5 juliol 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’Impost de Turisme Sostenible finança l’execució de faixes de prevenció d’incendis forestals a 21 punts crítics de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Impost de Turisme Sostenible finança l’execució de faixes de prevenció d’incendis forestals a 21 punts crítics de les Illes Balears

Les feines s’han centrat en una superfície total de 52 hectàrees

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha visitat el Clot des Guix, a Alaró, on s’ha executat una faixa de prevenció d’incendis forestals en una superfície d’una hectàrea considerada ‘Punt crític’ pel IV Pla General de Prevenció d’Incendis Forestals.

Aquesta és una de les actuacions emmarcades en el projecte ‘Tractament del combustible vegetal en punts estratègics de gestió (PEG) enfront al risc d’incendis forestals’, finançat amb 456.630€ provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

El pla, iniciat el setembre de 2021, ha propiciat la creació d’un total de 21 faixes arreu de 52,5 hectàrees de Mallorca, Menorca i Eivissa. Les feines han consistit en reduir la càrrega de combustible i eliminar la continuïtat vertical i horitzontal de la vegetació per tal de minvar la perillositat del foc en cas d’incendi forestal. Els treballs s’han centrat en els PEG o punts crítics que estableix el IV Pla General de Prevenció d’Incendis Forestals. Un PEG és una zona on l’incendi pot agafar força per l’orografia del terreny com les valls, els colls i les crestes de les muntanyes.

Per illes, a Eivissa s’han creat faixes a 20,5 hectàrees de territori forestal a Sant Joan (Es Murtar). A Mallorca han estat 20 hectàrees repartides entre els municipis de Pollença (Coll de Formentor), Artà (Sa Duaia, Es Verger i El Campament dels soldats), Bunyola (Sa Comuna), Manacor (Sa Carrotxova) i Escorca (Míner Gran). Mentre que a Menorca s’han executat tasques de prevenció a 12 hectàrees a Ciutadella (Algaiarens), Es Mercadal (s’Albufera i Son Alzina), Maó (Santa Catalina Capell de Ferro i Binifabini), Alaior (Son Blanc), i Ferreries (Alforí).

El conseller ha recordat que tot i estar en època d’alt risc d’incendi forestal, «mai és tard per treballar en la prevenció i en la protecció del territori per tal de minvar el risc en cas de produir-se un incendi forestal. Aquestes feines permeten establir una estratègia de defensa eficaç, a la vegada que faciliten l’accés als mitjans d’extinció quan és necessari».

A aquest projecte se li sumen les feines del projecte ‘Actuacions per a la fragmentació del risc d’incendis forestals i ampliació de la xarxa d’àrees de defensa’ del Servei de Gestió Forestal. El pla compta amb una inversió de 324.977€ i consisteix en l’execució de tasques de manteniment d’hàbitats, com podes i desbrossaments, i que són feines prioritàries segons el Pla Forestal.

Les tasques, que estan en execució, està previst que abracin 15 hectàrees a Eivissa, 14 hectàrees a Mallorca i a 7,5 a Menorca amb l’objectiu de reduir l’índex de risc per fragmentació, és a dir, augmentar les zones on el territori està compartimentat per tal de reduir la continuïtat vegetal.