15 juny 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern presenta a Rotterdam el full de ruta de la transició energètica a les Illes amb la mirada posada en la eòlica marina i la descarbonització dels ports NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta a Rotterdam el full de ruta de la transició energètica a les Illes amb la mirada posada en la eòlica marina i la descarbonització dels ports

El vicepresident Yllanes ha explicat els fons del PITEIB que aniran destinats a la descarbonització de la mar, que sumen 30 milions d’euros

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha assistit aquest dimecres al BlueForum, una iniciativa que enguany s’ha celebrat a la ciutat de Rotterdam, i que té com a objectiu promoure l'ús intel·ligent i sostenible del medi ambient en el sector marítim, des de l'energia fins al transport.

Yllanes ha estat acompanyat pel director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa. Els representants del Govern han explicat el full de ruta que estan seguint les Illes Balears en la transició energètica i han destacat la importància de potenciar el mix de renovables, que inclou la posada en marxa de nous sistemes de generació d’energia renovable més enllà de la fotovoltaica.

Durant el seminari "Local & Regional Energy transition actions and strategies", que s’ha dut a terme junt amb Països Baixos, EEUU i Regne Unit, s’ha explicat la necessitat que tenen les Illes Balears de “mirar cap a la mar” per tal de poder generar noves fonts d’energia. Així, s’ha posat el focus en la necessitat d’estudiar la possibilitat de desenvolupar la generació d’energia a través de la eòlica offshore o marina, a més de trobar les formules més eficients per a potenciar la descarbonització dels ports i del transport marítim. 

En aquest sentit, el vicepresident Yllanes ha tingut la oportunitat de compartir experiències amb representants de la transició energètica a les illes Shetland (Regne Unit) i alguns promotors d'energies marines rellevants a Europa. Yllanes els ha informat que les Illes Balears disposen d’un fons específic per a la Transició Energètica, dotat amb 233 milions d’euros (el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears-PITEIB) que preveuen la inversió de 30 milions d’euros provinents dels Next Generation per a potenciar la descarbonització de la mar i promoure la diversificació del mix renovable. 

IBE, penetració de renovables i descarbonització de la mar

Els representants del Govern han explicat també que s'ha d'accelerar en la penetració de renovables a les Illes Balears ja que tot i que les xifres de generació no deixen de créixer, «encara ens queda molt per arribar als objectius marcats per la Llei de Canvi Climàtic i també amb el que ens diu Europa», han dit.

Així mateix, des del Govern s’ha explicat el projecte de la planta d’hidrogen de Lloseta, que forma part de la iniciativa europea «Green Hysland», i que ha estat el primer projecte mediterrani que ha rebut finançament europeu per a la seva execució. Així, s’ha explicat que aquest projecte finançat en part per la Unió Europea, generarà hidrogen verd que pot ser emprat com a combustible i que pot ser replicable a altres llocs del planeta.

En aquest punt, Malagrava ha indicat que l’objectiu de replicar aquest tipus de projecte pioner és el de potenciar l’ús d’un combustible que pugui ser emprat pel transport marítim. «El transport és el sector que més emissions emet, i és imprescindible començar a adoptar mesures i profunditzar en el procés de zero emissions. Nosaltres tenim una planta d’hidrogen pionera a Espanya i al sud d’Europa, que pot ajudar a donar passes per avançar en aquest camí».

Per la seva banda, Rosa també ha destacat la potencialitat de la planta de Lloseta per a crear nous ecosistemes de generació de renovables i testar els usos de l’hidrogen, i el seus execedents com a fonts de renovables. Així mateix, ha presentat l'Institut Balear de l'Energia com a braç executor de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica per aconseguir la democratització de l’energia. En aquest sentit, ha indicat que l’IBE «és una eina clau per augmentar les energies renovables, atès que es fomenta la democratització de l’energia en reduir la factura de la llum a les persones més vulnerables i corregir les desigualtats energètiques en el territori».

El director gerent, en la seva intervenció, ha posat èmfasi en que els autoconsums compartits o els projectes de comunitats energètiques que s’estan promovent són algunes de les principals actuacions de l’IBE que permeten l’arribada de l’energia renovable a barris i pobles, repercutint directament en reduccions de la factura de les persones que hi viuen al voltant. Rosa, a més, ha explicat que l’IBE «és una aposta perquè particulars i empreses puguin accedir a energia neta —perquè prové de plaques solars—, barata —perquè els usuaris pagaran l’electricitat generada a preu de cost, molt inferior al cost de mercat— i de quilòmetre zero, perquè es produeix en un radi de 500 metres del seu domicili. L’objectiu no és un altre que el d’abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica», ha dit.

Finalment, els representants del Govern han remarcat que les Illes Balears tenen una gran oportunitat d’avançar en el objectius gràcies a l’arribada dels fons europeus.  Els 230 milions d’euros en matèria de transició energètica concedits aquests dimarts a les Illes Balears pel Consell de Ministres, hauran de servir per millorar la cohesió social i abordar la inversió en renovables en edificis o barris vulnerables per reduir la factura de la llum.

BlueForum

El BlueForum té com a objectiu principal reunir els actors que permetran una implementació eficient de la transició energètica. Aquests actors són la indústria, els instituts de recerca i les universitats, les autoritats. Els temes desenvolupats i que s’han tractat al fòrum han estat l'energia oceànica renovable (marea, onades, vent flotant, solar flotant, l'ús de l'oceà per a l'agricultura sostenible, la pesca, la producció de biomassa, la protecció de la vida oceànica, les activitats humanes sostenibles al mar i l'ús de tecnologies de propulsió natural (ús de forces ambientals com el vent, el solar, l'aigua) a més del foment del transport i enviament Zero Emissions.