Què és el Servei Voluntari Europeu?

És una acció del programa «Joventut en acció» que dóna suport a les tasques dels joves voluntaris, promou la ciutadania activa i la comprensió mútua entre els joves, la solidaritat i la tolerància.
 

Els seus objectius són:

  • Donar suport a la participació dels joves en diverses formes d’activitats voluntàries, tant dins com a fora de la Unió Europea
  • Implicar els joves en la possibilitat d’expressar el seu compromís personal mitjançant activitats de voluntari d’àmbit europeu i internacional.
  • Implicar els joves en acciones que fomentin la solidaritat entre els ciutadans de la Unió Europea.
  • Promoure la participació dels joves voluntaris en una activitat sense ànim de lucre i no remunerada en benefici de la col·lectivitat, en un país distint al seu de residència.

 


 


Què és un projecte d’SVE?

És un acord entre tres socis (un voluntari, una organització d’enviament i una organització d’acollida) que permet als joves dur a terme una activitat de voluntariat en un país distint al seu de residència. Aquesta activitat, no remunerada i sense ànim de lucre, es fa a temps complet durant un període determinat (mínim 2 mesos i màxim 12 mesos) en benefici de la comunitat.
 

Tipus de projectes
- Individual: projecte realitzat per un sol voluntari
- Col·lectiu: projecte realitzat per un grup de fins a 100 voluntaris en una o diverses entitats d’acollida.

Les activitats de l’SVE es poden desenvolupar dins molts distints àmbits: cultura, joventut, esport, assistència social, patrimoni cultural, arts, protecció civil, medi ambient, cooperació al desenvolupament, etc. Les intervencions d’alt risc en situacions immediatament posteriors a desastres (per exemple, ajuda humanitària, etc.) estan excloses
 

S’ha de tenir present que l’SVE no és:

— Una activitat de voluntariat ocasional, sense estructurar i a temps parcial.
— Un període de pràctiques a una empresa.
— Un treball remunerat i no ha de substituir una feina remunerada
— Una activitat recreativa o turística.
— Un curs d’idiomes.
— Una explotació de mà d’obra barata
— Un període d’estudis o de formació professional a l’estranger
— Un sistema de finançament, sinó un model de qualitat del servei voluntari transaccional.
 

Qui són els socis d’un projecte d’SVE?
Un projecte d’SVE requereix sempre la participació de tres socis:

  • un voluntari
  • una organització d’enviament
  • una organització d’acollida


VOLUNTARI

A) L’SVE està obert a tots els joves d’entre 18 i 30 anys, independentment del medi del qual procedeixen, sempre que resideixin legalment en un país participant dins el programa o en un país soci.

Es fan esforços especials i es concedeixen incentius perquè els joves desfavorits, inclosos els joves amb discapacitat, participin activament en l’SVE. Aquestes activitats d’inclusió estan obertes a joves d’entre 16 i 30 anys, a condició de que es faci una preparació adaptada a les necessitats específiques del voluntari i es prevegin un acompanyament i un seguiment adequats.

El voluntari és una part activa durant tot el procés, per això després del seu desig de participar i identificar el seu projecte d’acollida, ha de conèixer i assumir amb responsabilitat les activitats que s’hi ha de dur a terme, aportant els seus coneixements i experiència personal.

No ha d’abonar cap quantitat per participar-hi, ni tampoc obté cap remuneració per la seva activitat voluntària. El programa estableix una assignació, denominada «diners de butxaca», per a les seves despeses personals.
 

ORGANITZACIÓ D’ENVIAMENT

B) Poden ser:

— Una organització o associació sense ànim de lucre legalment establerta dins un país del programa o en un país del sud-est d’Europa.
— Una autoritat local, regional o nacional d’un país del programa o d’un país del sud-est d’Europa.
— Un organisme amb o sense ànim de lucre que organitzi un esdeveniment dins l’àmbit de la joventut, l’esport o la cultura
— Una organització governamental internacional establerta dins un país del programa o dins un país del sud-est d’Europa.

Dels països que participen dins el projecte o dins la activitat de l’SVE, un ha de ser obligatòriament un estat membre de la UE.

