Preguntes freqüents
SINGER
¿Com puc sol·licitar accés a SINGER?
Aquells gestors, productors, agents o negociants que, actuant com a operadors de trasllat, necessitin accedir a la plataforma SINGER per tal de crear la documentació de trasllat, han de sol·licitar aquest accés al Servei de Residus i Sòls Contaminats a través del tràmit telemàtic disponible a:
https://www.caib.es/seucaib/ca/201/empreses/tramites/servicio/6321867
La identificació per a l'accés a aquest tràmit telemàtic s'ha de fer mitjançant el certificat digital de l'entitat sol·licitant o del seu representant legal.
¿Qui pot accedir a SINGER?
Les entitats registrades al RPGR de les Illes Balears i que actuïn com a operadors de trasllat, és a dir que s'encaren d'organitzar el trasllat i generar la documentació corresponent (DI i NT).
He pagat a través de SINGER taxes per a NT i/o DI i apareixen com ‘No Pagadas’
Un cop realitzat el pagament de taxes a SINGER s'ha d'accedir a la taxa corresponent i ‘Validar estat de pagament’. (veure document Activacion Taxes de DI i NT.pdf)
Ja disposo d'usuari d'accés a SINGER, però la plataforma no em permet l'accés.
Possiblement la contrasenya ha caducat. Poseu-vos en contacte amb el servei de residus (informatica@residus.caib.es) per sol·licitar la renovació de la contrasenya.
¿Què és SINGER?
SINGER és la plataforma informàtica de la Direcció Genera d'Economia Circular, Transicció Enèrgetica i canvi Climàtic per al tractament i registre de dades en matèria de residus a les Illes Balears.
Obtenció NIMA
He rebut la confirmació d'inscripció al registre, però no aparec al Registre
Si recentment heu sol·licitat algun tipus d'autorització (gestor, productor, transportista…) i encara no aparegueu al Registre, pot ser degut a que la data d'actualització del Registre és anterior a la data de la vostra autorització.
En aquest cas, un cop acceptada la vostra autorització, en la propera actualització del Registre apareixerà al llistat.
On puc trobar informació del Registre de Productors i Gestors de Residus de les Illes Balears.
A la nostra pàgina web https://www.caib.es/sites/rpgrib/ca/inici/
Què és el codi LER, és un tipus de residu perillós o no perillós?
LER = Llista Europea de Residus.
Per identificar el vostre tipus de residus podeu consultar l'arxiu (decisio_com_UE_955-2014_llista_LER.pdf).
A més, al contracte de tractament que ha de tenir amb el seu gestor de residus apareix el codi LER corresponent als seus residus i en cas de tractar-se de residus perillosos també indicarà les característiques de perillositat (HP1 a HP15)
¿Quina taxa em correspon i com he de pagar-la?
Es publica l'actualització de les taxes:
http://www.caib.es/eboibfront/pdf/ca/2020/3/1050922
Les corresponents a la Direcció General en matèria de residus es publiquen a la pàgina 106 del BOIB versió catalana.
En aquelles inscripcions que disposin d'un tràmit telemàtic, el pagament es fa dins del mateix tràmit, no s'ha de pagar abans.
¿Quin tràmit he de realitzar?
Els tràmits telemàtics disponibles per fer la comunicació prèvia d'alta i autoritzacions són:
- Comunicació prèvia de productor residus a les Illes Balears (SIA 207846)
- Comunicació prèvia de transportista de residus a les Illes Balears (SIA 208008)
- Comunicació prèvia d'agent de residus a les Illes Balears (SIA 2860482)
- Comunicació prèvia de Negociant de residus (SIA 2892776)
- Comunicació prèvia de Posseïdor de residus a les Illes Balears (SIA 2894760)
- Comunicació prèvia de Plataforma Logistica de la distribució (SIA 2895623)
- Comunicació prèvia de Sistema Individual de Responsabilitat Ampliada del Productor de Producte (SIA 3054549)
- Autorització Instal·lació de Gestió de residus (SIA 3030431)
- Autorització Operador - Gestor de tractament de residus (SIA 3033384)
Després de pagar la taxa he perdut la connexió amb el tràmit. Com puc recuperar-ho?
Podeu recuperar el tràmit iniciat des de la vostra Carpeta Ciutadana CAIB (https://www.caib.es/carpetafront/#/ ), accedint amb el mateix certificat digital amb què realitza el tràmit.
Si no fos possible recuperar el tràmit cal posar-se en contacte amb el Servei de residus i sòls contaminats (informatica@residus.caib.es , tfno. 971176684)
RCD - Residus de Construcció i Demolició
Qui és el productor de residus d'una obra? I el posseïdor?
