27 desembre 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: El Govern apuja Formentera al nivell 3 d’alerta i endureix les mesures a Mallorca atès l’empitjorament de la pandèmia de COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern apuja Formentera al nivell 3 d’alerta i endureix les mesures a Mallorca atès l’empitjorament de la pandèmia de COVID-19

Les noves restriccions que s’aplicaran a partir de dimarts en el marc del nivell 4 a Mallorca afecten principalment els horaris i dies d’obertura de l’activitat comercial  de la restauració

Els comerços hauran de tancar a les 20:00 i les grans superfícies no podran obrir els caps de setmana i els  festius. El límit horari per a les terrasses de bars i restaurants serà les 18:00 tots els dies

 

El Consell de Govern aprovarà demà dilluns una proposta d’actualització del sistema de nivells d’alerta sanitària per fer front a la COVID-19 que contempla apujar Formentera al nivell 3 i endurir les mesures del nivell 4 vigent a Mallorca, atès l’empitjorament de la situació de la pandèmia durant els darrers dies en aquestes dues illes. A Menorca i Eivissa es mantenen sense canvis els seus actuals nivells d’alerta sanitària, 3 i 2 respectivament.

Les noves restriccions que s’aplicaran a partir de dimarts en el marc del nivell 4 a l’illa de Mallorca, i que romandran vigents fins al dia 11 de gener, afecten principalment els horaris i dies d’obertura de l’activitat comercial i de la restauració. L’objectiu principal és evitar les aglomeracions que són especialment freqüents en aquests establiments durant aquestes dates.

La presidenta Armengol ha explicat que “si actuam amb rigor, podrem començar a pensar en el final d’aquesta crisi sanitària, aprofitant a més l’avançament de la immunització de la vacuna”. Ara bé, ha subratllat que “no hem d’oblidar que el virus continua matant i ho continuarà fent fins que la major part de la població estigui immunitzada”. És per aquest motiu que ha fet una crida a la població per evitar relaxacions i “a ser més responsables i estrictes que mai”.

De fet, Armengol ha recordat que des d’avui diumenge es comencen a administrar a les quatre illes les primeres 5.850 dosis de vacunes amb les persones més vulnerables, començant per la residència d’ancians Oms-Sant Miquel. La campanya s’inicia amb els usuaris de les residències, els professionals de les residències i personal sanitari que atenen pacients COVID. “Han estat mesos d’esforç i sacrifici, de compromís ciutadà. Hem de resistir un poc més i seguir amb la protecció. És la millor via per aconseguir que tots i totes arribem junts al final d’aquesta pandèmia”, ha apuntat.

Formentera apuja al nivell 3 d’alerta

Atesos els diferents criteris epidemiològics i assistencials amb els quals treballa la Conselleria de Salut i Consum, es considera adequat dur a terme una revisió a l’alça del nivell d’alerta de l’Illa de Formentera, que el passat dilluns ja s’havia apujat a nivell 2 i que ara passarà a nivell 3, i mantenir el nivell d’alerta sanitària actualment aplicable a la resta de les Illes Balears.  

Els principals canvis són que les reunions socials passen a estar limitades a sis persones tant en interiors com en exteriors, es redueixen els aforaments interiors de la restauració, que en funció de la ventilació oscil·laran entre el 30% i el 60% i a les terrasses es manté al 75%, però amb agrupacions de taules de sis persones com a molt. Altres de les mesures que s’apliquen són la reducció dels aforaments en els llocs de culte del 50% al 30%, així com en els espais culturals i en els comerços passen del 75% al 50%. En el cas de les instal·lacions esportives cobertes, els aforaments es redueixen del 50% al 25%, mentre que a les descobertes passa del 75% al 50%.

Restriccions a l’activitat comercial i a la restauració a Mallorca

No obstant això, en el cas de Mallorca, atesa la gravetat cap a la qual pot evolucionar la situació epidemiològica, resulta també necessari establir mesures addicionals per contenir el fort increment de contagis registrat durant els darrers dies.

Per això, a partir de dimarts, tots els establiments comercials de Mallorca hauran de concloure la seva activitat a partir de les 20:00 hores, amb l’excepció de benzineres i establiments dedicats al comerç essencial (alimentació, begudes, productes higiènics i altres productes de primera necessitat) farmàcies, ortopèdies, òptiques, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d’estètica i centres de veterinària.

Igualment, restarà prohibida l’obertura al públic els dissabtes, diumenges o festius  dels establiments comercials i centres comercials que disposin de més de 700 metres quadrats  de superfície destinada a exposició i venda al públic, amb les mateixes excepcions.

Es manté la prohibició del servei de restauració en espais interiors dels establiments dedicats a aquesta activitat, excepte per a l’activitat de servei a domicili, que s’ha de dur a terme a porta tancada, i també de recollida de menjar i beure, que s’ha de dur a terme sense accés dels clients a l’establiment. No es permet el consum a les barres dels establiments. Queda prohibida també la utilització de màquines recreatives, màquines de joc i similars en els interiors d’aquests establiments.

A partir d’ara, a més, els establiments esmentats només podran fer ús de les terrasses de les que disposin des de la seva obertura fins a les 18.00 hores de cada dia i amés amb una capacitat reduïda al 75% de la capacitat màxima autoritzada.

Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, la qual en cap cas pot superar les 24.00 h. A partir d’ara, entre les 18.00 h 22.00 hores només es permet l’activitat de recollida de menjar preparat i begudes pels clients sigui per emportar o la prestació de servei a domicili. Entre les 22.00 h i les 24.00 hores només es permet l’activitat de prestació de servei a domicili.

Resten exceptuats de la prohibició d’ús dels espais interiors els restaurants i cafeteries d’hotels i allotjaments turístics, de centres sanitaris i sociosanitaris i de centres de formació i de treball, que només podran servir els propis clients o els propis professionals i no podran, en cap cas, obrir al públic en general.

Cribratges

Armengol ha destacat que es continuaran “fent més proves que mai” i que les Illes Balears són la comunitat que, proporcionalment, més proves fa a la població, amb 3.400 tests per cada 100.000 habitants. Pel que fa als cribratges massius d’antigens, ha recordat que demà finalitza el d’Inca on, de moment, hi han passat 8.129 persones i s’han detectat 54 positius. A més, demà dilluns començarà un nou cribratge massiu a la barriada des Rafal, a Palma, on al poliesportiu Germans Escales es podrà apropar tota la població major de 16 anys de la barriada, de 9.00 h a 18.00 h, per fer-se la prova.

Cap d’any

Durant la reunió amb els presidents dels consells insulars i els ajuntaments, també s’ha exposat quines seran les restriccions per al cap d’any. En aquest sentit, Armengol ha explicat que es mantindran les mateixes mesures que per al Nadal. És a dir, a Menorca, Eivissa i Formentera podran seure a taula 10 persones i la restricció de la mobilitat s’allargarà fins a la 1.30 h. En el cas de Mallorca, es manté la restricció que regeix la resta de dies: sis persones a taula, com a molt de dos nuclis de convivència. La restricció de la mobilitat es manté fins a les 22.00 h, encara que es recomana  que a les 20.00 h, quan tot estarà tancat, no hi hagi més activitat al carrer.