21 novembre 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Yllanes destaca en la Conferència Nacional de Medi Ambient que gràcies a l’IBE més de 1.500 famílies de Balears veuran abaratida la seva factura de la llum el 2023 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Yllanes destaca en la Conferència Nacional de Medi Ambient que gràcies a l’IBE més de 1.500 famílies de Balears veuran abaratida la seva factura de la llum el 2023

El vicepresident ha asseverat que la transició energètica iniciada a Balears i el procés en matèria d’adaptació i mitigació al canvi climàtic ha de ser socialment just, per prioritzar els més vulnerables

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha assistit i participat aquest dilluns al Congrés Nacional de Medi Ambient 2022 (CONAMA), i ha destacat que gràcies a la xarxa d’autoconsums que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) està desenvolupant arreu de Balears més de 1.500 famílies i més de 260 petites i mitjanes empreses de 27 municipis veuran abaratida la factura de la llum durant el 2023.

Durant la seva intervenció, ha exposat que per al pròxim any es preveu que hi hagi en marxa més de 45 projectes d’autoconsum compartit impulsats per l’IBE i que sumaran 2,6 MW de potència en matèria d’autoconsum. En aquest sentit, ha reclamat que tant la transició energètica iniciada a les Illes com el procés en matèria d’adaptació i mitigació al canvi climàtic «ha de ser ampli i transversal, per involucrar tots els agents econòmics i socials de la societat, i alhora inclusiu i socialment just, posant especial atenció en els col·lectius més vulnerables, perquè són els primers afectats».

Durant el panell «Canàries-Balears: una aliança per impulsar l’acció climàtica», on el vicepresident ha participat junt amb José Antonio Valbuena Alonso, conseller de Transició Ecològica, Lluita contra el Canvi Climàtic i Planificació Territorial del Govern de Canàries, i Marc Pons, comissionat per a l’Impuls de l’Energia Sostenible en Sistemes Insulars del Govern d’Espanya, Yllanes ha posat l’èmfasi en el fet que les Illes Balears «som uns territoris especialment vulnerables als reptes als quals ens hi enfrontam, però també tenim l’oportunitat de liderar el canvi i ser pioners i innovadors en mitigació i adaptació al canvi climàtic».

El també conseller de Transició Energètica ha apuntat que «estam davant desafiaments en matèria d’adaptació de la nostra geografia, infraestructures i model econòmic. Unes conseqüències que arribaran sí o sí, com adverteixen les Nacions Unides, però que depenen del que siguem capaços de mitigar en la dècada vinent. En aquest punt entra la transició energètica i la descarbonització del nostre model. Necessitam accelerar, sí o sí, arribar ja a un punt d’inflexió en emissions i rebaixar-les molt ràpidament, per així tenir l’oportunitat d’evitar efectes majors. A les Illes Balears ho tenim molt clar, i en els últims anys hem accelerat en aquest àmbit: les emissions del sector energètic s’estan reduint gràcies a la implantació de renovables. No obstant això, tenim el repte de la mobilitat, que és la principal font d’emissions».

D’altra banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha participat en el panell «Capacitat tècnica: projectes de mitigació i adaptació al canvi climàtic a les illes», junt amb José Carlos Cerro, cap del Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera, depenent de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic.

Malagrava, en aquest punt, ha declarat que «el fet de trobar-mos davant un repte col·lectiu fa que les solucions a les quals arribam siguin consensuades per començar ja, sense més demora, a descarbonizar les nostres illes i adaptar-les. Si no començam ja, el cost serà major després». Així, el director general ha explicat la situació actual que les Illes Balears tenen en matèria d’autoconsum i ha destacat que el darrer trimestre d’aquest any 2022 es va arribar a una potència instal·lada de 74.498 kW, una xifra que deixa molt enrere els 18.312 kW de l’any 2019.

«Hem de prioritzar la reducció del consum d’energia i això també passa per desenvolupar l’autoconsum, sobretot el col·lectiu. Per això, l’IBE és una peça fonamental per, a més d’assolir l’objectiu, fer-ho amb justícia i prioritzant les famílies que pitjor ho passen. Perquè l’accés a l’energia és un dret, però també ho ha de ser l’accés a una energia neta», ha sentenciat el director general.