'article 5.a, 5.b i 5.c del Reial Decret 34/2020:
- Disposició de Terreny: Ha de tenir la superfície agrària necessària (en propietat, arrendament, etc.) documentada i liquidada fiscalment en el moment d'obertura del termini de sol·licituds. No es pot sol·licitar per terrenys que requereixin permisos administratius no obtinguts.
- Experiència i Competència: El sol·licitant ha de demostrar capacitat professional amb almenys cinc anys d'experiència en els darrers deu, o mitjançant cursos o títols relacionats amb l'agricultura. També es permet que persones jurídiques compleixin aquests requisits a través del control efectiu d'una persona física competent.
- Drets de Plantació: No ha de tenir plantacions de vinya sense autorització en el moment de la sol·licitud.
A més, en zones amb DOP (Denominació d'Origen Protegida) amb limitacions, es requereix haver estat donat d'alta en la Seguretat Social de l'activitat agrària durant almenys dos anys dels cinc anteriors.
Documentació a presentar
- Document acreditatiu d'estar en disposició de la superfície per la què es sol·licita l'autorització de la nova plantació de vinya. (Nota simple del registre de la propietat, escriptura de compra-venta, certificat cadastral o contracte de lloguer, d'un mínim de 10 anys, liquidat d'impostos)
- Document acreditatiu de tenir la capacitat i competències professionals adequades.
Criteris de prioritat:
Per obtenir puntuació en els criteris de prioritat, el sol·licitant no ha d'haver deixat expirar cap autorització de nova plantació no utilitzada en els darrers tres anys.
- Joves Viticultors: Persones físiques que no superin els 40 anys l'any de la sol·licitud o, en el cas de persones jurídiques, que tinguin com a soci un jove viticultor amb la mateixa edat. Cal que el sol·licitant no hagi estat titular de cap parcel·la de vinya al registre vitícola.
- Cap d'Explotació: El sol·licitant ha de ser qui assumeix el risc empresarial de l'explotació en el moment de la sol·licitud. L'autoritat competent pot sol·licitar documentació per verificar-ho.
- Condicions d'Explotació: El sol·licitant ha de ser viticultor a la data d'obertura de sol·licituds, no ha de tenir plantacions de vinya sense autorització ni autoritzacions no utilitzades.
- Titularitat de Plantacions: Ser titular d'una plantació de vinya, excepte en certs casos d'excepcions legals. Els sol·licitants han de presentar un llistat de les seves parcel·les amb informació específica sobre la superfície i règim de tinença.
La puntuació s'assigna segons els criteris detallats a l'annex III del Reial decret 1338/2018.
Termini màxim:
La sol·licitud es pot fer des de 15 de gener fins al 29 de febrer.
Com es pot presentar la sol·licitud?
D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, podeu dur a terme aquest tràmit mitjançant un dels canals següents:
- Telemàticament (obligatori per a determinats subjectes*) mitjançant certificat digital, DNI electrònic o cl@ve permanent.
- Presencialment (només per a persones físiques) a oficines de registre de l'Administració.
- Per correu postal (només per a persones físiques), presentant els documents en un sobre obert per registrar la data i hora.
*Nota: Els subjectes obligats a relacionar-se electrònicament han de presentar la sol·licitud en aquest format, fins i tot si ho fan presencialment.
a
Model de sol·licitud (Annex III - Decret 34/2020)
a
Normativa aplicable:
- Reial decret 32/2023, de 24 de gener, pel qual es modifica el Reial decret 1338/2018, de 29 d'octubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola.
- Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les
administracions públiques. - Decret 34/2020, de 23 de novembre, pel qual es fixen els principis generals en matèria de control del potencial de producció vitícola, del Registre Vitícola i sobre les declaracions obligatòries en el sector vitivinícola a les Illes Balears i s’inclouen les varietats Esperó de gall, N. Callet negrella, N. i Mancès de Tibús, N. en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears
- Reial Decret 1338/2018, de 29 doctubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola.