LOGO CAIB
15 juliol 2022 Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Un total de 155 habitatges i 19 empreses de les Illes es beneficiaran de quatre autoconsums compartits de l’IBE i veuran abaratida la factura de la llum NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un total de 155 habitatges i 19 empreses de les Illes es beneficiaran de quatre autoconsums compartits de l’IBE i veuran abaratida la factura de la llum

D’aquests habitatges 28 són vulnerables, i un total de 15 particulars i sis empreses romandran en llista d’espera

Un total de 155 habitatges, 28 d’ells vulnerables, i 19 empreses es beneficiaran dels quatre autoconsums compartits que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) posarà en marxa als municipis de Consell i ses Salines (Mallorca), Ciutadella (Menorca) i Sant Antoni de Portmany (Eivissa), i veuran així abaratida la factura de la llum. A més, hi haurà 15 particulars i sis empreses que romandran en llista d’espera.

El vicepresident i conseller de Transició energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha valorat després que finalitzés el procés d’adhesió a aquests autoconsums compartits impulsats per l’IBE que «el Govern segueix democratitzant l’energia. Estem en un context de crisi energètica i el fet de disposar d’una empresa pública d’energia ens ajuda a estar del costat de la ciutadania i de les empreses. Amb aquestes instal·lacions abaratim la seva factura de la llum, i a més, feim una passa més en la descarbonització de les Illes. I no em vull oblidar de la vocació social que tenen aquest tipus d’instal·lacions, ja que com hem dit més d’una vegada, prioritza les llars vulnerables. Aquest Govern està del costat de la gent i amb la resposta que hem tingut en aquestes convocatòries veiem que la ciutadania també respon».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha remarcat el fet que suposa la posada en marxa d’aquests autoconsums compartits per a la descarbonització de les Illes. «Cada vegada que posam en marxa un autoconsum compartit estem generant energia de forma neta i contribuïm en la reducció d’emissions de les Illes. Hem de seguir en aquest camí i arribar a més gent. Per això, seguirem insistint en ampliar el radi establert de 500 metres i poder així seguir democratitzant una energia neta».

Així mateix, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha indicat que «les convocatòries constaten que hi ha un fort interès ciutadà en consumir energia renovable i local, i posen de manifest la rellevància dels autoconsums compartits de l’IBE, que permeten arribar a tothom, també a les llars més vulnerables. En aquest sentit, voldria tornar a demanar als ajuntaments que es posin en contacte amb nosaltres per tal de cedir-nos els seus espais i puguem així solaritzar-los i continuar descarbonitzant els municipis».

Els projectes i les sol·licituds

L’IBE ha desenvolupat una instal·lació solar fotovoltaica sobre el CEIP Mare de Déu del Toro de Ciutadella, amb el qual pretén l’aprofitament en règim d’autoconsum compartit entre tots els veïnats i veïnades que estiguin a menys de 500 metres. Així, particulars i empreses de l’entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que es sol·liciti a raó de 100 euros per cada kW. En el cas dels particulars s’ha pogut sol·licitar una participació de 0,5 kW o 1 kW, i en el cas d’empreses d’1 o 2 kW.

En aquesta convocatòria s’han rebut un total de 55 sol·licituds, 46 de particulars i nou d’empreses. D’aquestes sol·licituds han estat seleccionades un total de 29 llars, de les quals deu són vulnerables i cinc empreses. Cal apuntar que 15 llars i quatre empreses queden en llista d’espera, mentre que dues llars han quedat excloses. Podeu consultar el llistat d’admesos en l’enllaç següent: https://cutt.ly/bLULyCe.

En el cas de Consell, l’IBE ha desenvolupat una instal·lació solar fotovoltaica sobre pèrgoles a l’aparcament del poliesportiu de 100 kW. Els particulars i empreses de l’entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que es sol·liciti a raó de 100 euros per cada kW. En el cas de particulars podran sol·licitar una participació de 0,5 kW o 1 kW, i en el cas d’empreses de 3 kW o 5 kW.

En aquest procés d’adhesió s’han rebut un total de 60 sol·licituds, de les quals 59 són particulars i una empresa. D’aquestes sol·licituds s’han acceptat 55, que vincularan als seus consums. D’aquestes, 54 són llars, de les quals cinc són vulnerables i hi ha també una empresa. Cal afegir que cinc sol·licituds de particulars han quedat excloses per diversos motius. Podeu consultar el llistat d’admesos en l’enllaç següent: https://cutt.ly/uLULgfm.

Pel que fa a ses Salines, l’IBE ha realitzat una instal·lació solar fotovoltaica sobre el CEIP ses Salines de 100 kW. Els particulars i empreses de l’entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que es sol·liciti a raó de 100 euros per cada kW. En el cas dels particulars podran sol·licitar una participació de 0,5 kW o 1 kW, i en el cas d’empreses de 3 kW o 5 kW.

En aquesta convocatòria s’han rebut un total de 51 sol·licituds, de les quals 43 eren vàlides i vuit excloses (set particulars i una empresa). Així, han estat admeses les demandes de 43 habitatges (un vulnerable) i sis empreses. Podeu consultar el llistat d’admesos en l’enllaç següent: https://cutt.ly/HLULO7H.

Finalment, pel que fa al municipi de Sant Antoni de Portmany, l’IBE posarà en marxa una instal·lació solar fotovoltaica sobre el CEIP Cervantes de 100 kW. Així, particulars i empreses de l’entorn podran consumir energia directament de la instal·lació pagant una petita quota anual segons la potència que es sol·liciti a raó de 100 euros per cada kW. Igual que en la instal·lació de ses Salines i Consell, en el cas dels particulars podran sol·licitar una participació de 0,5 kW o 1 kW, i en el cas d’empreses de 3 kW o 5 kW.

A aquesta campanya d’adhesió s’han rebut un total de 41 sol·licituds, de les quals cinc han estat incompletes (tres particulars i dues empreses). Això fa que hagin estat seleccionades finalment 29 habitatges, 12 dels quals són vulnerables i set empreses. Podeu consultar el llistat d’admesos en l’enllaç següent: https://cutt.ly/ULULTa2.

A tots els usuaris seleccionats se’ls ha comunicat via correu electrònic. L’IBE preveu que a finals d’estiu estiguin finalitzades les instal·lacions i que durant la tardor ja es podran beneficiar tant les famílies com les empreses seleccionades.