Funcionament
L’acció de l’Euroregió s’articula a partir del full de ruta 2021-2030, el qual estableix quatre grans prioritats:
- Respondre a les emergències climàtiques i promoure la transició ecològica i energètica.
- Fomentar una economia innovadora, circular i neutra en carboni.
- Millorar la inclusió ciutadana i protegir la diversitat cultural.
- Enfortir la cooperació mediterrània en tots els àmbits.
Alhora, aquest full de ruta polític es desplega anualment en plans d’acció i es concreta a través de les cinc comissions tècniques de treball en matèries d’innovació, ensenyament superior i recerca, turisme, cultura i medi ambient i energia, així com dels grup de treballs ad hoc.
El Servei d’Acció Exterior i UE coordina la participació de les diferents direccions generals del Govern de les Illes Balears i altres actors en les diverses comissions i grups de treball.
A més, l’Euroregió compta amb una xarxa de cooperació que inclou els CES (Consells Econòmics i Socials) de les tres regions i una Assemblea euroregional de joves, creada el 2022, per garantir la participació de les noves generacions en la construcció del futur de l’Euroregió.
El full de ruta 2021-2030, així com les diverses declaracions estratègiques que ha signat l’Euroregió, les podeu trobar aquí.
Finançament
Per assolir aquests objectius, l’Euroregió participa en convocatòries europees, liderant projectes de cooperació en diversos àmbits. A més, desenvolupa iniciatives pròpies que no estan subvencionades per la UE, però que són finançades amb fons propis provinents de les aportacions dels tres territoris membres. Així, la combinació de fons propis i fons europeus permet impulsar projectes innovadors i beneficiosos per als territoris.