5 d’abril 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La iniciativa “Let’s Clean Up Europe” va aconseguir reunir 1200 voluntaris en accions de neteja de residus al llarg del 2018 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La iniciativa “Let’s Clean Up Europe” va aconseguir reunir 1200 voluntaris en accions de neteja de residus al llarg del 2018

Avui ha tingut lloc la neteja de l’Àrea Biològica Crítica de Magaluf
Fa quatre anys que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca participa en la iniciativa “Let’s Clean Up Europe” (LCUE), que té per objectiu realitzar accions de retirada de residus, així com accions de conscienciació per promoure la reducció, la reutilització i el reciclatge (3 R) dels residus que es generen a les Balears. Es tracta d'una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llençam de manera incontrolada al nostre entorn i promoure'n la recollida.

Al llarg del 2018, arreu de les Illes Balears, es van inscriure un total de 29 activitats amb la participació de 1.200 voluntaris i es van recollir 2.000 quilograms de residus.

Precisament avui ha tingut lloc la Jornada de Neteja de l’Àrea Biològica Crítica de Magaluf 2019, organitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Calvià, la Conselleria Medi Ambient, Agricultura i Pesca i Creu Roja. A la jornada s'han recollit prop de 800 quilograms de diferents tipologies de residus. En aquesta zona s'han localitzat cinc saladines endèmiques i en concret, dues d'aquestes, la Limoniun carvaloi i Limonim inexpectans són les que es troben més amenaçades.

Aquesta jornada de neteja ha aconseguit reunir una vintena de participants, amb la qual es tractava de netejar aquesta zona d’especial interès biològic i, mitjançant els impactes en els mitjans de comunicació, sensibilitzar el públic en temes de protecció del medi ambient i més concretament sobre els problemes dels residus i la neteja. 

Encara que els dies de major concentració d'accions són de l'11 al 13 de maig, les accions es poden fer durant tot el període de primavera, considerat des de l'1 de març fins al 30 de juny.

En aquest sentit, si una entitat, centre educatiu, ajuntament, associació, etc., vol organitzar una acció d'aquestes característiques dins la campanya LCUE 2019, cal que llegeixi el Manual per organitzar una actuació dintre de LCUE i formalitzi la inscripció a través del formulari d'inscripció (disponible del 20 de febrer al 15 d'abril).

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca proporcionarà material de suport per a les actuacions de neteja de residus (guants protectors, gorres, bosses de fems mitjanes i grosses, i bàscules per facilitar el recompte dels residus recollits).

Actuacions duites a terme al llarg del 2018
Així doncs, a Menorca es van realitzar quatre activitats, en concret: el GOB Menorca a ses Salines de la Concepció amb 75 participants; l’escola La Salle Maó pel Camí de Cavalls amb 400 participants; l’Ajuntament de Sant Lluís fent una neteja del litoral de Binissafúller amb 20 participants, i l’Ajuntament des Castell al Camí de sa Verema amb 30 participants.

Per altra banda, a l’illa de Mallorca es van dur a terme tretze accions: l’Ajuntament de Calvià i l’Associació Ondine a la Platja de Santa Ponça amb 180 participants; l’Ajuntament de Capdepera a Cala Agulla amb 100 participants; l’Ajuntament de Santa Margalida a sa Marina de Son Real amb 30 participants; el CEIP Jaume III al Port de Sóller amb 49 participants; el CEIP Ses Comes a Cala Petita, Portocristo, amb 40 participants; el CEIP Porta des Moll a la Marina de s’Albufereta amb 60 participants; la Creu Roja de les Balears a l’Àrea Biològica Crítica de Magaluf amb 16 participants; la Factoria de Somnis al bosc de Son Quint-Son Muntaner amb 20 participants; el CEIP Na Penyal de Cala Millor amb 50 participants; Grennpeace Illes Balears al litoral de sa Ràpita amb 11 participants; l’Ajuntament de Calvià i l’Associació Ondine a la Platja de Portals Vells amb 80 participants; l’IES Porreres a Cala Mandia amb 50 participants, i el CEIP Pare Bartomeu Pou amb 45 participants.

A l’illa d’Eivissa els joves de l’IES Sa Colomina van netejar la Platja de Talamanca amb 31 participants.