22 desembre 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: La presidenta Armengol i la ministra Díaz anuncien noves ajudes de l'Estat que facilitaran la incorporació als seus llocs de treball de més de 83.000 fixos discontinus de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: La presidenta Armengol i la ministra Díaz anuncien noves ajudes de l'Estat que facilitaran la incorporació als seus llocs de treball de més de 83.000 fixos discontinus de les Illes Balears

S'inclou una rebaixa de les cotitzacions socials que beneficiarà unes 15.000 empreses de les illes, que estalviaran més de 145 milions d'euros

La presidenta del Govern i la ministra de Treball presenten la bateria d'ajudes per a la reactivació davant la Mesa de Diàleg Social i a representants del sector turístic, de la restauració i el comerç

La presidenta del Govern, Francina Armengol i la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, han presentat davant la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears les principals mesures de reactivació que conté el Reial decret llei d'ajudes al Comerç, la Restauració i el Sector Turístic aprovat aquest matí pel Consell de Ministres i que se sumen a les ja existents per a reactivar l'economia de les Illes Balears.

Armengol ha assegurat després de la reunió que les ajudes són “de reactivació i confiança a aquesta comunitat autònoma”. Així, ha agraït la “implicació” del Govern central amb la nostra comunitat autònoma, ja que es tracta de mesures treballades directament entre l'executiu central i el Govern. “Es dóna la confiança a les empreses perquè puguin obrir i tenir contractacions i la confiança i garantia als treballadors i treballadores d'aquesta comunitat autònoma que seran cridats a treballar”, ha explicat Armengol. “És una aposta forta i fonamental del Govern espanyol amb el sistema productiu d'aquesta comunitat autònoma”, ja que “dóna garanties per a consolidar la reactivació econòmica”.

Mitjançant aquest Reial decret, el Govern d'Espanya rebaixa les cotitzacions socials en un 50% als treballadors fixos discontinus d'abril a octubre amb l'objectiu de reactivar l'economia i incentivar la contractació dels treballadors fixos discontinus. Fins ara, l'Estat rebaixava aquestes cotitzacions en els mesos de febrer, març i novembre i ara la mesura s'amplia a tota la temporada alta, set mesos més.

Amb la incorporació de mesures específiques per al col·lectiu de treballadors fixos discontinus, les Illes Balears és la Comunitat més beneficiada amb aquest Decret llei. Segons ha indicat la presidenta Armengol, la importància d'aquestes noves mesures reconeixen la singularitat dels treballadors fixos discontinus a les Illes Balears, així com la seva protecció especial.

Amb tot, les noves mesures facilitaran la incorporació als seus llocs de treball de més de 83.000 treballadors fixos discontinus a les Illes Balears de cara a l'inici de la pròxima temporada. A més, la rebaixa de les cotitzacions socials per als fixos discontinus al llarg del pròxim any permetrà a les empreses de les Illes Balears estalviar més de 145 milions d'euros en pagaments a la Seguretat Social, la qual cosa demostra, una vegada més, el compromís i la sensibilitat del ministeri de Treball i Economia Social, dirigit per Yolanda Díaz, amb les particularitats del mercat laboral de l'arxipèlag.

La ministra Díaz per part seva, ha defensat que “Balears necessita mesures pròpies” davant d'aquestes “circumstàncies excepcionals”. “Coneixem molt bé el teixit productiu d'aquesta comunitat i coneixem molt bé quines han de ser les respostes”, ha apuntat, i ha recalcat que “les mesures que s'han aprovat són molt positives per al nostre país, però singularment per a les Illes Balears”. A més, Díaz ha avançat que es convocarà la Mesa tripartita per a després de la setmana de Reis per a començar una nova negociació per a desplegar els ERTO mentre sigui necessari.

La ministra ha arribat a Mallorca acompanyada del secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, per a participar en la Mesa de Diàleg Social, i en la qual també han participat la presidenta de la CAEB, Carmen Planas; el president de la PIMEB, Jordi Mora; el secretari general de CCOO, José Luis García, i el secretari general d'UGT, Alejandro Texias.

Durant la trobada, la ministra Díaz ha aprofitat per a explicar el contingut d'aquestes ajudes als agents econòmics i socials de les Illes Balears, al mateix temps que han abordat la situació laboral que travessa l'arxipèlag, així com l'especial afectació que la pandèmia provocada pel COVID-19 està tenint sobre el sector turístic.

Per part del Govern també ha assistit el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d'Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago.

Més ajudes

A més de les rebaixes en les cotitzacions socials, el decret aprovat avui per l'Estat recull mesures per a tot l'Estat en les quals es reforça la figura dels ERTO amb l'objectiu de protegir especialment a les empreses del sector turístic.

Així, el decret recull exoneracions en el pagament de quotes a la Seguretat Social per a aquelles empreses amb ERTO de força major en vigor.

Paral·lelament, el decret recull altres mesures dirigides a beneficiar tots aquells negocis, tant comercials com de restauració, amb arrendaments en vigor, així com unes altres en matèria tributària, que beneficiaran al teixit productiu de les Illes Balears. En concret, el text normatiu recull una reducció del 50% del lloguer mentre duri l'estat d'alarma, una moratòria en el pagament de lloguers (que podrà estendre's a un màxim de 4 mesos) així com incentius fiscals per als arrendadors que rebaixin els preus dels lloguers, entre altres aspectes.

Un tercer bloc contempla mesures fiscals, com a ajornaments en deutes tributaris i reduccions fiscals per a aquelles activitats econòmiques (comerç i restauració entre altres) que tributin per mòduls.

Després de la Mesa de Diàleg Social, tant Armengol com Díaz han mantingut una segona reunió en la capella del Consolat amb representants del sector turístic i de la restauració de les Illes Balears.