Òrgan consultiu, de proposta, d’estudi, d’assessorament i de coordinació en matèria de varietats locals de les Illes Balears, adscrit a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears. La Comissió pot proposar a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears totes les mesures, iniciatives i propostes que consideri convenients per desenvolupar i millorar el sector.
Funcions
1. Comprovar el contingut de la memòria tècnica per a la inscripció en el Catàleg.
2. Examinar i valorar les sol·licituds d’inscripció de les varietats locals en el Catàleg.
3. Proposar al conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca la inscripció de varietats en el Catàleg.
4. Informar sobre les consultes relacionades amb les varietats locals de les Illes Balears.
5. Promoure mesures per a la utilització i la valoració de les varietats locals de les Illes Balears, així com elevar una proposta de pla d’acció quadriennal a l’aprovació del conseller.
6. Proposar a les administracions mesures per a la recuperació, la conservació, la promoció i l’ús sostenible de la biodiversitat cultivada de varietats locals de les Illes Balears.
7. Protegir les denominacions de varietats locals i evitar-ne l’ús en marques o usos comercials que puguin induir a error per la semblança del nom.
8. Qualsevol altra funció que li sigui conferida.
Composició
1.Presidència: el director general competent en matèria d’agricultura o la persona que delegui.
2. Vicepresidència: una persona en representació de l’IRFAP.
3. Secretaria: un funcionari del Servei de l’IRFAP amb veu, però sense vot.
4. Vocalies:
Un funcionari de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia.
Una persona en representació del Consell Insular de Mallorca competent en matèria d’agricultura.
Una persona en representació del Consell Insular de Menorca.
Una persona en representació del Consell Insular d’Eivissa.
Una persona en representació del Consell Insular de Formentera.
Quatre representants, un de cada illa, de les entitats que es dediquen a la recuperació i la conservació de varietats locals.
Una persona en representació de les organitzacions professionals agràries.
Una persona en representació de la Universitat de les Illes Balears.
Creació i funcionament