9 setembre 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

Les aules feministes d’Eivissa i Formentera neixen com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Les aules duen per títol "Els drets humans de les dones més que mai" i es podran seguir de manera presencial i en línia

Les aules feministes d’Eivissa i Formentera neixen com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador

L’IBDONA organitza les jornades, que seran del 17 al 19 de setembre i en què hi participaran onze dones representants de diversos àmbits del feminisme

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa i Serra, i la directora de l’Institut Balear de la Dona (IBDONA), Maria Duran i Febrer, han presentat avui la primera edició de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera, que es duran a terme del 17 al 19 de setembre i comptaran amb la participació d’onze dones representants de diversos àmbits del feminisme o que destaquen pel seu activisme tant en l’àmbit social com acadèmic en la lluita per aconseguir la igualtat entre dones i homes.

Amb el títol de les aules "Els drets humans de les dones més que mai", aquestes jornades volen ser un espai d’aprenentatge i reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador tant en l’àmbit social, com econòmic i cultural. A més, també es vol posar el focus en el fet que la igualtat entre dones i homes encara no s’ha assolit i que la plena garantia dels drets humans de les dones arreu del món és una assignatura pendent, després de tres-cents anys d’història del feminisme.

Precisament, la imatge de les jornades fa referència a dos fets històrics que es consideren part de la gènesi del moviment feminista actual. D’una banda, s’hi pot veure una imatge d’Olympe de Gouges, que en plena Revolució Francesa, l’any 1791, va escriure la primera Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana. De l’altra, hi surt Mary Wollstonecraft, que un any més tard va escriure la Vindicació dels drets de la dona.

La consellera Costa ha destacat la necessitat d’aquestes jornades en un moment en què els drets de les dones encara es veuen qüestionats. També ha ressaltat la diversitat de ponents que hi participen, les quals «aportaran punts de vista heterogenis, ja sigui des de l’ecologisme, la psicologia, el periodisme, el dret o l’activisme social». D’altra banda, Duran ha indicat que les persones assistents podran tenir una "visió global de quins són els reptes del feminisme en l’actualitat i en els diferents contextos que se'sn plantegen a mig i llarg termini". "Hem d'aprofitar aquesta nova normalitat per situar les dones a la medul·la de l'economia, a la de l'educació, mitjançant la coeducació, i al mateix temps en la lluita permanent contra la violència masclista i per això durem les persones que consideram ideals per poder donar-nos una visió de futur sobre com hem d'avançar en la igualtat entre homes i dones", a afegit Duran.

 

Programa de les aules

Les jornades començaran el proper dijous, 17 de setembre, amb la presentació a càrrec de la consellera i una taula rodona en què es reflexionarà sobre la manera com el feminisme va amarant la societat. Hi participaran Margalida Ramis Sastre, activista ecofeminista i responsable de l’àrea de territori de l’organització ecologista GOB; Marta Franco Capó, representant de Feminisme a l’Escola; Neus Santandreu Ribas, presidenta de la colla de dimonis i bruixes Es Mals Esperits; Mar Mas, presidenta de l’Associació per a Dones de l’Esport Professional, i Dolors Fernández Tamargo, presidenta de l’Espai Dones de Formentera.

Les jornades continuaran el divendres dia 18 amb una ponència sobre els drets humans de les dones, a càrrec de la catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de Granada, Ana Rubio Castro, i una altra sobre la protecció de dades en el cas de vídeos i fotografies de contingut sexual que circulen sense consentiment, a càrrec de Mar España Martí, directora de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. A més a més, la vicepresidenta de l’Associació de Dones Juristes Themis, Altamira Gonzalo Valgañón, impartirà una ponència sobre l’esborrany de la Llei de tràfic de persones i la psicòloga experta en violència de gènere, Maria Escudero Sánchez, parlarà sobre l’empremta psíquica que la violència masclista deixa en les dones víctimes.

El dissabte dia 19, la periodista Montserrat Boix Piqué abordarà la presència del feminisme en els mitjans de comunicació i la catedràtica de Sociologia María Ángeles Durán Heras parlarà sobre el treball no remunerat en l’economia global.

Les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera es duran a terme físicament en dues seus i també es podran seguir en línia. Les ponències dels dies 17 i 19 i les del matí de dia 18 seran a l’espai cultural Can Ventosa (Eivissa), mentre que la ponència del dia 18 a la tarda es farà a Formentera. La seva organització té la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa, el Consell Insular de Formentera i l’Ajuntament d’Eivissa, institucions a les quals la consellera i la responsable de l’IBDONA han mostrat el seu agraïment.

 

Seguretat COVID-19

Les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera s’han organitzat tenint en compte les actuals mesures de seguretat obligatòries i excepcionals per fer front a la COVID-19. Per això, la capacitat de les sales on es duen a terme serà reduïda. A més, s’han adoptat mesures addicionals per reforçar aquesta seguretat sanitària. Les persones assistents hauran de firmar un document en què es comprometen a complir les normes sanitàries i manifesten no tenir símptomes de la malaltia. A més, se’ls prendrà la temperatura en entrar als recintes, se’ls donarà una mascareta i tindran gel hidroalcohòlic a la seva disposició.