Jaume Carbonero lliura el premi al concurs d’idees per a la construcció d’un edifici d’habitatges dotacionals i un centre d’estades diürnes a Palma


En total s'han repartit 45.000 euros en premis

El conseller d’Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, ha lliurat el premi al concurs d’idees a nivell d’avantprojecte per a la construcció d’un edifici d’habitatges dotacionals protegits per a gent gran, centre d’estades diürnes i altres locals socials. El projecte es materialitzarà a un solar propietat de l’IBAVI situat al carrer Cuba, cantonada amb la plaça Antoni Picornell, a Es Molinar, Palma.

El treball guanyador, presentat amb el lema ‘Vivre sa vie’, ha estat desenvolupat per l’equip d’arquitectes de Javier de las Heras Solè, (director de l’equip); Mercedes Sánchez Hernández; i Asunción Belda Esteban.

Els membres del jurat han resolt a favor d’aquest avantprojecte per la convincent ordenació del programa que duu a terme, organitzat segons una seqüència espacial “molt encertada en les seves qualitats, tant pel que fa als espais públics com als privats, atenent especialment a les necessitats de l’usuari, aprofitant al màxim la superfície disponible i incorporant els elements necessaris per a una correcta climatització natural”.

Per altra banda, el jurat, que ha estat constituït per membres de la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques, de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) i del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), ha destacat l’important índex de participació en aquesta convocatòria, a la que s’han presentat 121 propostes.

El primer premi està dotat amb una partida de 30.000 euros (a compte de l’encàrrec del projecte). El segon premi, que ha recaigut al treball ‘Al voltant del buit’, de l’autora, Sonia Blanco Santana, està dotat amb 10.000 euros. I el tercer treball seleccionat, ‘Cuba’, de l’equip d’arquitectes format per Sergi Pons i Ricard Galiana, rep 5.000 euros. En total, s’han repartit 45.000 euros en premis.

A més, el jurat ha decidit concedir un accèssit a les propostes ‘En torno a...’ i ‘Espacio Vital’, així com atorgar una menció especial als treballs ‘Porosidad’; ‘Mirant el cel’; ‘Per a tots’; ‘No idò... si’; i ‘OH-42’.

L’ objecte del concurs ha estat el disseny d’un edifici d’habitatges dotacionals protegits conjuntament amb un centre de dia per a 45 persones, locals socials en planta baixa i aparcament en planta soterrani.

El concurs ha perseguit la selecció de propostes innovadores que permetin obtenir respostes arquitectòniques i urbanístiques que suposin una reflexió en el camp de l’habitatge dotacional i protegit de manera coherent, amb una optimització de costos, qualitat funcional i arquitectònica dels projectes i la implantació de mesures mediambientals que fomentin el respecte per l’entorn.

També ha estat objecte d’aquest concurs fomentar l’especialització dels arquitectes en el disseny de l’habitatge dotacional protegit, i la consecució d’idees que renovin el concepte clàssic de l’habitatge, apropant-lo a les inquietuds i necessitats característiques del col·lectiu al qual va dirigit.

Característiques de l’avantprojecte guanyador
L’avantprojecte guanyador proposa una edificació on es defineixen clarament dos espais formals diferenciats: un massís, dens i tancat –centre d’estades diürnes- i un altre de lleuger, obert i fragmentat, dedicat a habitatges.

Paral·lel al carrer Francesc Femenias, un corredor-passadís estructura tota la planta en dues parts, produint dos accessos: el principal, al carrer de Cuba, amb un espai reservat per l’aparcament temporal o d’ambulàncies; i un accés secundari lligat a la nova urbanització.

Aquesta divisió en dues parts ve donada per qüestions d’ús; a la cara Sud se situen totes les dependències de relació social (sala polivalent, menjador, cuina...) i, a l’altra part, les dependències d’activitats i de gestió.

El centre es tanca a l’exterior creant un nou paisatge interior definit per la imatge de claustre. No s’entén com un únic espai sinó que s’organitza una seqüència de tres patis amb grandàries diferents segons els seus usos. Amb aquests patis s’aconsegueixen les millors condicions per a l’ assolellada, els sorolls i el vent.

El centre d’estades diürnes i els locals socials formen un sòl cos massís de proporcions horitzontals que esdevé una plataforma sobre la qual es disposen unes peces com a contenidors d’habitatges que s’ obren cap al sud, en forma d’U per aconseguir que tots els habitatges gaudeixin de vistes a la mar.

Quant als criteris de sostenibilitat, l’avantprojecte ‘Vivre sa vie’ inclou sistemes per a l’aprofitament, ús i reciclatge de l’aigua, i per al control de consum. Així mateix, incorpora sistemes passius de ventilació natural; façanes actives per a la protecció solar a l’estiu i l’aprofitament del calor i la llum natural a l’hivern; així com panells solars, entre altres, per a l’estalvi d’energia.

Contempla, a més, la utilització de materials amb menys impacte ambiental i integra la gestió de residus en l’ús de l’edifici.

Jurat
El jurat ha estat presidit pel conseller d’Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero Malberti. Maria Dolores Alonso Vera, ha estat l’arquitecte de reconegut prestigi elegida per l’IBAVI, d’entre els proposats pel Col•legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), per a formar part d’aquest jurat.

A més a més, han format part d’aquest jurat, Laura de la Campa Valdés, directora General d’Arquitectura i Habitatge; Óscar Canalís Hernández, cap del servei d’Arquitectura de la Direcció General d’Arquitectura i Habitatge; Catalina Cladera Crespí, directora gerent de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI); Maria Antònia Garcias Roig, arquitecta directora del Departament Tècnic de l’IBAVI; Antonio Martín Procopio, arquitecte del Departament Tècnic de l’IBAVI; i Joan Morey Pizà, arquitecte designat pel degà - president del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB).

Per raó del seu càrrec, també ha assistit com a col·laborador i assessor del jurat, el director gerent del Consorci de Recursos Socisanitaris i Assistencials, Juan Manuel Martínez Álvarez.

 

 

 

 


Relació de treballs seleccionats al concurs.pdfRelació de treballs seleccionats al concurs.pdf