Metodologia participativa
La participació ciutadana en el disseny de les polítiques públiques de salut té un impacte positiu. D’una banda, culturalment incrementa la qualitat democràtica, l’equitat en la presa de decisions i l’assignació de recursos (World Health Organization 2022). En segon lloc, pel que fa a la prestació de serveis la participació ciutadana pot informar de preferències poc visibles per a qui dissenya les polítiques (World Health Organization 2022).
En l'elaboració del document del Pacte per la Salut hi han participat persones a títol individual, col·legis professionals, facultats de ciències de la salut de la Universitat de les Illes Balears, partits polítics, sindicats, associacions, federacions, societats científiques, corporacions de la sanitat privada, organismes del sistema balear de salut i experts en diferents camps de ciències de la salut, amb un total de 254 persones a títol individual i 91 entitats.
A més, la participació ha estat oberta tot el temps perquè ciutadans o organitzacions que no hi haguessin estat convidats en un primer moment poguessin sumar-s’hi en qualsevol punt del procés.
Les línies estratègiques en que s'ha centrat la feina dels grups de treball són:
- Línia 1. Reconeixement, fidelització, estabilització i captació de professionals.
- Línia 2. Modernització i enfortiment de l’atenció primària i de la capacitat de resolució assistencial i de prevenció.
- Línia 3. Abordatge de la cronicitat: atenció centrada en la persona, atenció social i sanitària.
- Línia 4. Promoció de la salut, prevenció de la malaltia i foment d’hàbits saludables.
- Línia 5. Atenció als problemes de salut mental i potenciar la prevenció i l’atenció comunitària.
- Línia 6. Reducció dels temps d’espera per a consultes externes i intervencions quirúrgiques.
Els grups de treball han aplicat diverses tècniques de recerca participativa per a la recollida de dades i l'anàlisi prèvia a la formulació de les polítiques que s'haurien de desenvolupar en cada línia.
En el context d’un món interconnectat, on s’ha incrementat la complexitat en la gestió de la cosa pública, el propòsit global d’aquest projecte és incorporar la perspectiva i l’acció de la ciutadania en el disseny de les polítiques públiques de salut a les Illes Balears. El resultat esperat és incrementar la capacitat dels nostres governs per desplegar polítiques efectives i legítimes en matèria de salut.