Currículum Gonzalo Piernavieja

 

D. Gonzalo Piernavieja, Director de la Divisió d'Investigació i Desenvolupament Tecnològic, Institut Tecnològic de Canàries, presentarà el projecte ISLE-PACT i parlarà de l'estratègia de les Illes Canàrias i projectes singulars, como el de la illa d'El Hierro.

 

ISLE-PACT:

L'Institut Tecnològic de Canàries està participant en un projecte europeu que es denomina Pacte d'Illes (ISLE-PACT). Un projecte de 4.000.000 €, cofinançat en un 75% per la Comissió Europea, en el qual la participació pressupostària de l'ITC és de 344.000 euros. El coordinador del projecte és la 'Western Isles in Scotland’ (Regne Unit), i com a socis es troben, a més de l'ITC, organismes públics i agències d'energia de Dinamarca (Samso), Suècia (Gotemburgo), Grècia (Creta), Portugal (Madeira i Açores), Itàlia (Sardenya), Xipre, Malta i Espanya (Balears i Canàries). El projecte persegueix promoure plans d'acció en les regions insulares participants, que contribueixin a l'objectiu de la Unió Europea d'arribar a l'any 2020 al 20% d'energies renovables i el 20% de millora en eficiència energètica, per a contribuir a l'objectiu global de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 20%.

 

Els objectius d'ISLE-PACT inclouen l'assessorament a les autoritats locals en l'elaboració de plans d'acció en àmbits com les energies renovables, eficiència energètica i transport sostenible, així com la identificació de projectes d'inversió rendibles associats a la promoció d'energies renovables en les illes, i estratègies per a atreure a inversors privats que els financin.

 


ISLE-PACT: 

 

La Comisión Europea ha emprendido una iniciativa exclusiva para Islas Europeas con el objetivo de impulsar políticas energéticas sostenibles en estas regiones que les permitan alcanzar las nuevas metas que se ha propuesto la Unión Europea en la materia. En este sentido, la CE ha promovido el concepto de Pacto de Islas Europeas, a fin de que se preparen en estas regiones insulares acciones y planes que converjan con el objetivo de “los 3 20”, a saber 20% energías renovables, 20% mejora en eficiencia energética y 20% de reducción de gases de efecto invernadero en el horizonte 2020. Se trata de superar las barreras estructurales a las que se enfrentan estas regiones que por otro lado cuentan con buenos recursos naturales para alcanzar este objetivo.

 
El principal objetivo de este proyecto es el desarrollo de políticas energéticas sostenibles. Para ello se plantean:

 

  • Planes de acción en el ámbito de las energías renovables, eficiencia energética, gestión de aguas, turismo y transporte sostenible
  • Identificación de proyectos clave para alcanzar los objetivos que sean rentables y las fuentes futuras de financiación
  • Desarrollo y redacción de iniciativas políticas aceptadas por las autoridades locales

En la presentación se abordará la descripción de iniciativas y proyectos que están contribuyendo a aumentar la penetración de las energías renovables en Canarias,  y que pueden ser extrapolables a otras regiones de Europa.

 

Comunicación: Canarias participa en una iniciativa exclusiva de la Comisión Europea para impulsar políticas sostenibles energéticas en las islas de Europa