1 juliol 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Lis Domínguez, amb la col·lecció Affair, primer premi Art Jove de Disseny de Moda 2022 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Lis Domínguez, amb la col·lecció Affair, primer premi Art Jove de Disseny de Moda 2022

Segon premi ex aequo per Illatra, de Patricia Perales, i per Yügen, de Paula Escario

La col·lecció Affair, de Lis Domínguez García, ha estat la guanyadora entre les set col·leccions finalistes del Certamen de Disseny de Moda Art Jove 2022 que ha convocat l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE), dependent de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, aquest dijous, 30 de juny a les 20 h al Parc de la Mar, Palma, i on ha assistit el director de l'IBJOVE, Tià Lliteres.

Affair, de Lis Domínguez García, és una història d’amor basada en experiències personals, que reflecteix la transformació d’una dona transexual en una relació amb un home CIS. La col·lecció s’estructura en tres fases: protecció, sinceritat i alliberament. És un projecte íntim que cerca mostrar a la societat una perspectiva diferent del que realment significa ser una dona transexual a través de dissenys amb una especial essència.

La col·lecció guanyadora obté un premi de 2.000 euros en metàl·lic.

El segon premi ex aequo del certamen, ha estat per Illatra, de Patricia Perales, i per Yügen, de Paula Escario, que reben 500 euros cada una. El certamen reparteix altres 2.000 euros per sufragar a les persones guanyadores les despeses derivades del disseny i producció d’una nova col·lecció, que desfilarà com a col·lecció convidada al Mallorca Design Day del 2023.

Illatra, de Patricia Perales, neix del desig romàntic de no voler que una tradició mil·lenària es perdi en futur d’engranatges. La col·lecció s’ha desenvolupat de la mà de la mestra artesana d’Artà, Aina Pistola, que li ha ensenyat i ajudat a fer Illatra, un trenat de fulles de garballó amb el qual històricament s’ha elaborat la cistelleria. Barreja materials naturals clàssics com el cotó, el lli i el garballó juntament amb un modern teixit tècnic en 3D.

Yügen, de Paula Escario, és un viatge des de la vestimenta tradicional japonesa fins a l’actual. Es tracta d’una col·lecció inspirada en la natura oriental en la qual destaquen les seves formes, colors i textures, que s'han aconseguit a partir de tints naturals, la versatilitat de les robes adaptables i l’ús de teixits de fibres vegetals. Totes aquestes tècniques fan possible que el concepte pugui formar part d’una moda ètica i sostenible.

La resta de col·leccions participants han estat:

Relíquies de Família, de Margalida Cifre Rotger, és una col·lecció que s’inspira en la vestimenta tradicional pagesa de les Illes Balears. Dissenyada i confeccionada amb teixits de pany, llista i cotó reciclats i amb la incorporació de peces de ganxet fetes a mà. La tradició, la modernitat i l'artesania es reflecteixen en la confecció de les peces d’aquesta col·lecció.

Catalina, de María Magdalena Niell Llobera, pren com a inspiració la història de la moda mallorquina, la intenció és crear la vestimenta de l’home i la dona contemporanis, molt lligada al camp de Mallorca. Per a la dramatització i romanticisme d’aquesta col·lecció no hi ha cap dubte que el referent perfecte seria Jane Austen, per la qual cosa aquesta col·lecció està molt influïda per la ambientació dels llibres i les pel·lícules basades en la literatura de l’escriptora anglesa.

Chinbala, d’Aina Andreu, és una col·lecció inspirada en la natura i l’evolució. Una fusió de sensacions orgàniques i una altra part, més definida i estructurada, inspirada en la societat i el seu creixement. Chinbala són bestioles, animals, etiquetes, prejudicis, societat i evolució.

New Happiness, d’Elena Asorey, la col·lecció és una reacció al minimalisme que, inspirada pel grup de disseny Menphis, uneix el rebuig a tota la tradició, l’ordre, al que és corrent i mancat d’individualisme. És una proposta post-moderna i pre-futurista.

El jurat del certamen, presidit per Pablo Erroz, dissenyador mallorquí de prestigi internacional, l’han format Lorena Fernández, estilista i personal shopper; Maribel Bujosa, directora de l’empresa Téxtil Bujosa, especialista en tela de llengües mallorquina, i Pau Aulí, dissenyador de vestuari teatral, guanyador del certamen de Disseny de Moda del programa cultural Art Jove 2017.