19 novembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient presenta l’estratègia de recuperació d’espècies silvestres per als propers quatre anys NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient presenta l’estratègia de recuperació d’espècies silvestres per als propers quatre anys

El projecte ARES-2 serà executat per SEO/BirdLife i contempla actuacions de protecció i recuperació de les espècies autòctones més vulnerables

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el cap del Servei de Protecció d’Espècies, Iván Ramos, i la Directora Executiva de SEO/BirdLife, Asunción Ruiz, han presentat, aquest divendres, la continuació del Projecte d’Actuacions per a la Recuperació d’Espècies Silvestres (ARES) que es va executar entre 2017 i 2020.

ARES-2 contempla actuacions fins a 2024 amb un pressupost estimat de 510.937,12 € (amb l’IVA inclòs). Mir ha explicat que «si bé l'anterior projecte ARES va tenir com objecte principal la redacció de diferents plans de recuperació i conservació de les espècies de fauna i flora de les Illes Balears», el present «es focalitza en altres aspectes molt rellevants des del punt de vista de la conservació de la biodiversitat».
Ramos ha destacat entre els principals objectius d’ARES 2 el seguiment de 39 espècies de flora amenaçades i la realització d’una dotzena de protocols de germinació i cultiu ex-situ així com l’estudi genètic de les espècies amb major variabilitat, per determinar prioritats d’actuació.

En relació a la fauna, el projecte preveu realitzar seguiments anuals de l'escarabat de Formentera (Akis bremeri) i elaborar un document d'actuacions urgents de conservació d’aquesta espècie. Es farà, a més, un estudi genètic de la rosseta (Marmaronetta angustirostris), una anàtida en perill crític de desaparició. Es redactarà un nou pla de recuperació i conservació de quiròpters i es realitzaran censos complerts de les poblacions d’abellerol (Merops apiaster) i de corb marí (Phalacrocorax aristotelis). S’avaluarà, a més, l’afectació de les captures accidentals amb ormeigs de pesca sobre el virot gros (Calonectris diomedea) i el virot petit (Puffinus mauretanicus).

Un altre projecte destacat és l’avaluació de la biomassa disponible a les Illes Balears per a les espècies carronyaires. A més, es seguirà amb les tasques divulgatives i informatives dels darrers anys així com el seguiment de les esteses elèctriques.

El conseller Mir ha destacat, en aquest sentit, que «és importantíssim fer arribar a la ciutadania el valor que tenen aquestes espècies per als nostres hàbitats i els seus efectes en la nostra qualitat vida». «Si una cosa ens ha ensenyat la pandèmia», ha afegit, «és la importància de poder gaudir d’espais naturals i d’una biodiversitat rica perquè no només és una qüestió estètica sinó que un medi ambient fort i divers ens garanteix tenir millor salut».

Per la seva part, la Directora Executiva Asunción Ruiz ha explicat que « Per a SEO/BirdLife és un gran repte abordar aquest projecte ARES-2 i, com a organització científica amb gairebé 70 anys d'experiència, ho farem amb el major rigor i comptant amb els millors experts locals de cada espècie. A més, com a organització conservacionista que també som, vetllarem, recolzarem i reclamarem que el Govern de les Illes Balears segueixi mantenint el gran capital natural de les Illes Balears».