25 maig 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Un nou morter higroscòpic aconseguit a partir de material de rebuig i la fusta protagonitzen la primera edició presencial del projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un nou morter higroscòpic aconseguit a partir de material de rebuig i la fusta protagonitzen la primera edició presencial del projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’IDI

L’exposició, que es pot veure fins el dia 1 de juny a Aba Art Lab, inclou una cicle de conferències sobre disseny i circularitat, així com un documental a Palma i Manacor

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat la primera edició presencial de LOOP Disseny i Circularitat, un projecte que promou la implementació del disseny com a element estratègic en la millora competitiva de les empreses i que està coordinat per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI).

Amb el concepte de circularitat com a eix central, professionals del disseny, empreses i investigadors han desenvolupat projectes que obeeixen als estàndards de l’estètica, la funcionalitat i l’economia circular. En aquesta edició, LOOP se centra en dues matèries primeres locals: la fusta i els residus sòlids generats per la indústria o la mateixa ciutat, que es transformen en recursos per crear nous productes. El vicepresident Yllanes ha presentat a Aba Art Lab el programa d’activitats que durant una setmana protagonitzarà LOOP i que inclou una exposició, l’estrena d’un documental i xerrades sobre disseny i circularitat a Mallorca. També hi han assistit la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis.

El morter higroscòpic és un dels projectes que protagonitza l’exposició, que es podrà veure del 25 de maig a l’1 de juny a Aba Art Lab de Palma. Gràcies a la implicació d’investigadors de la UIB/FUEIB, a través del Grup de Recerca de Construccions Arquitectòniques i d’Enginyeria d’Edificació, l’arquitecte Guillem Aloy, els dissenyadors industrials Nico Guevara i Tònia Fuster, i altres productors s’ha aconseguit un nou morter fabricat a partir de materials locals de rebuig d’origen orgànic i inorgànic. El resultat és una massa mare que té altes propietats drenants amb una resistència adequada per a l’ús en diferents solucions per a construcció, edificació i rehabilitació. Les llambordes elaborades amb aquest morter poden configurar paviments respectuosos per a xarxes de vianants i trànsit rodat no motoritzat. A més, la petjada de carboni del material resultant és de baix impacte, ja que està format en un elevat percentatge per materials petris amb petjada d’emissions de CO2 gairebé zero, i altres que provenen de la reutilització de productes ceràmics sense transformacions addicionals. Pavimentos Lloseta ha contribuït a la investigació i al desenvolupament industrial del llambordí, a més d’aportar, juntament amb Ladrillerías Mallorquinas, les matèries primeres.

La fusta és l’altra matèria primera que inclou LOOP 2022 amb dos projectes: Amarar d’Aulets Arquitectes i Fusteria Galmés, i la Veu de l’Ametller d’Ediciones de Diseño La Pecera. Amarar proposa un canvi de model productiu en la indústria de la fusta de l’illa de Mallorca, mitjançant la col·laboració en la gestió forestal i la producció d’estructura, fusteria i mobiliari amb fusta local, una estratègia per a una gestió forestal sostenible i rendible. Contribueix a canviar l’actual model lineal (en què la fusta s’extreu del bosc per a la producció de llenya i biocombustibles) per un model circular en què la fusta de qualitat es posi a disposició del sector del moble i la construcció. Una pràctica que a més disminueix l’ús de terra, aigua, energia, i l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle associats a la fusta importada. Per la seva banda, Ediciones de Diseño La Pecera han fet una recerca de fustes autòctones per evitar dur-ne de fora i s’han centrat en l’ametller, arbre que ha patit els últims anys plagues i que s’utilitza principalment com a combustible.

El propòsit de LOOP Disseny i Circularitat és fomentar l’ús de matèries primeres més sostenibles, investigar nous materials innovadors i la recerca de solucions que precisen de recursos més sostenibles per aconseguir la mateixa funcionalitat i qualitat. A més, posen en contacte fabricants i productors per treballar conjuntament amb les indústries creatives per concebre nous productes, nous models de negoci i noves maneres de fer i de pensar, per contribuir així a redissenyar l’entorn.

En paraules del vicepresident Yllanes, «amb projectes com aquest es millora tant la competitivitat com la capacitat d’internacionalització de les empreses gràcies al disseny sostenible com a eix estratègic i diferencial. Vull tornar a posar en valor l’aposta que fa el Govern per al foment de la indústria tradicional i de qualitat amb aquest tipus de projectes, que estan emmarcats dins el Pla Industrial de les Illes Balears».

Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre transformació, reutilització i proximitat, LOOP inclourà l’estrena a Palma i Manacor del documental LOOP DISSENY, un camí cap a la circularitat, dirigit per Josep Taltavull, que recull els testimonis de persones que volen emprendre un camí de canvi front als reptes i desafiaments que tenim tant a nivell local com global. El documental fa palès l’objectiu de l’IDI de fomentar i compartir el coneixement entre entitats, empreses, productors, dissenyadors i científics per replantejar la nostra relació amb la natura i el territori.

Finalment, i de forma paral·lela a la setmana de LOOP, es duran a terme quatre dies de conferències amb ponents de renom internacional que giraran entorn del disseny, investigació i producció de la fusta, sobre arquitectura i sobre mineria urbana. Posteriorment al documental se celebraran dues taules de debat sobre la mineria industrial i urbana a Palma, i sobre la fusta a Manacor.

LOOP és un projecte de l'Institut d’Innovació Empresarial (IDI), entitat dependent de Vicepresidència i la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, que en aquesta edició compta amb la col·laboració d’Aba Art Lab, del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca i de la Fundació Aedificat, així com la participació del Grup de Construccions Arquitectòniques i Enginyeria d'Edificació de la UIB-FUEIB (Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears), el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (GOIB) i el CEFOR (Centre Forestal de les Illes Balears).

Més informació sobre l’exposició, les xerrades i el documental a www.loopdisseny.com.