17 març 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Un total de 846 habitatges i 103 empreses de la part forana de Mallorca es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un total de 846 habitatges i 103 empreses de la part forana de Mallorca es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia

El vicepresident Yllanes presenta els 15 projectes que ajudaran a abaratir la factura de la llum d’habitatges i empreses d’11 municipis de l’illa

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest dijous els 17 projectes d’autoconsum compartit que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) ja està desenvolupant als pobles de la part forana de Mallorca i que beneficiaran 846 habitatges i 103 empreses de diversos pobles de l’illa a més de generar una potència de 925 kW.

A l’acte també han assistit el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, i representants dels ajuntaments d'Inca, Alcúdia, Algaida, Andratx, Artà, Bunyola, Campanet, Campos, Capdepera, Esporles, Felanitx, Lloseta, Manacor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxí, Montuïri, Porreres, Puigpunyent, Sant Joan, Sant Llorenç, Santa Eugènia, Santa Maria, Sencelles, Sineu, Sóller i Vilafranca de Bonany.

Durant l’acte de presentació el vicepresident Yllanes ha indicat que «l'objectiu d’aquests projectes no és altre que el d'abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica. Això suposa els primers passos en generació i comercialització d'energia produïda per una empresa pública de les Balears operant en règim d'autoconsum, una acció que ja estam fent a Santa Eugènia, municipi pioner en tot l’Estat a consumir energia pública i neta a preu de cost».

«Tenim previst instal·lar més de 925 kW de potència a les cobertes d'espais municipals d’Alaró, Algaida, Artà, Bunyola, Campanet, Esporles, Manacor i sa Pobla. Així mateix, com a edificis de l'IBAVI també a sa Pobla i Inca, Campos, Capdepera i Cala Rajada. En total, més de 846 llars i 103 pimes es podran beneficiar d'aquesta electricitat, i s’abaratirà així la seva factura de la llum», ha afegit.

Els projectes

Els 17 projectes d’autoconsum compartit que l’IBE ja desenvolupa a la part forana de Mallorca es troben situats als municipis d’Alaró, Algaida, Artà, Bunyola, Campos, Campanet, Capdepera, Esporles, Inca, Manacor i sa Pobla. El total de potència generada amb les instal·lacions a tots els pobles arribarà als 925 kW d’energia i la inversió total serà d’1.216.500 euros per part de l’IBE.

En el cas d’Alaró, s’estan desenvolupant dos projectes: un sobre la coberta del poliesportiu i un altre sobre l’aparcament de Son Penyaflor, que generaran 100 kW de potència cadascun. D’aquests projectes es beneficiaran 160 habitatges i 20 empreses, a banda del consum municipal, i compten amb una inversió de 260.000 euros. A Algaida, el projecte que s’està desenvolupant es troba a la sala polivalent del municipi i generarà una potència de 20 kW per a 16 habitatges i 2 empreses. La inversió d’aquest projecte és de 26.000 euros.

A Artà, s’està posant en marxa un projecte a l’escola d’infantil Pou de sa Lluna, amb una inversió de 130.000 euros. Es tracta d’una instal·lació que generarà 100 kW de potència i beneficiarà 80 habitatges i 10 empreses del municipi. D’altra banda, a Bunyola, el projecte està centrat al CEIP Mestre Colom i generarà 50 kW dels quals es podran beneficiar 40 habitatges i 5 empreses. Aquest projecte compta amb una inversió de 65.000 euros. Així mateix, a Campanet s’estan duent a terme dos projectes: un situat al centre de dia i un altre a l’Ajuntament, que generaran 10 kW de potència cadascun i que podran nodrir d’energia 8 habitatges i 2 empreses. Aquests projectes compten amb una inversió de 40.000 euros.

El projecte que s’està desenvolupant a Campos és sobre la coberta d’un habitatge de protecció pública (HPP) situat al carrer Oest, que generarà 40 kW de potència, i beneficiarà 56 habitatges més i 4 empreses del municipi. Aquest projecte compta amb una inversió de 52.000 euros.

