23 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Un total de 338 habitatges i 31 empreses d’Eivissa es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un total de 338 habitatges i 31 empreses d’Eivissa es beneficiaran dels projectes d’autoconsum compartit de l’Institut Balear de l’Energia

Yllanes ha presentat sis projectes d’autoconsums compartits que l’IBE posarà en marxa a Eivissa durant aquest 2022

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, junt amb la consellera de Promoció Econòmica i Cooperació Local del Consell d’Eivissa, Maria Fajarnés; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, han presentat aquest dimecres els sis projectes d’energies renovables que l’IBE ja està desenvolupant sobre cobertes de titularitat pública d’Eivissa, que beneficiaran 338 habitatges i 31 empreses de l’illa i generaran una potència de 325 kW.

En aquest sentit, Yllanes ha indicat que «amb aquests projectes farem una passa més per tal d’assolir els objectius marcats per la Llei de canvi climàtic quant a la implantació de renovables i reducció de la petjada de carboni. A més, és important destacar el caire social d’aquestes instal·lacions, ja que beneficiaran uns 338 habitatges de tota l’illa». «Des d’aquí torn a fer una crida perquè les institucions posin a disposició de l’IBE les seves instal·lacions i cedeixin les cobertes o els aparcaments disponibles per tal que l’IBE pugui fer autoconsums compartits. Gràcies a aquestes instal·lacions, abaixarem la factura de la llum de les famílies i les empreses», ha afegit.

Dels sis projectes d’instal·lacions fotovoltaiques, cinc estan en redacció i un ja està en fase d’execució. Per municipis, a Santa Eulària des Riu es desenvoluparan dues instal·lacions aquest 2022, que generaran un total de 45 kW i que beneficiaran un total de 36 habitatges del municipi, tres empreses i l’Ajuntament. Aquests dos projectes estaran ubicats en les instal·lacions de la Policia Local i de l’edifici Municipal Polivalent, i generaran una potència de 20 i 25 kW respectivament.

En el cas de Santa Gertrudis, també al municipi de Santa Eulària, s’impulsarà un únic projecte, situat al CEIP Santa Gertrudis. Aquest autoconsum compartit també beneficiarà uns 40 habitatges, 5 empreses i l’Ajuntament. La potència generada en aquest cas serà de 50 kW.

A Sant Antoni de Portmany, ja hi ha un projecte en execució. Es tracta d’una instal·lació al CEIP Cervantes, que generarà 100 kW de potència. A més, es desenvoluparà un projecte sobre un habitatge de protecció pública, situat al carrer Murta i que generarà una potència de 80 kW. Ambdues instal·lacions beneficiaran un total de 192 habitatges, 18 empreses i l’Ajuntament.

D’altra banda, a Eivissa, també es desenvoluparà un projecte en un habitatge de protecció pública, situat al carrer de Sant Vicenç de la Cala i que generarà una potència de 50 kW. Amb aquesta instal·lació se’n beneficiaran un total de 70 habitatges de 382 i 5 empreses del municipi.

La redacció dels cinc nous projectes es troba en fase d’adjudicació i s’espera poder impulsar les obres de construcció progressivament al principi del segon semestre de l’any, de manera que puguin estar executats tots els projectes abans del final de 2022.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «els autoconsums compartits són una eina clau en el canvi de model energètic i una eina fonamental per lluitar contra la pobresa energètica. Eivissa necessita incrementar la seva implantació d'autoconsum, alhora que ha d'anar reduint el seu consum energètic i des d'una empresa pública d'energia com l'IBE podem ajudar a afrontar aquests reptes.».

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha assenyalat que amb l’execució d’aquests projectes «l’IBE té una previsió d’inversió total 382.500 euros. En aquest sentit, preveiem una inversió de 123.500 euros a Santa Eulària, 194.000 euros a Sant Antoni de Portmany, 65.000 euros a Eivissa». Així mateix, Rosa ha informat que «addicionalment a aquests projectes, esperam poder llançar al principi del proper trimestre una nova licitació per a redactar nous projectes, de manera que reiteram l’oferta als ajuntaments i al Consell d’Eivissa perquè ens facin arribar propostes d’espais per poder continuar reduint emissions i abaratint la factura».