16 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Les tasques d’excavació de la segona fase de Son Coletes recuperen les restes a set fosses de 54 víctimes, quatre de les quals són dones NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les tasques d’excavació de la segona fase de Son Coletes recuperen les restes a set fosses de 54 víctimes, quatre de les quals són dones

Una vegada finalitzada la feina de camp, ara s’inicien les anàlisis antropològiques de les restes recuperades i es posa en marxa una nova crida perquè els familiars participin de la recollida de mostres d’ADN durant el mes de gener

La segona fase d’excavació i exhumació al cementeri de Son Coletes, iniciada el passat 18 d’octubre, arriba aquesta setmana a la seva fi pel que fa a la intervenció de camp.

Avui, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, n’ha fet balanç, acompanyat del secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; el batle de Manacor, Miquel Oliver, i els representants de les empreses Aranzadi i ATICS, Almudena García-Rubio i Jordi Ramos, que han treballat conjuntament en aquesta segona fase, que ha encetat el tercer Pla de Fosses que impulsa el Govern de les Illes Balears.

«Aquesta segona fase ha donat resultats molt satisfactoris», ha explicat el vicepresident Yllanes, «s’han localitzat les restes d’almenys 54 noves víctimes relacionades amb la Guerra Civil i la repressió franquista. Estem parlant de 54 persones, amb les seves respectives històries i famílies, que varen acabar essent assassinades per motius polítics, per les seves idees i per defensar la democràcia». El vicepresident ha agraït la tasca de la Comissió de Fosses, dels investigadors i de les entitats memorialistes a qui ha demanat «perdó per arribar tard», per assegurar que «el Govern de les Illes Balears continuarà amb aquesta tasca per tal de garantir el dret a la veritat, el dret a la memòria i el dret a la reparació i reconeixement de les víctimes».

Per al secretari autonòmic Jesús Jurado, «la intervenció a Son Coletes ens ha proporcionat proves directes dels crims comesos pel franquisme. Aquest procés d’investigació ens fa avançar pel camí de la veritat, la justícia i la reparació, absolutament imprescindible per arribar a gaudir d’una concòrdia real. No hi ha concòrdia sense justícia, i això és el que significa obrir per tancar».

Set fosses intervingudes i 54 víctimes

Els treballs han finalitzat amb la localització de set fosses de la repressió i la Guerra Civil. Les síquies o fosses 1, 2 i 3 són continuïtat de les excavades l’any 2020 i les 4, 5, 6 i 7 són quatre de noves, situades totes elles en un dels passadissos de l’actual cementiri de Son Coletes.

Continuar les tasques d’excavació de l’any 2020 ha permès recuperar les restes de 17 víctimes més. La fossa 1, ubicada dins una de les zones enjardinades, és l’única que ha aparegut buida. En canvi, s’han exhumat dos individus a la continuació de la fossa 2, situada gairebé en un dels angles entre dos passadissos, on ja s’havien documentat quatre víctimes en la fase anterior. A aquests cal afegir la localització de quinze individus més a la fossa 3, de la qual s’han excavat dotze metres més de llargària, i en la qual es varen localitzar sis milicians de l’expedició del capità Bayo l’any 2020.

Aquesta quinzena de víctimes de la fossa 3 s’han trobat en dos grups: un format per deu individus, alguns dels quals es podrien relacionar amb milicians. I un segon grup format per cinc víctimes més, quatre de les quals s’han pogut recuperar en la seva integritat i una altra només parcialment. Les primeres observacions antropològiques indiquen que aquests quatre cossos complets són compatibles amb dones, una de les quals menor de 22 anys. De la resta, caldrà fer una anàlisi antropològica acurada en el laboratori per poder determinar correctament el seu perfil biològic.

Pel que fa a les noves fosses localitzades al passadís, cal destacar que a la fossa 4 s’han exhumat sis individus; a la fossa 5, cinc; a la fossa 6 vuit individus, i a la fossa 7 altres dos, un d’ells molt jove.

Per tant, la segona fase d’intervencions a Son Coletes ha permès exhumar un total de 38 restes de víctimes en posició original, a les quals se sumen dues concentracions de restes desarticulades on es calcula que hi ha un mínim de 16 víctimes de la Guerra Civil, a partir de les lesions que presenten i que són compatibles amb arma de foc. Aquest nombre global de víctimes, 54, podria augmentar amb l’estudi antropològic de les restes, també desarticulades, aparegudes entre els fonaments de les criptes construïdes els anys 50 del segle passat.

Cal recordar que en la primera intervenció duta a terme a Son Coletes, l’any 2020, es varen localitzar restes de fins a 25 víctimes, cinc de les quals s’han pogut identificar i retornar a les seves famílies.

Els objectes recuperats

A nivell de cultura material, entre tots els objectes personals apareguts es poden destacar clarament tres grans grups diferenciats. Per una banda, a les fosses 2, 4, 5, 6 i 7 s’han documentat objectes d’ús quotidià (claus de portes, un broquet de baquelita, una ploma estilogràfica...), abillaments de la vestimenta (botons, sivelles, gafets), diferents tipus de calçat, unes ulleres de sol i, excepcionalment, una moneda d’or de 20 dòlars americans de 1904 i botons de puny d’or. A la fossa 3, alguns dels individus localitzats portaven també objectes d’ús quotidià (per exemple, unes ulleres), però per la seva indumentària alguns podrien relacionar-se com a milicians que arribaren a Mallorca amb el capità Bayo. I finalment, les dones tenien associat algun objecte que podria ser identificat com a vestimenta femenina (tipus de botons, gafets de roba interior...), que caldrà ara estudiar detingudament al laboratori per poder-ho afirmar més taxativament.

El torn de les antropòlogues i recollida d’ADN

Una vegada finalitzada la feina de camp, ara les tasques es traslladen a laboratori on l’equip d’antropòlogues d’Aranzadi i ATICS analitzaran les restes exhumades per mirar d’afinar característiques que ajudin en el procés d’identificació. També és cabdal, en aquest sentit, continuar amb la recollida d’ADN de familiars que pensin que els seus familiars desapareguts podrien haver estat enterrats a l’antic cementeri de Son Coletes. Per això, des de la Direcció General de Memòria i l’empresa Aranzadi posaran en marxa un nou procés de recollida de mostres d’ADN de familiars durant aquest pròxim mes de gener.