El productor dels residus d'una obra és el promotor (és a dir, el titular de la llicència d'obres o l'administració promotora en el cas que l'obra estigui exempta d'obtenció de llicència)
El posseïdor és el constructor o contractista.
On es regula l'Estudi de Gestió de Residus (EGR) i el Pla de Gestió de Residus (PGR)?
L'EGR es regula a l'article 4 del Reial decret 105/2008, d'1 de febrer i el PGR a l'article 5 de la mateixa normativa.
A les obres menors sense projecte seran les ordenances municipals les que en regulen la gestió.
Com codifico el meu residu de la construcció? I quin tractament li puc donar?
Els residus es codificaran segons uns criteris (tots els codis de residus consten de 6 dígits). Seguidament es classificarà entre perillós o no perillós i, posteriorment, cal escollir la via de gestió que se li pot donar.
Sobre la gestió de residus de la construcció dins de la mateixa obra que els genera (in situ)
Es podrà dur a terme una valorització in situ (dins de la mateixa obra) dels mateixos residus de la construcció (residus petris i inerts) si el projecte executiu i l'Estudi de Gestió de Residus així ho contemplen, i sempre que la direcció facultativa i l'Ajuntament, si escau, així ho hagin aprovat.
A més, des de l'entrada en vigor de la Llei 7/2022, Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular, la instal·lació mòbil que operi a l'obra ha d'estar inscrita al registre de gestors autoritzats de residus. Per tant, heu d'obtenir l'autorització corresponent amb caràcter previ a la vostra activitat.
Puc gestionar residus de la construcció entre obres diferents?
No. Una vegada els residus surten d'una obra, pública o privada, s'han de gestionar mitjançant un gestor de residus autoritzat (inscrits al Registre general), excepte els materials naturals excavats que també poden ser gestionats a través de l'ordre ministerial APM/1007/2017, de 10 d'octubre, sempre que es compleixin els requisits establerts.
Tampoc està permès el traspàs directe de residus de la construcció entre dues o més obres quan aquests han estat tractats (matxacats, cribratges, etc) per alguna. Per fer aquesta valorització de residus per aportar-los a altres obres, cal disposar de la llicència ambiental corresponent i donar-se d'alta com a gestor de residus autoritzat.
Sobre Terres. Informació general sobre la gestió directa entre diferents obres (ordre ministerial APM / 1007/2017)
Des de l'any 2018, una de les possibles vies de gestió dels materials naturals excavats (terres i pedres amb LER 170504) ve determinada per l'ordre ministerial APM/1007/2017, de 10 d'octubre, que estableix les normes generals per valoritzar materials naturals excavats per utilitzar-les en obres diferents. És a dir, estableix les condicions sota les quals els materials naturals excavats poden ser valoritzats directament entre l'obra que els genera com a excedent i l'obra que té dèficit i que, per tant, els rebria. S'exclou d'aquesta via de gestió els materials naturals excavats barrejats amb restes de formigó, materials ceràmics, metalls, plàstics, fustes, etc., així com quan procedeixin de sòls que hagin suportat alguna activitat potencialment contaminant, i també quan es tinguin indicis que el sòl pugui estar contaminat.
Podeu consultar tota la informació necessària sobre la via de gestió dels materials naturals excavats a través de l'ordre ministerial APM/1007/2017, de 10 d'octubre, on s'inclou un esquema general sobre gestió de terres.
Com puc saber si el gestor de residus de la construcció que he triat està autoritzat?
Consultant si el gestor està autoritzat al Registre de Producció i Gestió de Residus de les Illes Balears.
https://residus.caib.es/regpig
Tramitació telemàtica
Requisits per realitzar els tràmits telemàtics
En aplicació de la disposició transitòria segona de la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, des del primer d'octubre de 2019, els tràmits per a la inscripció al registre, només es podran realitzar telemàticament.
Per això cal disposar d'un certificat electrònic per a la vostra identificació.
Com aconseguir el certificat digital.
Podeu trobar la informació a la pàgina web de l'Agència Tributària https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/ayuda/consultas-informaticas/firma-digital-sistema-clave-pin-tecnica/informacion-pasos-obtencion-certificado-electronico.html
Estava fent el tràmit telemàtic, ha passat un error i no s'ha finalitzat el tràmit. Què he de fer?
Podeu recuperar el tràmit iniciat des de la vostra Carpeta Ciutadana CAIB (https://www.caib.es/carpetafront/#/), accedint amb el mateix certificat digital amb què realitza el tràmit.
Si no fos possible recuperar el tràmit cal posar-se en contacte amb el Servei de residus i sòls contaminats (residus@caib.es, tfno. 971176684)
A l'inici del tràmit telemàtic rebo un error en autenticació cl@ve
Aquest error es produeix abans d'accedir al tràmit quan se sol·licita identificar digitalment a través del servei cl@ve, per la qual cosa no és un problema del tràmit al qual es vol accedir.
La causa principal d'aquest error sol ser per absència d'un certificat digital vàlid instal·lat al mateix ordinador o perquè el certificat digital està caducat.
D'acord amb el que estableix l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, els subjectes indicats en aquest article estaran obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions públiques per a la realització de qualsevol tràmit d'un procediment administratiu.
Per solucionar el problema podeu intentar el següent:
- Si no disposeu de certificat digital, heu de sol·licitar-ho en una Autoritat de Certificació (per exemple FNMT)
- Reinstal·lar el certificat digital al vostre ordinador.
- Provar amb un altre explorador d'internet (els tràmits telemàtics estan provats a Chrome i Firefox, poden no ser compatibles amb versions antigues d'Internet Explorer)
Hi ha el telèfon 012 d'informació general administrativa que atén aquest tipus de problemes.
Sòls Contaminats
Una empresa que actualment realitza una activitat no inclosa en l'annex I del RD 9/2005, però que sap que anteriorment en aquesta parcel·la s'ha realitzat una activitat potencialment contaminant del sòl: Té obligació de presentar l'informe preliminar de situació?
Sí. Les activitats que no es trobin en cap dels casos que requereixen la presentació de l'informe preliminar de situació, però que tinguin evidència que en la seva ubicació actual, durant períodes anteriors, s'ha desenvolupat alguna activitat potencialment contaminant del sòl, estaran obligades a presentar un informe de situació, amb especial èmfasi en les activitats històriques.
Pot l'empresa preparar l'informe de situació preliminar per si mateixa o necessitarà contractar una empresa externa?
L'empresa pot realitzar ella mateixa l'informe preliminar de situació o, si ho considera necessari, pot contractar els serveis d'una empresa externa
Una empresa que no sembla ser un potencial contaminador del sòl però que està inclosa en la llista de l'Annex I del Reial decret 9/2005 (CNAE93-Rev1): Ha de presentar l'informe preliminar de situació?
Totes les activitats amb CNAE recollides en l'Annex I del RD 9/2005 hauran de presentar l'informe de situació preliminar.
Si la parcel·la està contaminada: Qui té l'obligació de fer les tasques de recuperació?
Els causants de la contaminació estaran obligats a fer treballs de descontaminació dels sòls contaminats, els quals quan siguin varis respondran solidàriament d'aquestes obligacions i, subsidiàriament, en aquest ordre, els propietaris dels sòls contaminats. i els no propietaris.
Totes les empreses que desenvolupen una activitat potencialment contaminant del sòl estan obligades a realitzar anàlisi d'aigua i/o sòl?
No. En l'article 3, apartat 3 del RD 9/2005 s'estableix: previ examen de l'informe de situació, la comunitat autònoma corresponent podrà recaptar del titular de l'activitat o del propietari del sòl informes, dades o anàlisis complementàries més detallades que permetin avaluar el grau de contaminació del sòl, que en tot cas haurà de realitzar-se d'acord amb els criteris i normes establerts en aquest reial decret. Per tant, una vegada examinat l'informe preliminar de situació, l'Administració valorarà si és necessari realitzar caracteritzacions fisicoquímiques en aigües i/o sòls, amb la finalitat de determinar si existeix algun tipus de contaminació i el grau del seu estat.
En el cas d'aquelles empreses que tenen diverses seus: Quants informes de situació preliminars han de presentar?
Hauran de presentar un informe preliminar per cadascuna de les localitats, quan es trobin separades físicament. Per exemple, una gasolinera que té dos establiments, a banda i banda d'una via, haurà de presentar dos informes preliminars d'estat.
Novetats i Destacats
Vols conèixer les novetats del servei de residus?
Accedeix a les novetats Accedeix als destacats
Preguntes freqüents!
T'ha donat algun error? No saps com continuar! Consulta la nostra secció de Preguntes Freqüents
Accedeix a les FAQS
Et puc ajudar?
No trobes el que cerques? Tens preguntes o dubtes que no et resolem en aquesta web? Fes-nos-les arribar!
Envia'ns la teva consulta