L’organització d’enviament és la que gestiona la sortida del voluntari sempre quan tengui una manifestació d’interès . Una vegada provada es pot consultar a la base http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm. Ha d’assumir  les responsabilitats següents:

Viatge:
Facilita el viatge d’anada i tornada del voluntari.

Preparació:
L’ajuda a trobar una organització d’acollida i l’assessora en el desenvolupament del seu projecte, el prepara amb una formació bàsica per a la seva estada en l’estranger, i en garanteix les sessions de formació, prèvia a la partida.

Contacte durant el voluntariat:
Manté contacte amb el voluntari i amb l’organització d’acollida durant tot el període de realització del projecte, i vetlla per un desenvolupament correcte per prevenir o, si s’escau, resoldre situacions de crisis.

Visat:
Comparteix amb l’organització d’acollida la responsabilitat de tramitar el visat del voluntari. L’Agència Nacional Espanyola col·labora en aquesta gestió.

Assegurances:
Li correspon tramitar l’assegurança i comprovar que la companyia contractada per la Comissió Europea ha assegurat el voluntari. Tots els participants en un projecte SVE estan subscrits a una assegurança per malaltia, accident, incapacitat permanent, defunció, repatriació i responsabilitat civil, des que comença fins que acaba el projecte. Aquesta assegurança complementa la protecció que aporten els sistemes nacionals de seguretat social. S’ofereixen les mateixes prestacions a tots el voluntaris de la UE, mitjançant una companyia asseguradora específica compromesa a aquest efecte amb la Comissió Europea.

Seguiment:
Dóna suport al voluntari, si cal, al seu retorn perquè s’incorpori novament a la seva comunitat local; l’informa d’altres possibilitats que ofereix el programa «Joventut en acció» i l’assessora per continuar la seva formació o per la seva inserció laboral.
 

ORGANITZACIÓ D’ACOLLIDA

C) Poden ser:

— Una organització o una associació sense ànim de lucre legalment establerta en un país del programa o en un país soci.
— Una autoritat local, regional o nacional d’un país participant dins el programa o d’un país soci
— Una organització governamental internacional establerta en un país del programa o en un país del sud-est d’Europa.

L’organització d’acollida és aquella en la qual es fa l’activitat voluntària, el contingut de la qual, expressat amb una manifestació d’interès, han d’aprovar prèviament les agències nacionals del programa «Joventut en acció».

Tenir aprovada una manifestació d’interès és requisit previ i indispensable per presentar un projecte d’acollida d’un voluntari.

Totes les manifestacions d’interès aprovades apareixen recollides en la base de dades de l’SVE:
http://ec.europa.eu/youth/program/sos/hei/hei_en.cfm
http://infojove.caib.es/

En acollir el voluntari, l’organització d’acollida assumeix les responsabilitats següents:

Suport relacionat amb la tasca
Les tasques que han de fer els voluntaris han d’aparèixer detallades en el projecte i han d’estar guiades per persones que hi estiguin familiaritzades.

Suport personal
Els voluntaris disposen d’un suport personal que els ajudi a prevenir o a superar qualsevol dificultat tant en l’aspecte personal com en el relacionat amb les seves tasques. Ha de possibilitar el contacte amb altres joves i la participació en activitats de temps lliure.

Tutor
Designa un tutor que es responsabilitza del suport personal, lingüístic i pedagògic del voluntari al llarg de tot el projecte.

Suport lingüístic
Li proporciona de manera continuada formació lingüística, sobretot a l’inici del projecte. El coneixement de la llengua li facilita integrar-se en la cultura d’acollida.

Allotjament
Facilita un allotjament adequat al voluntari.

Manutenció
Proporciona la manutenció o bé la quantitat econòmica necessària perquè ho organitzi el voluntari pel seu compte.

Diners de butxaca
Li abona mensualment la quantitat de diners de butxaca estipulada.

Formació:
L’Agencia Nacional Espanyola ha de proporcionar formació als joves voluntaris a l’arribada i organitza una avaluació intermitja. L’agencia nacional del país d’enviament, en canvi ha d’organitzar una formació abans de la partida i una vegada finalitzat el projecte un  seminari d’avaluació final.

