QUÈ SIGNIFICA SER VOLUNTARI?

Per dir-ho d’una manera concisa, ser voluntari és compartir part del teu temps amb qui més ho necessita.

Moltes persones, més de les que ens podem imaginar, són voluntaris, i moltes més es preparen per ser-ho. Són gent de totes les edats i classes socials amb la qual convivim cada dia - estudiants, jubilats, mestresses de casa, banquers, etc. - que dedica part del seu temps, dels seus coneixements, de la seva solidaritat, del seu altruisme... a ajudar els altres o la societat en general; gent que es compromet per voluntat pròpia i lliure a complir les tasques que la seva organització li ha encomanat. És una manera de no tancar els ulls per veure el que passa al nostre costat, és una manera de passar a l'acció; cada dia que passa, el voluntari juga un paper més important dins la societat i a les Illes Balears hi ha moltes associacions que s’hi dediquen.


 EVOLUCIÓ HISTÒRICA DEL VOLUNTARIAT

El moviment voluntari és un fet que d’alguna forma ha existit sempre, principalment en temps de necessitats, si bé és una figura que ha anat evolucionant al llarg del temps, fins als nostres dies. Algunes de les dades d’interès per conèixer millor les arrels històriques del voluntariat son:

 

**  L’any 1920 en una reunió de Reconciliación Internacional es va pensar que la millor manera per reconciliar-se dos antics enemics, era fent feines conjuntes sobre tasques d’interès general. El Servei Voluntari Internacional va desenvolupar una primera experiència d’aquest tipus a Verdun (França). Voluntaris francesos i alemanys, ajudats per voluntaris d’altres nacionalitats, reconstruïren granges que havien estat enderrocades durant la guerra.

**  Des de 1924 s’han realitzat gran nombre de Camps de Treball a regions afectades per desastres naturals, primer a Suïssa, després a França, Gran Bretanya, Noruega, la Índia i Espanya.

**  L’any 1934 el Comitè de Servicis d’Amics de les Amèriques (Quaqueros), va desenvolupar la idea de Camps de Treball a USA, Mèxic i desprès de la II Guerra Mundial a Europa.

**  L’any 1937 algunes seccions nacionals de la Federació Internacional d’Albergs Juvenils varen establir programes per promoure el voluntariat i enviar-los a altres països per millorar i reparar els seus propis albergs.

**  Des de 1939 la comissió Juvenil americana i diferents grups de religiosos organitzaren Camps de Treball a USA.

**  L’any 1946 la Joventut Popular de Iugoslàvia, membre de l’Organització de la Federació Mundial de Joventuts Democràtiques, va organitzar un Gran Camp de Treball amb l’objectiu de reconstruir una línia de ferrocarril per unir Bannòvia amb Breco. L’any següent, feren un projecte similar brigades procedents d’Iugoslàvia, Bulgària, Albània, Romania, Hongria, Txecoslovàquia, i Polònia.

**  L’any 1948 es va fundar el Comitè de Coordinació de Servici Voluntari Internacional, amb el suport de la UNESCO.

**  L’any 1955 malgrat la Guerra Freda i l’oposició entre els blocs Est-Oest, es varen iniciar i desenvolupar intercanvis que s’han estès fins als nostres dies.

**  L’any 1964 l’Estat permet la possibilitat d’associar-se (Llei d’associacions).

**  El 21 de Juliol de 1985 el Comitè de Ministres del Consell d’Europa pren una resolució en benefici del voluntariat.

**  El 17 de Desembre de 1985 es celebra una Assemblea General de l’ONU on es reconeix que el voluntariat contribueix a la millora de la qualitat de vida humana.

**  El 27 de Desembre de 1985 al Parlament Català s’aprova la Llei de serveis socials que compromet les administracions públiques a donar suport a l’acció voluntària.

**  L’any 1986 l’ONU declara el 5 de desembre " Dia Internacional del Voluntariat".

**  El 14 de Setembre de 1990 a París l’Associació Internacional d’Esforços Voluntaris (IAVE) elabora la Declaració Universal sobre el Voluntariat.

**  L’any 1995 es celebra el I Congrés Català del Voluntariat, on es crea el Manifest i la Carta del Voluntariat.

**  El 15 de Gener de 1996 l’Estat aprova la Llei del Voluntariat.

**  El 24 de setembre de 1997 la Comunitat Autònoma de les Illes Balears celebra la Jornada sobre el futur del voluntariat. Es crea el Projecte de llei del voluntariat a les Balears. 


ACTUACIONS DEL VOLUNTARI

Tasques socials d’atenció i acompanyament social

Aquestes tasques s’exerceixen amb persones o col·lectius que tenen alguna mancança que dificulta el seu pleaccés al benestar. En són exemples: l’atenció domiciliària, l’acompanyament hospitalari, l’acompanyament ensortides, excursions, etc.

Relació formativa

Activitats formatives a partir de la transmissió de continguts i habilitats que fa el voluntari als destinataris de l’acció. Com a exemples: monitors divulgatius, professorat a diferents nivells, tallers, etc.

Relació educativa i terapèutica

Ajudar a restablir l’equilibri emocional, l’acceptació de sí mateix, la confiança en els altres, l’interès per l’entorn, desbloquejar el desenvolupament personal, ajudar a organitzar la vida quotidiana, satisfer les necessitats alimentàries, sanitàries, d’higiene, de seguretat...

Protecció civil i recuperació de l’entorn

A més de les associacions ambientals que en els últims anys han proliferat per a l’educació i sensibilització amb el medi, també existeixen els voluntaris forestals, agrupacions de defensa forestal, bombers voluntaris, entitats de primers auxilis i rescats, etc.

Gestió, administració i assessorament

Tasques de direcció i gestió de l’entitat, assegurar els mitjans humans i materials i els recursos per a l’acció, aportar metodologia i assessorament, relacions amb institucions i altres entitats...

Estudis, recerca i creació

Col·laboracions de tipus tècnic i intel·lectual amb vista a la recerca i la investigació, creació artística, elaboració de publicacions, traduccions... 

 


LEGISLACIÓ

--   Àmbit estatal: Llei 6/96 del Voluntariat publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) núm.19, de 17 de gener de 1998.

--   Àmbit Illes Balears. Llei 3/1998 de 18 de maig del Voluntariat de les Illes Balears publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears ( BOIB ) núm. 70, de 28 de maig de 1998.