La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació és responsable d'evitar la pèrdua de la diversitat genètica vegetal d'ús en l'agricultura i l'alimentació de la nostra comunitat autònoma. A més, avalua i documenta tot aquest material que forma part del patrimoni genètic. Des de fa anys, l'IRFAP s'ocupa de recuperar varietats autòctones d'espècies hortícoles, cereals i fruiters.
Aquesta recuperació i conservació es fa mitjançant distintes vies:
1. Conservació de les col·leccions:
L'IRFAP manté els bancs de llavors i les col·leccions de varietats que s'indiquen seguidament, bé directament o bé mitjançant col·laboradors:
A l'apartat "Col·leccions de varietats" trobareu el llistat de totes les varietats que es conserven de cada cultiu.
2. Descripció morfològica de varietats locals
A l'apartat de "Fitxes de Varietats Locals" trobareu les fitxes de descripció morfològica d'alguns fruiters que ha elaborat l'IRFAP en els darrers anys.
3. Descripció genètica de varietats locals
L'IRFAP, per mitjà del Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària de Saragossa i el Centre de Recerca en Agrigenòmica de Catalunya, ha determinat les identificacions genètiques mitjançant marcadors SSR (per l'acrònim anglès de repeticions de seqüència simple) de: