Torna

Tornar al llistat de notícies

05/05/2025

CONSELL BALEAR DE L’AIGUA

Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua

Òrgan suprem de consulta, participació i planificació en matèria d’aigües en l’àmbit de les Illes Balears.

Dins el Consell Balear de l’Aigua es crea un subcomitè de cooperació entre l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l’Administració General de l’Estat, amb la finalitat de garantir el principi d’unitat de gestió de les aigües, la cooperació en l’exercici de les competències que l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears exerceixi en relació amb la seva protecció i, en particular, les que corresponen a l’Administració General de l’Estat en matèria de domini públic maritimoterrestre, portuari i de marina mercant, així com per ser l’instrument que proporcioni a la Unió Europea, a través del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, la informació relativa a la demarcació hidrogràfica balear. rgan consultiu, de participació i planificació en matèria d’aigües, en l’àmbit de l’illa de Mallorca.

 

Funcions

Ple

1. Participar com a òrgan consultiu i assessor en la planificació dels recursos hidràulics de les Illes Balears, sense perjudici del règim concessional i dels drets dels usuaris. 

2. Conèixer el Pla hidrològic i informar-ne, com també sobre les revisions posteriors que se’n facin, en el marc de les previsions constitucionals i estatutàries.

3. Informar sobre les qüestions relatives a l’ordenació, l’explotació i la tutela del domini públic hidràulic, com també qualssevol altres que, perquè es consideren d’interès general, el Consell de Govern de les Illes Balears, la persona titular de la Conselleria de Medi Ambient o la Junta de Govern de l’administració hidràulica les hi sotmetin a consideració.

4. Totes les altres funcions consultives o assessores que reglamentàriament se li atribueixin.

Subcomité de cooperació

1. Subministrar a la Unió Europea, a través del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, la informació sobre els assumptes de la demarcació hidrogràfica balear d’acord amb la normativa vigent.

2. Ser l’instrument que garanteixi la cooperació entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l’Estat en l’exercici de les competències relacionades amb la protecció de les aigües que exerceixin les diferents administracions públiques en el seu respectiu si.

 

Composició

Ple

1. Presidència: la persona titular de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat.

2. Vicepresidència primera: La persona titular de la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat.

3. Vicepresidències segones: Una per a l’illa de Mallorca, una altra per a Menorca, un altra per a Eivissa i una altra per a Formentera. Aquestes vicepresidències es designen a proposta dels consells insulars.

4. Secretaria: un funcionari de carrera de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que presti serveis a la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, designat pel conseller i que ha d’assistir a les reunions amb veu i sense vot.

5. Vocalies:

Un representant de la Conselleria d’Economia i Hisenda.

Un representant de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia.

Un representant de la Conselleria d'Agricultura i Pesca.

Un representant de la Conselleria de Salut i Consum.

Cinc representants de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, tres dels quals han de ser de la Direcció General de Recursos Hídrics i dos de l’Agència Balear de l’Aigua i Qualitat Ambiental.

Un representant de Ports de les Illes Balears.

Cinc representants dels consells insulars: dos a proposta del Consell Insular de Mallorca, un a proposta del Consell Insular de Menorca, un a proposta del Consell Insular d’Eivissa i un a proposta del Consell Insular de Formentera.

Un representant de la Federació de Municipis de les Illes Balears.

Cinc representants dels ajuntaments, com a titulars de l’abastament i sanejament: tres en representació de Mallorca (un de Palma), un de Menorca i un d’Eivissa.

Sis representants dels usuaris agrícoles: tres per Mallorca, un per Menorca, un per Eivissa i un per Formentera.

Quatre representants de les comunitats d’usuaris o de regants: un per cada illa.

Tres representants de les organitzacions professionals de les Illes Balears experts en matèria d’aigües.

Dos representants d’usuaris de les aigües costaneres de les Illes Balears. • Dos representants d’usuaris d’aigües urbanes.

Un representant de Marina Mercant. Un representant de Ports.

Un representant de Costes de l’Administració General de l’Estat.

6. Vocalies del Subcomitè de Cooperació:

Un representant de Marina Mercant.

Un representant de Ports.

Un representant de Costes de l’Administració General de l’Estat.

Tres representants de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, designats pel conseller de Medi Ambient i Mobilitat.

 

Creació i funcionament

Decret 129/2002, de 18 d’octubre, d’organització i règim jurídic de l’administració hidràulica de les Illes Balears