Execució

Les garanties responen al compliment de les obligacions que estableixin les normes per a les que es constitueixen. La seva funció pot ser indemnitzatòria o punitiva:

  • Les garanties amb naturalesa punitiva es justifiquen per l’interès públic protegit i la dificultat d’avaluar danys i perjudicis. L’incompliment de l’obligació suposa la pèrdua total de la garantia depositada, sense que l’òrgan gestor l’hagi de quantificar.

El procediment d'execució de les garanties és iniciat per l'òrgan competent.

Es garanteix l'audiència del dipositant de la garantia i, quan hi hagués, de l'entitat avaladora o asseguradora. El servei gestor emet informe sobre les al·legacions presentades i la procedència de l'execució de la garantia. Si la garantia és indemnitzatòria, a l'informe s’ha de quantificar els danys i perjudicis.

Així mateix, s'emeten els informes i dictàmens preceptius d'acord amb la normativa sectorial aplicable, i els que es considerin necessaris per a poder resoldre la procedència de l'execució.

Finalment, s'emet resolució d'execució motivada que posa fi al procediment i conté un pronunciament exprés sobre la procedència o no de l'execució de la garantia, i en quina quantia. Aquesta resolució es notifica al dipositant de la garantia i, si és el cas, a l'entitat avaladora o asseguradora.

Contra la resolució d'execució caben els recursos administratius i jurisdiccionals que preveu la legislació.

Per a més informació, consulti el capítol III del Decret 13/2019, de 7 de març, sobre el règim jurídic de les garanties i dipòsits custodiats per la Dipositaria de la CAIB.