L'Associació Espanyola de Promotors Públics d'Habitatge i Sòl atorga un guardó a un edifici de l'IBAVI

La promoció de 26 HPO d’Es Mercadal ha rebut el tercer accèssit a la millor edificació d’obra nova

 

L’Associació Espanyola de Promotors Públics d’Habitatge i Sòl (AVS) ha atorgat un guardó a l’Institut Balear de l’Habitatge en els seus premis 2010 a les Millors Pràctiques en Habitatge Protegit.

Concretament, de les 35 propostes presentades, ha estat la promoció de 26 habitatges des Mercadal la que ha rebut el tercer accèssit a la millor edificació d’obra nova.

L’acte es va celebrar el passat dimecres 24 de novembre a Madrid, amb la presència de Beatriz Corredor, secretària d’Estat d'Habitatge i Actuacions Urbanes. La directora gerent de l’IBAVI, Catalina Cladera, va recollir el premi.

Aquesta promoció de 26 habitatges, finalitzada el passat mes de juliol, compta amb un local per a equipament social i 27 places d’aparcament amb trasters.

Com a prolongació del teixit urbà d’Es Mercadal, caracteritzat per una trama d'estrets carrers i petits patis, el projecte s’ha concebut a partir d'un sistema de crugies transversals a la via urbana, obertes a una sèrie ordenada de patis i recorreguts a través de dues galeries d'accés. L'optimització de la superfície, ha permès integrar un alt nombre d'habitatges que compleixen amb els paràmetres de promoció pública.

El sistema de patis millora les condicions acústiques dels habitatges, garanteix la màxima privacitat i actua com a sistema de control climàtic. L’edifici ha estat dissenyat amb l’objecte de facilitar la ventilació natural dels habitatges i de millorar les condicions de confort i consum energètic.

Precisament, aquest projecte incideix en l’estalvi energètic mitjançant els sistemes d'aïllament i el suport de panells solars tèrmics. Així mateix, la composició de l’edifici treu el màxim partit a l'aprofitament de la llum natural.

A més, l’edifici inclou altres sistemes basats en la sostenibilitat i l’eficiència energètica, dissenyats per minimitzar el consum d’energia i reduir les emissions de CO2. Entre altres qüestions, s’ha aconseguit el cent per cent de producció d’aigua calenta per energia renovable per als sanitaris i un percentatge del 5% en reutilització d’aigua.

També s’ha prioritzat l’ús de materials i sistemes que no necessitin consum d’energia en la seva extracció, instal•lació, producció, transport i, posteriorment, en el seu reciclatge i desmuntat.
Per altra banda, aquest projecte és innovador també en la seva tipologia i els 26 habitatges han estat concebuts com àmbits oberts i polivalents, capaços d’incorporar i adequar-se als requeriments canviants dels seus habitants.

El projecte consta d’un local en planta baixa destinat a funció social i gestionat per l’Ajuntament, on s’ha previst ubicar un punt d’informació juvenil i centre cívic amb aules per a tallers i cursos per a adults.

La promoció premiada està ubicada a la Ronda de ses Costes, 20 – Carrer de Llevant, 11, d’Es Mercadal. L’arquitecte del projecte es Jaime J. Ferrer Forés, qui ha comptat amb la col•laboració de l’arquitecta Yolanda Ortega Sanz. Les obres –amb un pressupost de 2.793.088 euros- van ser iniciades el mes de gener de 2009 i les primeres claus d’aquesta promoció es lliuraren aquest estiu passat.
    

1.jpgCatalina Cladera, directora gerent de l'IBAVI, recull el guardó de mans de Beatriz Corredor, secretària d'Estat d'Habitatge.

2.jpg

Els habitatges han estat concebuts com àmbits oberts i polivalents, capaços d'adequar-se als requeriments canviants dels seus habitants.

2.jpg

La composició de l'edifici treu el màxim partit a l'aprofitament del llum natural.