LOGO CAIB
Contingut
20 octubre 2021Conselleria de Salut i Consum

L’Observatori del Suïcidi organitza un curs en intervenció per temptativa suïcida adreçat a professionals d’emergències de les Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Els professionals coneixeran els conceptes bàsics de la conducta suïcida, més d’aspectes legals, tècniques de negociació i capacitat de reacció

L’Observatori del Suïcidi organitza un curs en intervenció per temptativa suïcida adreçat a professionals d’emergències de les Balears

L’Associació Internacional d’Estudis de Bombers imparteix una formació teòrica i pràctica a les Balears

L’Observatori del Suïcidi organitza aquest dijous i divendres el curs d’intervenció en temptativa suïcida per a 40 professionals del SAMU061 i el Servei d’Urgències d’Atenció Primària, amb la participació de representants d’altres cossos d’emergències i de seguretat que habitualment intervenen en aquest tipus d’incidents.

La formació tendrà lloc a l’aquarterament Jaume II de Palma, on es reuniran més de 70 professionals d’emergències sanitàries: Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Local de Palma, policies tutors, bombers de Palma, bombers dels consells insulars, militars pertanyents a la Comandància General de les Balears i psicòlegs d’emergències del GIPEC112.

La formació serà impartida per un grup de bombers i psicòlegs d’emergències que pertanyen a l’Associació Internacional d’Estudis de Bombers i Psicologia d’Emergència (AIB). Aquesta Associació està formada per bombers i psicòlegs d’emergències amb experiència i formació en intervenció i docència sobre conducta suïcida i intervenció en crisis.

L’Associació forma part de la mesa de treball que el Ministeri de Sanitat manté per a l’elaboració de documents d’utilitat pública i recomanacions en matèria de prevenció del suïcidi.

Segons explica Nicole Haber, responsable de l’Observatori del Suïcidi i de la coordinació de la prevenció del suïcidi de les Illes Balears, coincidint amb els objectius de coordinació interinstitucional que es marquen en el Pla de Prevenció del Suïcidi de les Illes Balears (pendent de publicació), «hem adaptat aquest format a la participació simultània de tots els cossos de seguretat i d’emergències susceptibles d’intervenir en una crisi per temptativa suïcida».

El curs està dividit en 4 mòduls teòrics i pràctics amb simulacres de mediació i negociació en crisi suïcida i de rescat en situacions de perill. A més, els professionals coneixeran els conceptes bàsics de la conducta suïcida, així com també aspectes legals, tècniques de negociació, capacitat de reacció i eines pràctiques de primers auxilis psicològics per ajudar les persones que passen per una crisi suïcida.

En aquest sentit, Haber comenta que la formació és un pilar bàsic en la prevenció de la conducta suïcida. «A causa de les particularitats que es donen en la intervenció de la temptativa suïcida, és necessària una formació específica i tècnica, que faciliti les eines oportunes al professional d’emergències que atén el cas, i la coordinació entre intervinents és bàsica perquè la intervenció sigui òptima».

La formació és una de les necessitats més demandades i una de les mesures preventives més eficaces per reduir els casos de suïcidi i, per tant, constitueix una de les accions prioritàries i imprescindibles per a la posada en marxa, el desenvolupament i la consolidació de la prevenció de la conducta suïcida a les Illes Balears.

Aquesta formació s’ha impartit en diferents comunitats autònomes només per a bombers. A les Balears serà la primera vegada que es fa el curs d’intervencions en temptativa suïcida a tots els cossos de seguretat i emergències d’una mateixa comunitat.