Benvinguts a gran projecte expositiu «Paysage Miró», una aliança històrica i sense precedents entre el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma, la Fundació Miró Mallorca, Es Baluard Museu, el Casal Solleric i el Museu Nacional Centre d'Arts Reina Sofia, amb la col·laboració de col·leccions particulars i la Galeria Pelaires.
Un projecte expositiu de gran envergadura format per quatre exposicions importants: a la Llotja, la Fundació Miró, Es Baluard Museu i el Casal Solleric.
En aquesta mostra conjunta s'hi podran veure obres que abracen gairebé tota la trajectòria de l'artista: des del 1916 fins al 1981.
«La força inicial» (Llotja de Palma)
Aquesta exposició presenta a la Llotja de Palma un conjunt de peces en bronze que condensen la recerca formal i simbòlica de l'artista en l’àmbit tridimensional. Són obres que destaquen per les pàtines fosques, la solidesa dels volums i el caràcter metamòrfic. Figures com Oiseau lunaire, Oiseau solaire, Maternité o Conque encarnen la tensió entre l'ancestral i el contemporani, entre el natural i el fantàstic, i reflecteixen el diàleg constant de Miró amb l'escultura moderna (Arp, Giacometti, Picasso). La instal·lació a l'espai gòtic de la Llotja reforça el vincle entre les formes escultòriques i el paisatge, i fa ressaltar la dimensió còsmica, poètica i vitalista del seu univers plàstic.
«La guspira màgica» (Fundació Miró Mallorca)
L'exposició revela el paisatge interior i creatiu de Joan Miró a través d'un recorregut articulat en sis àmbits temàtics —la natura, el vocabulari, les cultures, les arts, els amics i els llocs—, que posa el focus en les relacions personals i artístiques que van alimentar el seu univers visual. En aquest context, la presència d'obres d'artistes com Picasso, Calder, Klee, Giacometti, Braque o Léger cobra especial rellevància, no només com a referents, sinó com a interlocutors creatius de Miró. La mostra combina obra plàstica, material documental i objectes personals per construir un relat íntim i coral que il·lumina el procés mironià des d'una perspectiva relacional i poètica.
«Pintar entre les coses» (Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma)
Aquesta exposició proposa una relectura de la pintura contemporània a partir de Joan Miró, figura clau en l'expansió conceptual i material del mitjà. L'exposició explora com, durant la seva trajectòria, Miró va desbordar els límits de la pintura tradicional mitjançant una pràctica que combina gest, signe i matèria, amb una metodologia rigorosa, però sempre oberta a l'experimentació.
La mostra traça connexions entre la seva obra pictòrica, escultòrica i performativa, i ressalta el seu caràcter antipictòric i la seva recerca d'una pintura més mental, tàctil i poètica. Miró esquiva la rigidesa de la pintura tradicional i persegueix la conceptualització dels seus signes pictòrics. És una pintura que amaga més del que mostra. Miró no representa: descompon, suggereix, transforma. Es tracta d’una pintura que no és en les coses, sinó entre elles.
«El color i la seva ombra» (Casal Solleric)
L'exposició proposa un recorregut no lineal per l'univers plàstic de Joan Miró, centrat en el diàleg entre la seva pintura i la seva escultura. A través d’una selecció de peces acurada —que inclou escultures en bronze, pintures i obra sobre paper—, la mostra revela com l'artista català va construir un llenguatge propi, en el qual el signe, la matèria i el buit adquireixen un profund significat poètic i conceptual. L'exposició destaca especialment la producció escultòrica de Miró a partir dels anys seixanta, amb personatges totèmics i muntatges que revelen la seva fascinació pels objectes trobats, l'art popular i el primitiu. Paral·lelament, s'hi exposen pintures que allarguen la seva reflexió sobre l'enigmàtic, l'ancestral i el simbòlic.
Les obres procedeixen del Museu Reina Sofia, que hi aporta un conjunt destacat de peces, així com de les col·leccions de la Fundació Joan Miró de Barcelona, el MACBA, la Fundació Miró Mallorca, Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma i col·leccions particulars.
Horaris: Les exposicions romandran a la Llotja de Palma del 31 de juliol al 8 de febrer; a la Fundació Miró Mallorca, del 30 de juliol a l'11 de gener, i a Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma i al Casal Solleric, del primer d'agost al 9 de novembre.