21 juny 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Balears i Cantàbria sumen esforços per explorar i potenciar els recursos costaners per a la transició energètica NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears i Cantàbria sumen esforços per explorar i potenciar els recursos costaners per a la transició energètica

El vicepresident Yllanes ha abordat amb els clústers marítims la necessitat de descarbonitzar els ports amb renovables in situ, així com la viabilitat de la primera experiència pilot del projecte Renewable Ocean Energy

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha abordat aquest dimarts amb Cantàbria, els clústers marítims d’ambdues comunitats autònomes, l’Ocean Renewable Energy i la UIB, la potencialitat dels territoris costaners i els seus recursos quant a l’impuls en la transició energètica.

Yllanes, qui ha inaugurat el seminari «Reducció dels costos energètics per a l’aplicació de noves tecnologies», ha explicat que Balears disposa d’una partida específica de 30 milions d’euros dins del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica (PITEIB) per la descarbonització del mar i l’impuls de projectes innovadors i tractors que contribueixin a descarbonitzar l’economia.

«Tenim clar que no només n’hi ha prou amb apostar per l’energia fotovoltaica, sinó que, així com amb l’economia és important apostar per la diversificació, també ho és per al nostre model energètic. En aquest punt entra en escena la nostra aposta per les energies marines com l’eòlica i l’energia de les ones», ha assenyalat Yllanes, al mateix temps que ha reconegut que «els nostres ports també tenen un gran potencial». «Veiem com sorgeixen projectes pioners en alguns llocs i volem que tots els ports de la comunitat autònoma siguin susceptibles de poder incorporar formes de generació d’energia a través de les ones o el vent», ha afirmat.

En aquest sentit, el vicepresident ha posat en valor els projectes impulsats pel Clúster Marítim junt amb grups d’investigació de la Universitat i Ocean Renewable Energy. «Representen una oportunitat per a aquests grups d’investigació emergents relacionats amb la transició energètica de les Illes. Energies que ens ajudaran a completar el full de ruta de transició energètica que estam impulsant, en incorporar noves tecnologies a la fotovoltaica que no veuen interrompudes la seva producció per les hores disponibles de sol. Un complement ideal per explorar i potenciar per aquestes regions que disposam d’aquests recursos costaners, com ho és Cantàbria també», ha sentenciat el vicepresident.

Al seminari també hi han assistit el director general de Transició Energètica i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director general d’Indústria, Energia i Mines del Govern de Cantàbria, Daniel Alvear; la presidenta del Clúster Marítim de les Illes Balears, Iolanda Pedra; el president del Clúster Marítim de Cantàbria, Juan Luis Sánchez; el CEO de Renewable Ocean Energy, Antonio Cañellas, i Jaume Carot, rector de la Universitat de les Illes Balears.

Malagrava ha apuntat que «Balears ha de liderar la projecció de renovables marines, i projectes com el d’energies renovables en ports impulsat pel Clúster Marítim de les Illes és un model a seguir per descarbonitzar un dels punts de major emissió com són els ports. A més, aquesta energia podrà arribar a reduir les emissions dels bucs que atraquin i deixin de tenir els seus motors fòssils en marxa per poder endollar-se en el port i consumir energia 100 % renovable».

Per la seva banda, el director general d’Indústria, Energia i Mines del Govern de Cantàbria, Daniel Alvear, ha asseverat que «en matèria de renovables marines Cantàbria té una trajectòria destacada. El director d’Indústria càntabre ha posat en valor la capacitat tecnològica de les empreses càntabres i dels clústers vinculats amb les renovables marines i el sector marítim. A més, en l’àmbit d’energies netes marines, Alvear ha posat sobre la taula els antecedents de col·laboració de Cantàbria amb altres comunitats autònomes de l’Espanya Verda, a través del Superclúster Atlantic Wind. «Volem transferir aquest mateix model de col·laboració entre administracions amb el Govern de les Illes Balears i així fomentar sinergies industrials que permetin desenvolupar projectes singulars en aquest àmbit», ha assenyalat Alvear.

Iolanda Pedra, presidenta del Clúster Marítim i Logístic de les Illes Balears, ha destacat en la trobada: «si cal assenyalar un dels sectors més contaminants, l’energètic es troba entre un d’ells. Només cal recordar algunes dades oficials sobre aquest tema que indiquen que les emissions de CO2 d’aquest sector representen prop del 65 % del total dels gasos amb efecte d’hivernacle en l’atmosfera, causats per activitats humanes. Algunes estimacions suggereixen que aproximadament el 40 % del total d’emissions de CO2 són atribuïdes al sector energètic i, segons dades de Xarxa Elèctrica Espanyola, el sector energètic espanyol va emetre el passat any l’equivalent a 54,1 milions de tones de CO2».

El Clúster Marítim i Logístic de les Illes Balears ha plantejat en el seminari una prova pilot a Cantàbria per generar energia renovable a partir de l’aigua del mar. Així ha explicat la possibilitat de tractar específicament la viabilitat de la primera experiència pilot del projecte ROE (Renewable Ocean Energy) a Cantàbria, juntament amb el Clúster Marítim de Cantàbria i els governs autonòmics de les Illes Balears i Cantàbria.

Per part seva, Juan Luis Sánchez, president del Clúster Marítim de Cantàbria - MarCA ha assegurat que: “Cantàbria també està prenent un camí que aposta fermament per les energies renovables innovadores”. El president ha destacat el ferm compromís del sector marítim de la comunitat càntabra amb la descarbonització a través de l'ús d'energies alternatives, posant com a exemple el projecte d'energia renovable a través d'hidrogen i amoníac verd, Green Hidrogen Cantàbria. “L'energia de les ones és una oportunitat per a sumar capacitats a la nostra comunitat per a aconseguir els objectius de sostenibilitat”, ha afirmat Sánchez.

ROE és un projecte pioner en el mercat en tecnologia per a la generació d’energia renovable a través de la força generada per les ones del mar. La iniciativa forma part del banc de projectes impulsats pel Clúster Marítim i Logístic de les Illes Balears, per donar resposta real a les recomanacions polítiques recollides en la seva iniciativa Bluefasma i presentades recentment a la Comissió Europea.