29 gener 2024 Conselleria de Salut

S’inicien les reunions dels grups de treball del primer Pacte per la Salut NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

S’inicien les reunions dels grups de treball del primer Pacte per la Salut

Es tracta d’un pacte polític i social creat amb l’únic objectiu comú de garantir una atenció sanitària de qualitat, eficient i moderna

Avui i el proper dimecres es duen a terme les primeres reunions dels grups de treball del Pacte per la Salut a l’Hospital Universitari Son Espases. Concretament, avui participen els grups u (fidelització, estabilització i captació de professionals), tres (abordatge de la cronicitat) i sis (abordatge de les llistes d’espera). El dimecres 31 s’ha convocat a la resta: el dos (modernització i enfortiment de l’atenció primària), quatre (promoció de la salut i prevenció) i cinc (salut mental i atenció comunitària).

Més de 250 persones ja s’han sumat als grups de treball creats per construir el primer Pacte per a la Salut de les Illes Balears. Es tracta d’un pacte polític i social creat amb l’únic objectiu comú de garantir una atenció sanitària de qualitat, eficient i moderna i que definirà el futur i el full de ruta de la sanitat balear la propera dècada.

Agents socials, col·legis professionals, societats científiques, associacions de pacients i professionals sanitaris participaran en els sis els grups de treball que seran coordinats pel director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Javier Ureña. L’objectiu és que d’aquests grups en sorgeixi un document definitiu a finals del primer semestre del 2024, un cop treballades totes les àrees d’anàlisi proposades.

Els grups són els següents:

  • Grup 1: Reconeixement, fidelització, estabilització i captació dels professionals per fer front al dèficit de professionals sanitaris.
  • Grup 2: Modernització i enfortiment de l’atenció primària i la seva capacitat de resolució assistencial i prevenció.
  • Grup 3: Abordatge de la cronicitat: atenció centrada a la persona i atenció social i sanitària integrada.
  • Grup 4: Promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i el foment d’hàbits de vida saludables.
  • Grup 5: Atenció a les malalties de salut mental, potenciant la prevenció i l’atenció comunitària.
  • Grup 6: Increment de l’activitat programada i reducció dels temps d’espera per a les consultes amb l’especialista i les intervencions quirúrgiques.

El dèficit de professionals sanitaris a tots els nivells assistencials, les llistes d’espera, l’enfortiment de l’atenció primària, l’abordatge de la cronicitat o la salut mental dels ciutadans de les Illes Balears són alguns dels reptes a què s’ha d’enfrontar la sanitat pública balear.

L’objectiu és construir i desenvolupar un sistema sanitari universal, de qualitat, més equitatiu i eficient, en què qualsevol ciutadà, amb independència del seu lloc de residència, pugui accedir als mateixos recursos, amb el ciutadà al centre i la cura del professional com a valor fonamental de l’organització.