15 desembre 2021 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Reactivació econòmica: La despesa territorialitzada a Formentera s’eleva fins a 16,2 milions d’euros als pressuposts de la Comunitat Autònoma per al 2022 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: La despesa territorialitzada a Formentera s’eleva fins a 16,2 milions d’euros als pressuposts de la Comunitat Autònoma per al 2022

Els pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2022 eleven la despesa territorialitzada a Formentera fins a 16,2 milions d’euros, un increment del 3,7%, de 600.000 euros, respecte dels pressuposts 2021. L’aportació del Govern al finançament del Consell de Formentera creix fins els 9 milions, un milió més que enguany, i el conjunt de les transferències corrents i de capital al Consell, incloent també les seves partides com a entitat local, es situa en 12 milions. Els altres 4,2 milions corresponen a inversions del Govern i les empreses i entitats del sector públic autonòmic.

El Govern de les Illes Balears ha presentat els pressuposts –actualment en tramitació parlamentària- a l’equip de govern del Consell, encapçalat per la presidenta, Ana Juan, i representants dels agents socials i econòmics de l’illa. Per part del Govern, hi ha participat la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, qui ha intervingut mitjançant videoconferència,  i el director general de pressupostos, Joan Ignasi Morey, qui posteriorment ha comparegut en una roda de premsa juntament amb la presidenta insular Ana Juan i el conseller insular d'Economia, Hisenda i Serveis Generals, Bartomeu Escandell.

Els nous pressuposts autonòmics, amb 5.176 milions destinats a polítiques públiques, un 9,5% més que enguany, creixen enfocats principalment en l’augment per a les polítiques més associades a la reactivació i millora del model productiu i la sostenibilitat, i reforcen novament les polítiques socials. En un escenari marcat per l’impacte de la pandèmia de la COVID-19, es destinen més recursos que mai en la prestació dels serveis públics, en mantenir la xarxa de suport desplegada per fer front a la crisi sanitària i les seves conseqüències i en impulsar polítiques de diversificació i reactivació econòmica, incorporant recursos extraordinaris del fons europeu Next Generation i dels fons estatals addicionals del Factor d’insularitat previst al Règim Especial de les Illes Balears.

La despesa territorialitzada, la qual inclou una part de la despesa total, corresponent als capítols de transferències corrents i de capital i de les inversions, assoleix la xifra de 16,2 milions a Formentera per al 2022, principalment per l’increment de l’aportació al finançament del Consell de Formentera (9 milions, un augment d’un milió respecte del 2021 i que suposa un 83,7% d’increment, 4 milions més, que als pressuposts del 2015). I també creix el volum d’inversions a Formentera, amb 4,2 milions per al 2022, un augment d’1,1 milions, entre les inversions del sector públic administratiu –les conselleries del Govern i IBSalut- i les de les empreses i entitats del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma.

L’increment del finançament dels consells insulars per al 2022 es produeix tant per l’augment de la bestreta per a l’any vinent, la qual constitueix el gruix del sistema de finançament dels consells i que respon a la millora de les previsions d’ingressos de la comunitat autònoma, com per l’aportació de fons extraordinaris per compensar la caiguda d’ingressos de l’altra part del sistema, la liquidació de l’any 2020, que s’ha de percebre el 2022.

En les polítiques socials, Salut preveu 1,99 milions per l’obra de la nova base del 061 a Formentera (projecte d’obres, les quals es preveu iniciar durant 2022, una ambulància de Suport Vital Bàsic que estarà operativa tot l’any les 24 hores del dia, una ambulància de Suport Vital Avançat i una Unitat de Transport Sanitari No Urgent); i també compta amb 1,2 milions per a compres, equipament, mobiliari i noves adquisicions de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera (hospitals de Formentera i de Can Misses). 

En Afers Socials i Esports, el pressupost contempla una partida de 351.000 euros per a la creació de 18 noves places per persones dependents a la residència de Formentera. Les obres d'aquest nou equipament han tingut un cost de 2 milions d’euros. El Govern, mitjançant la Conselleria d'Afers Socials, s’ha fet càrrec del 70% de la despesa de la construcció del centre, mentre que el 30% restant està finançat pel Consell de Formentera.