Transport local
Facilita els mitjans de transport local, si el projecte d’SVE ho requereix

Visat
Comparteix amb l’organització d’enviament la responsabilitat de tramitar el visat
 

Quin tipus de projectes es financen?

El finançament comunitari d’un projecte de Servei Voluntari Europeu es basa en el principi del cofinançament amb altres contribucions públiques o privades. Això significa que l’organització d’enviament i d’acollida han d’aportar contribucions, en espècie o en metàl·lic, per cobrir el cost total del projecte.

El voluntari gaudeix d’allotjament en règim de pensió completa, cobertura completa d’assegurança, assignació per despeses personals i, si s’escau, un incentiu per fer una activitat de seguiment. A més, les sessions de formació s’imparteixen gratuïtament als voluntaris. Les despeses del viatge es reemborsen al 100%.

L’assignació que rep el voluntari (diners de butxaca) serveix per sufragar algunes despeses personals addicionals durant l’estada a l’estranger, però no ha de cobrir, en principi, totes les despeses personals. No ha de servir tampoc per sufragar les despeses habituals de manutenció, allotjament i transport local del voluntari, que són a càrrec de la organització d’acollida i son cofinançades per la subvenció comunitària dins la partida «costos de l’activitat d’acollida».
 

Despeses desglossades

L’ajut financer assignat al Servei Voluntari Europeu es distribueix d’aquesta manera:
— Despeses de viatge : 100% dels costos reals.
— Cost de les activitats d’enviament: quantitat fixa per voluntari del país on fa l’SVE.
— Cost de les activitats d’acollida: quantitat fixa per voluntari i mes.
— Despeses de visat i altres despeses similars i despeses de vacunació: 100% de les despeses reals.
— Assignació per al voluntari: específica per cada país.
— Formació prèvia a la partida, reunió intermèdia i reunió d’avaluació: 100% dels costos reals fins un total de 300 €.
— Formació a l’arribada: 100% dels costos reals fins a un total de 800 €.
— Costos de coordinació: quantitats fixes per cada organització associada i voluntari per a l’administració i la connexió en xarxa dels socis del projecte per l’organització de coordinació (no es concedeix en cas que hi participin solament una organització d’enviament i una organització d’acollida, i una de les dues assumeix les tasques de coordinació)
— Visibilitat i valoració: fins al 10% de la subvenció pel projecte.
— Activitat de seguiment que faci el voluntari: quantitat fixa per voluntari.
 

En projectes en què participen joves desfavorits

— Visita de planificació prèvia: costos reals + quantitat fixa per persona.
— Tutoria reforçada: quantitat fixa per voluntari i per mes.
— Despeses extraordinàries: fins al 100% dels costos reals.
 

Planificació, preparació, formació, seguiment i suport

Es proporciona suport i formació de tipus lingüístic. El format, la durada i la freqüència poden variar dependent de les necessitats i els coneixements dels voluntaris, i també de les tasques i de la capacitat de l’organització. La formació s’imparteix gratuïtament al voluntari i s’inclou en el seu horari de feina.

Els voluntaris de l’SVE tenen el dret i l’obligació de participar en sessions de formacions, impartides per, o en nom de, les agències nacionals o les organitzacions d’enviament, d’acollida o de coordinació. Aquesta formació està en consonància amb les directrius definides per la Comissió Europea en el document «Volunteer Training: Guidelines and Minimun Quality Standars» («Formació de voluntaris: directrius i normes de qualitat mínimes»).

Els voluntaris han de tenir l’oportunitat d’intercanviar, compartir i avaluar l’experiència de l’SVE. També haurien de rebre ajuda en reintegrar-se a la seva comunitat d’origen, i també en futures experiències d’educació, formació o feina.

El voluntari té dret a rebre un certificat que valida la seva experiència d’un projecte SVE.
 


 

Qui gestiona l’SVE?

En l’àmbit europeu
La gestió correspon a la Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea.

En l’àmbit estatal
Correspon a les agències nacionals. L’Agencia Nacional Espanyola està formada per l’institut de la Joventut (INJUVE), els organismes de joventut de les comunitats autònomes i el Consell de la Joventut d’Espanya. A cada comunitat autònoma, hi ha un responsable de l’SVE.

