20 d'octubre, Dia internacional de la prova del VIH

 

El Dia Internacional de la Prova del VIH és un dia per recordar que el VIH continua aquí, a Espanya viuen actualment entre 140.000 i 145.000 persones amb la infecció pel VIH, de les quals aproximadament una de cada cinc no està diagnosticada.

Des del 2003, a les Illes Balears s'han diagnosticat 2.484 nous casos d'infeccions pel VIH. Cinc de cada deu persones infectades pel VIH es diagnostiquen amb retard, és a dir, quan la infecció ja està en fase avançada, i això impedeix que rebin el tractament precoç.

Les mesures fonamentals per frenar la infecció pel VIH són: la detecció precoç de la infecció, el tractament de les persones infectades i l'ús del preservatiu en les relacions sexuals.

Cal fer-se la prova si es desconeix si es té la infecció pel VIH, per si s'és una d'aquestes persones no diagnosticades. La prova del VIH permet detectar si una persona està infectada pel virus, i beneficiar-se com més aviat millor del tractament, gaudir d'una bona qualitat de vida i prendre les mesures oportunes per no transmetre la infecció a altres persones.

La infecció es pot produir:
• A través de relacions sexuals amb penetració (anal, vaginal i / o oral) sense preservatiu.
• Per compartir material per injectar-se drogues (xeringues, agulles, culleres, filtres, etc.).
•  Si s'ha patit alguna infecció de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis.

També es recomana fer-se la prova a les parelles estables que volen deixar l’ús del preservatiu i a les dones que volen quedar-se embarassades.

La prova del VIH es pot fer al centre de salut de referència o en un laboratori privat.

També existeixen les "proves ràpides" per detectar la infecció. Aquestes proves es realitzen mitjançant una petita punxada en un dit. Cosa que permet conèixer els resultats en uns 20 minuts i en cas de que el resultat sigui positiu cal fer-se una prova convencional (anàlisi de sang).

Amb l'objectiu de facilitar a la població l'accés a la prova, la Direcció General de Salut Pública i Participació impulsa i dóna suport als programa de realització de proves ràpides de detecció del VIH en entorns no clínics:

•    De forma gratuïta i confidencial sense presentar cap tipus de documentació a:

~    ALAS (Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears). C / General Riera 3 - 2n A. 07003 Palma de Mallorca. Sol·licitar cita prèvia al tel. 680 73 03 03.

~    CAITS (Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d'Infeccions de Transmissió Sexual), ambulatori del Carme, consultes 1 i 2. C / del Carme 18, Palma 07003, tel. 971 175 729. Horari: de dilluns a divendres, de 14:30 a 20:30 hores.

•    De forma anònima, confidencial i sense presentar cap tipus de documentació, amb un cost de 5 €, a les següents oficines de farmàcia:

~    Mallorca
Farmàcia Vicens Caldentey. C/ dels Reis Catòlics, 60, 07007 Palma.
Farmàcia Besalduch-Besalduch. Plaça del Tren, 7, 07400 Sa Pobla.
Farmàcia Gisbert- Planas-Planas. C/ de Mancor, 60-62, 07300 Inca.
Farmàcia Frau-Frau. C/ Cerdà 1, 07013 Palma.
Farmàcia Alcover Casasnovas, R (Portopí). Av. Joan Miró, 186, 07015 Palma.
Farmàcia Sureda-Pedrals. C/ des Tren, 6, 07500 Manacor.

~    Menorca
Farmàcia Grandío García. Av. Vives Llull, 16, 07703 Maó.
 
~    Eivissa
Farmàcia Josefa Torres Torres. Av. Isidoro Macabich, 56, 07800 Eivissa.