14 setembre 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Els ajuts per a comunitats energètiques també aniran destinats a millorar la mobilitat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els ajuts per a comunitats energètiques també aniran destinats a millorar la mobilitat

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ho ha avançat aquest dimecres a Madrid i ha indicat que amb aquests ajuts el Govern espera arribar a 20 MW de potència

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha anunciat aquest dimecres en el marc de les jornades Iber-REN, cicle de conferències tècniques celebrat a Madrid i que aborda els temes més urgents del sector de les energies renovables a la península ibèrica, que la línia d’ajuts dotada amb 20 milions d’euros per establir comunitats energètiques als polígons industrials també aniran destinades a millorar la mobilitat de les Illes Balears.

Malagrava ha informat que la línia P5.L4 del Pla d’Inversions en Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB) per crear comunitats energètiques a polígons, estableix quatre programes d’incentius centrats en fomentar les instal·lacions d’autoconsum renovable i fomentar les instal·lacions d’emmagatzematge, però també de foment de l’adquisició de vehicles elèctrics d’ús exclusiu per a membres de la comunitat (cotxes, motos, bicis o patinets) o la instal·lació de punts de càrrega. El director general ha avançat que en el cas d’adquisició de vehicles els ajuts poden arribar fins a 8.500 euros per adquirir un cotxe elèctric, 2.000 euros per a una moto o 700 per a una bici elèctrica.

En paraules del director general, «amb l’obertura de la primera convocatòria centrada en la constitució de comunitats energètiques, veurem com els 233 milions d’euros per a la transició energètica comencen a arribar a la ciutadania i a les empreses. Els resultats seran visibles i palpables en poc temps. Gràcies a 20 milions d’aquests 233, es preveu donar ajuts a unes 30 comunitats energètiques i instal·lar al voltant de 20 MW, a la vegada que induir una inversió privada de 20 milions d’euros més. Crec que començar per fer dels polígons uns espais més verds i descarbonitzats és una bona notícia per a les Illes Balears; però hem de posar també l’èmfasi en la mobilitat, i és per això que aquesta línia d’ajuts també potenciarà l’aposta per a l’adquisició de vehicles elèctrics per als membres de la comunitat».

Malagrava, a més, ha informat que el Govern realitzarà unes jornades informatives el proper dilluns 19 de setembre a partir de les 16.30 hores, on es tractarà la posada en marxa d’aquesta línia i que ajudarà a democratitzar l’energia de les Illes Balears. En aquestes jornades participaran el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa; la gerent d’ASINEM i representant de la comunitat energètica del Polígon de Marratxí, Mayra Argüelles; la tercera tinent de batle i representant de la comunitat energètica des Galatzó, Marga Plomer; el representant de l’equip tècnic de la comunitat energètica del Polígon de Sant Lluís, Jesús Cardona, i el representant de la comunitat energètica de Som Serveis Energètics, Sanjeev Bhardwaj.

Línia 4 del cinquè programa del PITEIB

La línia de Comunitats Energètiques està recollida en el cinquè programa del PITEIB, que preveu la inversió de 68 milions d’euros per a la generació i emmagatzematge d’energies renovables distribuïdes i que siguin socialment justes. Concretament, la línia 4 d’aquest programa preveu un pressupost de 20 milions d’euros per establir comunitats energètiques, instal·lacions clau per seguir amb el procés de democratització de l’energia a les Illes Balears i que té com a objectiu l’apoderament de la ciutadania com a partícip d’aquest procés.

Cal recordar que aquesta línia d’ajuts està emmarcada dins del PITEIB, que forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, España Puede, i que s’ha dut a terme conjuntament amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

El Govern de les Illes Balears considera que les comunitats energètiques locals són una peça clau en l’impuls de la democratització de l’energia, en la mesura en què permeten l’explotació col·lectiva dels recursos energètics amb una finalitat cooperativa i d’abaratiment de la factura i no de lucre, de manera que faciliten la resposta a dues problemàtiques importants com són l’emergència climàtica i el cost elevat de la factura energètica. Així, aquestes no només faciliten l’accés a una energia més barata, sinó que contribueixen a fer arribar l’autoconsum energètic a consumidors amb menor capacitat d’inversió. Amb aquest projecte es pretén augmentar notablement la resiliència de les empreses del sector industrial i aconseguir no només un abaratiment dels costos, sinó també una cultura de col·laboració entre aquestes.

Comunitats energètiques a les Illes Balears

A les Illes Balears actualment hi ha tres projectes de posada en marxa d’una comunitat energètica amb participació pública. Un es troba a Sant Lluís (Menorca) i els altres dos estan situats a Calvià i Marratxí (Mallorca).

La comunitat energètica del polígon empresarial de Sant Lluís és la primera que s’ha constituït a Menorca i compta amb la participació de 13 empreses, de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) i de l’Ajuntament de Sant Lluís, a més del suport de Menorca Preservation, que ha finançat l’equip tècnic per a la creació d’aquesta entitat. Aquesta serà la primera comunitat energètica ubicada a un polígon empresarial, i compta amb una inversió inicial ja compromesa de 150.000 euros per part de l’IBE, organisme adscrit a la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears. Els 15 socis inicials que conformen la comunitat han posat a disposició de la comunitat energètica 7.990 metres quadrats de superfície a les seves cobertes per acollir instal·lacions de generació d’energia renovable.

A Mallorca, per la seva banda, es va signar el passat mes de novembre un conveni de col·laboració entre el Govern, l’Ajuntament de Marratxí i ASINEM per al desenvolupament de comunitats energètiques al polígon industrial del municipi. Així mateix, a Calvià es va constituir la primera comunitat energètica d’energies renovables que beneficiarà directament la ciutadania de tota una zona residencial gràcies a un projecte impulsat per la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), que compta amb el suport de l’Ajuntament de Calvià, i que s’ubicarà a la urbanització des Galatzó.

Aquesta comunitat energètica instal·larà panells fotovoltaics a diferents espais de la urbanització com l’institut, l’escola o el poliesportiu, a més d’altres cobertes residencials i aparcaments. Els càlculs inicials indiquen que en aquests espais es podran instal·lar més de 900 kW de potència, de manera que els veïnats puguin abaratir la factura de la llum fins a un 40 %, pagant a preu de cost l’energia en hores de producció i sense necessitat de fer cap inversió inicial. Prop del 80 % del consum de la urbanització es podria abastir amb l’energia fotovoltaica que s’instal·li sobre les cobertes, i es beneficiarien tant els espais públics com els particulars.