A les Illes Balears, el responsable gestionar-lo és la Direcció General de Joventut a l’Àrea de Participació c/ de Jeroni Antich 5-3r. 07003 Palma. 971 784919 participacio@dgjovent.caib.es
 

On es presenta la sol·licitud?

Els projectes han de presentar un original i una còpia del formulari de sol·licitud per cada projecte. Els formularis són disponibles a:

— Els organismes de joventut de les diferents comunitats autònomes.
— El web de l’Institut de la Joventut (INJUVE): www.mtas.es/injuve
— El web la Comissió Europea: www.europa.eu.int/comm/education/youth.html.

Les sol·licituds emplenades en el formulari adequat i vigent s’han de presentar en els organismes de joventut de les comunitats autònomes, els quals les han de trametre a l’Institut de la Joventut (INJUVE) perquè posteriorment l’Agència Nacional les avaluï, en el cas de projectes bilaterals, o la Comissió Europea, en el cas de projectes d’àmbit europeu o amb projectes multilaterals

Quan es presenta la sol·licitud?

Els terminis de presentació de sol·licituds per a projectes avaluats d’àmbit nacional són els següents:

 

Projectes que comencen entre els dies Data límit de presentació
1 de maig i 30 de setembre 1 de febrer
1 de juliol i 30 de novembre 1 d’abril
1 de setembre i 31 de gener 1 de juny
1 de desembre i 30 d’abril 1 de setembre
1 de febrer i 31 de juliol 1 de novembre

 

Els terminis de presentació per a projectes avaluats d’àmbit europeu són el següents:
 

Projectes que comencen entre els dies Data límit de presentació
1 de juliol i 30 de novembre 1 de febrer
1 de novembre i 30 d’abril 1 de juny
1 de gener i 31 de juliol 1 de setembre

Com s’avaluen les sol·licituds?

La qualitat de les propostes s’avalua tenint en compte els aspectes següents:
? Qualitat del programa i metodologia de feina proposats.
? Pertinència dels objectius d’aprenentatge proposats.
? Dimensió europea del projecte.
? Impacte esperat del projecte.
? Mesures previstes per donar visibilitat al projecte.
? Mesures previstes de valoració i seguiment del projecte.

Hi ha una comissió formada per dos representats de l’INJUVE, tres representants de comunitats autònomes que, en torns rotatoris, se succeeixen en les diferents avaluacions i un representant del Consell de la Joventut d’Espanya.

La comissió valora les sol·licituds i determina les quantitats que s’han de finançar per a les sol·licituds favorables, o les causes de denegació per a les sol·licituds desestimades.
 

Quins països poden participar-hi?

Països membres de la Unió Europea
 
 

Alemanya
Àustria
Bèlgica
Bulgària
Xipre
Dinamarca
Eslovènia
Espanya
Estònia
Finlàndia
França
Grècia
Hongria
Irlanda
Itàlia
Letònia
Lituània
Luxemburg
Malta
Països Baixos
Polònia
Portugal
República Txeca
República Eslovaca
Rumania
Suècia
Regne Unit 
 

  
Països de l’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC), membres de l’Espai Econòmic Europeu (EEE)
 
 

Islàndia
Liechtenstein
Noruega

Països participants en el programa que són candidats a l’adhesió a la Unió Europea
 

Turquia

 

Països socis veïns

El programa «La joventut en acció» dóna suport a la cooperació entre els països participants en el programa i els països veïns següents:
 
 

Sud-est d’Europa
Europa oriental i caucasiana
Països socis de la mediterrània
Albània
Armènia
Argèlia
Bòsnia i Herzegovina 
Azerbaidjan
Egipte
Croàcia
Bielorússia
Israel
Antiga República Iugoslava de Macedònia (ARYM)
Geòrgia
Jordània
Montenegro
Moldàvia
Líban
Sèrbia
Federació de Rússia
El Marroc
 
Ucraïna
Autoritat Palestina de Cisjordània i la franja de Gaza
   
Síria
   
Tunísia

En el següent enllaç podeu consultar tota aquesta informació en format pdf:

Servei Voluntariat Europeu