Edificis emblemàtics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Sa Llotja

Sa Llotja forma part de la façana marítima de Palma i es destina a sala per a exposicions temporals i actes culturals. L'edifici del gòtic civil és de gran valor artístic i monumental i està declarat Bé d'Interès Cultural amb la categoria de monument.

Guillem Sagrera va rebre l'encàrrec al segle XV de construir un lloc apropiat per a les tasques i necessitats del mercaders. El resultat va ser un edifici senzill, de composició equilibrada, la seva planta és rectangular d'un únic espai subdividida en quatre per tres quadrats amb sis columnes sense base ni capitell. A la façana exterior cada cantó queda rematat per una torre octogonal. A la part superior s'obre una galeria de finestres amb una cresteria de merlets.

Quan es va construir l'edifici estava al costat del mar i formava part de la muralla marítima de la ciutat. La façana principal era la que actualment dona a la plaça de la Llotja des d'on es contemplava el Palau de l'Almudaina. Sobre la porta d'entrada hi ha una gran escultura de l'Àngel Custodi atribuïda també a Guillem Sagrera.

Ubicació: Façana marítima de Palma

Any de construcció: Segle XV

Estil: Gòtic civil

Arquitecte: Guillem Sagrera

Galeria de fotos

Consolat de Mar

El Consolat de Mar forma part de la façana marítima de Palma i és la seu de la Presidència de les Illes Balears. Es va construir el segle XVII, té una capella gòtica i ha sofert diverses reformes. Es situa al costat de la Llotja de la que queda separat per un jardí on es va reconstruir l'antiga Porta del moll.

L'edifici fou una institució medieval vinculada al dret dels grans mercaders. Té una planta irregular resultant de la unió de diferents peces rectangulars i trapezoïdals d'interès històric. Va ser declarat Bé d'Interès Cultural l'any 1964.

Ubicació: Façana marítima de Palma

Any de construcció: Segle XVII

Estil: Gòtic amb reformes posteriors

Funció actual: Seu de la Presidència de les Illes Balears

Galeria de fotos

Edifici Montenegro

L'edifici situat al carrer Montenegro número 5 de Palma, ocupant una illeta completa del barri de la Drassana, és la seu de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports. Es tracta d'un palau d'època barroca. Una de les parts més interessants de l'edifici construït al segle XVIII aproximadament, és el pati cobert amb un lluernari sobre l'escala construïda amb pedra de Santanyí.

Ubicació: Carrer Montenegro 5, Palma

Any de construcció: Segle XVIII

Estil: Barroc

Funció actual: Seu de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports

Galeria de fotos

Palau Reial

La seu de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació està situada al carrer de Palau Reial número 17. Es tracta d'una edificació relacionada amb el classicisme neogrec en els seus motius ornamentals. És un edifici de gran valor artístic com integrant del context urbà del carrer Palau Reial. Forma un conjunt amb l'edificació situada al carrer Estudi General número 3.

Ubicació: Carrer Palau Reial 17, Palma

Estil: Classicisme neogrec

Funció actual: Seu de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

Galeria de fotos

Edifici Carrer Ter

A l'edifici situat al carrer Ter número 16 de Palma, es situa en una de les seves torres la seu de la conselleria d'Educació i Universitat. L'altra torre està actualment en obres per donar cabuda entre la planta baixa i les cinc plantes pis a 669 funcionaris de diferents conselleries, entre elles la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia; la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat; la Conselleria de Salut; i l'Institut d'Estudis Baleàrics. Es un edifici construït a principis dels anys 90 i que fou seu de diverses entitats bancàries abans de la seva adquisició per part de l'administració de la comunitat autònoma.

Ubicació: Carrer Ter 16, Palma

Any de construcció: Principis dels anys 90

Funció actual: Seu de diverses conselleries

Galeria de fotos

Finca de Planícia

La finca de Planícia està situada al municipi de Banyalbufar, dins Paratge Pintoresc de la Serra de Tramuntana, és Paratge Natural i està inclosa dins la Xarxa Natura 2000. Té la més alta protecció ambiental ja que es tracta d'una Àrea Natural d'Especial Interès d'Alt nivell de Protecció.

Es poden realitzar visites i activitats d'ús públic com excursions, que inclouen les cases dels senyors on hi ha una tafona i les cases anomenades de les dones o de les Collidores.

Ubicació: Banyalbufar, Serra de Tramuntana

Protecció: Paratge Natural, Xarxa Natura 2000

Característiques: Àrea Natural d'Especial Interès d'Alt nivell de Protecció

Galeria de fotos