28 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Un total de 868 habitatges i 62 empreses de Palma es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un total de 868 habitatges i 62 empreses de Palma es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia

El vicepresident Yllanes i el conseller Marí han presentat els dotze projectes d’autoconsums compartits que l’IBE posarà en marxa durant aquest 2022 en cobertes cedides per l’IBAVI

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, junt amb el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han presentat aquest dilluns els dotze projectes d’energies renovables que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) ja està desenvolupant sobre cobertes d’edificis de Palma i que han estat cedides per l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI). Aquests projectes beneficiaran a 868 habitatges i 62 empreses de la ciutat, a més de generar una potència de 620 kW.

A l’acte també hi han assistit el batle de Palma, José Hila; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa.

En aquest sentit, Yllanes ha indicat que «gràcies a aquests projectes Palma se situa en el mapa de la democratització de l’energia de les Illes. El Govern té molt clar que l’autoconsum compartit és una de les eines clau per tal d’aconseguir abaratir la factura de la llum, i és per aquest motiu que seguirem impulsant aquests tipus d’instal·lacions. Vull recordar el caire social d’aquests projectes, ja que per una banda les instal·lacions es realitzen en cobertes d’habitatges de protecció pública, i per l’altra, cal destacar que es prioritzarà l’accés a aquelles famílies vulnerables», ha afegit.

«Vull destacar la importància de la col·laboració institucional que permet tirar endavant iniciatives com aquestes dotze instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d’edificis de l’IBAVI», ha indicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, per a qui es tracta «d’un projecte que ens aporta un triple benefici: promovem la producció d’energia neta, mitigant el canvi climàtic; alhora, contribuïm a pal·liar els efectes de la pobresa energètica en aquestes llars; i no menys important, aconseguim recursos que podrem utilitzar en la rehabilitació energètica dels habitatges de protecció oficial».

El batle de Palma, José Hila, ha asseverat que «l'autoconsum, l'autosuficiència energètica no és un repte de futur, és un repte del present,  que estem abordant totes les institucions de forma coordinada.  Una demostració més de la importància de la coordinació entre institucions que tenen entre les seves prioritats polítiques un mateix objectiu; la sostenibilitat energètica i lluita contra el canvi climàtic». «Al projecte de l’Ajuntament de Palma, “Palma Renovable”, per produir energia per abastir el 100 % dels consums d'energia elèctrica de tots els organismes i empreses municipals, per exemple, tot l'enllumenat públic, es suma ara l'inici d'un camí imparable cap a l'autoconsum en habitatges plurifamiliars. Una molt bona noticia per a la ciutadania de Palma i el medi ambient», ha afegit.

Els projectes

Dels dotze projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que s’estan desenvolupant a la ciutat, quatre es troben a la zona des Pil·larí i Platja de Palma. Aquests projectes compten amb una inversió total de 312.000 euros i generaran una potència de 240 kW. Concretament, aquests projectes estaran ubicats als habitatges de protecció pública dels carrers de Bernat Jofre, 29 (generant 100 kW), de Francesc de Sales Aguiló (50 kW), de Maria de Salas (60 kW) i de la Fotja (30 kW). Gràcies a aquestes quatre instal·lacions se’n beneficiaran un total de 226 habitatges i 24 empreses.

D’altra banda, també es desenvolupen dos projectes a la zona del Viver. Als habitatges de protecció pública dels carrers del Crèdit Balear i del Plataner s’instal·laran plaques d’autoconsum que generaran 50 i 80 kW respectivament, i se’n beneficiaran 182 habitatges i 13 empreses.

Així mateix, s’estan duent a terme tres projectes as Molinar. Un situat al carrer de Cuba, que generarà 50 kW; un altre al carrer de Ciutat de la Plata (30 kW), i un tercer al carrer de Vicente Tofiño (60 kW), tots ells en espais cedits per l’IBAVI. En tots aquests projectes se’n veuran beneficiats 196 habitatges i 14 empreses.

Finalment, a les zones del Polígon de Llevant i la Soledat Sud s’estan desenvolupant tres projectes en habitatges de protecció pública dels carrers de Manuel Azaña, de la Fe i de Pere Joan Llobet (abans denominat Vicente Pradera).  La potència generada d’aquestes instal·lacions serà de 40, 40 i 30 kW respectivament, i se’n beneficiaran 154 habitatges i 11 empreses.

Tots aquests projectes es troben en fase de redacció.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «gràcies a aquests dotze projectes impulsats per l’IBE es podran generar 620 kW d’energia. Aquest fet suposa una nova passa, no només en la democratització de l’energia, sinó també en la tasca que el Govern està fent en la descarbonització».

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha assenyalat que la inversió total per part de l’IBE serà de 806.000 euros. «Els projectes des Pil·larí i la Platja de Palma preveuen una inversió de 312.000 euros; els del Viver compten amb 169.000 euros; els des Molinar preveuen 182.000 euros i, finalment, els del Polígon de Llevant i la Soledat Sud compten amb 143.000 euros», ha explicat.