En Educació i Formació Professional, s’invertiran 716.275 euros en ampliació i obres de centres públics, principalment a l’IES Marc Ferrer (691.152 euros), i altres actuacions menors. Així mateix, s’han pressupostat 279.000 euros per a la creació de noves places públiques d’educació de 0-3 anys a Sant Ferran i  Sant Francesc, amb una inversió total de 558.000 euros, així com 164.044 euros al sosteniment d’aquesta xarxa de 0-3 anys i altres 142.309 euros per a la digitalització dels centres educatius (aules digitals, nous dispositius i material educatiu digital).

En Mobilitat, per al 2022 es preveu destinar 554.000 euros per a un concurs que permeti assegurar i garantir que els ciutadans d’Eivissa i Formentera tindran disponible una barca de Formentera cap a Eivissa a les 6 del matí i una de tornada des d’Eivissa a les 22.30 hores. En polítiques d’habitatge públic, els pressuposts contemplen una partida de 63.288 euros per a una promoció de 18 habitatges a Sant Ferran.

De la seva banda, Medi Ambient destinarà 4,3 milions entre 2022 i 2024 a la construcció d’un nou dipòsit i la rehabilitació del dipòsit existent en la dessaladora de Formentera, amb una partida de 728.000 euros per al 2022. A més, preveuen 500.000 euros per a la prova pilot d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, projecte que s’ha treballat conjuntament amb el Consell;  364.165 euros per al manteniment i explotació de la depuradora;100.000 euros per a inversions en maquinària forestal; i 62.000 euros en el control d’espècies invasores, de bioseguretat i de canvi climàtic.

En Agricultura, Pesca i Alimentació, es preveuen 36.000 euros provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència per la redacció del projecte d'optimització sostenible dels recursos hídrics, un projecte que té un cost total d’1,1 milions d’euros, mentre que per part del FOBAIBA, es preveuen 500.000 euros en ajudes, principalment als sectors primari i agroalimentari. D’altra banda, es destinen 50.000 euros al projecte d’inversió de vigilància de reserves marines de Formentera.

En relació amb Transició Energètica, Sector Productius i Memòria Democràtica, el pressupost preveu 150.000 euros per a instal·lacions fotovoltaiques a espais cedits per l’ ajuntament per a autoconsums compartits, 6.000 euros en el monitoratge de fotovoltaiques, bateries condensadores i renovació d’equips de mesura de qualitat de l’aire, així com 110.000 euros en un conveni amb la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera, i 50.000 euros d’una actuació del Pla d’actuació en fosses de la Guerra Civil en el cementeri nou de Sant Francesc Xavier.

En l’àmbit laboral, es preveu destinar 1 milions a Formentera per a polítiques actives d’ocupació adreçades a diferents col·lectius, a través del SOIB. En Universitat i Recerca, les ajudes de residència i de desplaçament a estudiants universitaris seran de 15.378 euros i les transferències a l’ajuntament en política lingüística, de 10.000 euros.

En Cultura, mitjançant fons europeus es destinaran 186.965 euros per a la restauració de l’edifici Sa Casa de Sa Roda, 30.000 euros per a la digitalització i descripció documental de bens d’interès cultural i 4.307 euros per transferències al Consell per l’adquisició bibliogràfica a dues biblioteques. D’altra banda, es preveuen 75.000 euros per a la Fundació Museu i Centre Cultural de Formentera.

L’IBDona preveu abordar el proper any la creació d’un centre de crisi de 24h per atendre víctimes de violència sexual, amb el Consell insular, i un servei d’acompanyament a l’hospital de referència els 365 dies de l’any. I l’EBAP preveu la descentralització de cursos i realització a Eivissa, oberts per a Formentera, de cursos bàsics de policies locals i de capacitació per a l’accés a la borsa extraordinària de personal funcionari interí de policia.