D’altra banda, a Capdepera i Cala Rajada, s’estan duent a terme tres i un projectes respectivament i compten amb una inversió de 130.000 euros en total. Aquests també estan situats a HPP, generaran un total de 100 kW, i beneficiaran 140 habitatges i 10 empreses. A Capdepera, els projectes s’estan desenvolupant a HPP situats al carrer de les Dones de la Llata (2 projectes) i al carrer de Roses. Per la seva banda, a Cala Rajada el projecte que s’està duent a terme està situat al carrer de Pizarro.

Així mateix, a Esporles s’està desenvolupant un projecte al centre de formació amb una inversió de 32.500 euros, que generarà 25 kW, i beneficiarà 20 habitatges i 3 empreses. A Inca, el projecte que s’està desenvolupant en un HPP del carrer de Pere de Sant Joan generarà 100 kW i beneficiarà 140 habitatges i 10 empreses. Aquest projecte compta amb una inversió de 130.000 euros.

A Manacor, s’està desenvolupant un projecte a l’aparcament de la ITV amb una inversió de 130.000 euros que generarà 100 kW de potència i beneficiarà 20 empreses a més dels consums municipals. A Manacor cal tenir en compte també  la instal·lació que l’IBE està duent a terme a l’Hospital de Manacor i que permetrà proveir fins al 20 % de l’energia consumida a l’edifici i estalviar prop de 100.000 euros en la factura de la llum.

Finalment, a sa Pobla, gràcies a la inversió de 221.000 euros, s’estan posant en marxa tres projectes que estaran ubicats a l’aparcament del cementiri (i generaran 100 kW), i a HPP situats al carrer del Capità Pere (30 kW) i al carrer del Mercat (40 kW). Aquestes instal·lacions beneficiaran 178 habitatges i 17 empreses.

Crida als ajuntaments perquè cedeixin espais

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «amb aquests projectes avançam cap a una transició energètica socialment justa, basada en la democratització de l'energia i amb especial atenció a criteris socials. Aquest projecte és un exemple de com les administracions podem lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica de manera conjunta. Un objectiu al qual se suma la necessitat d’evitar dependre energèticament de l’exterior per tenir un sistema més resilient». A més, ha fet una crida als ajuntaments assistents perquè cedeixin cobertes i espais on l’IBE pugui desenvolupar aquests projectes per poder arribar encara a més gent i poder accelerar la transició energètica d’una forma socialment justa i distribuïda.

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha assenyalat que «aquest és un projecte que és replicable a tota mena d'instal·lacions i municipis; des d’escoles, poliesportius o aparcaments fins a edificis administratius. Un exemple que maximitza el potencial de les nostres cobertes per a generar energia sense la necessitat de consumir territori. Vull recordar que l’IBE es troba a disposició de la resta d’ajuntaments de les Illes per tal de poder replicar aquest model i ajudar a avançar en la democratització de l’energia».

Cal destacar que l’IBE ja ha posat en marxa a altres municipis de Mallorca aquest tipus d’instal·lacions. Concretament, al municipi de Santa Eugènia ja es produeix i comercialitza energia verda i que beneficia un total de 38 habitatges, 4 d'ells vulnerables, i 3 negocis. A més, està previst que en breu també entrin en funcionament projectes de similars característiques a Deià, a Consell (amb un projecte situat a l’aparcament del Poliesportiu i que es troba en fase d’execució) i a ses Salines (al solar annex a l’escola i també en fase d’execució). D’altra banda, a Palma també s’estan desenvolupant projectes d’autoconsum compartit. En aquest sentit, els dotze projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que s’estan desenvolupant a la ciutat beneficiaran 868 habitatges i 62 empreses, a més de generar una potència de 620 kW. 

Per mitjà de convenis de col·laboració, els ajuntaments cedeixen els espais a l’IBE per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i obtenen a canvi una part de l’energia a preu de cost. Aquest programa té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.