18 gener 2019 | <9ªL> Conselleria de Salut

El Servei de Salut ha atès aquesta setmana 28.289 urgències, amb 1.616 casos de síndrome gripal als centres d’Atenció Primària NNota Informativa

El Servei de Salut ha atès aquesta setmana 28.289 urgències, amb 1.616 casos de síndrome gripal als centres d’Atenció Primària

Un 12,93% de les urgències hospitalàries han requerit d’ingrés
Els hospitals públics i els serveis d’urgències d’atenció primària han atès un total de 28.289 urgències durant aquesta setmana, un 16,3% més que la setmana anterior. Del total, 9.620 es varen atendre als hospitals de la xarxa pública i 18.669, a les urgències d’atenció primària. Un 12,93% de les urgències hospitalàries han requerit d’ingrés. Per la seva banda, els centres d’atenció primària  han diagnosticat 1.616 casos amb síndrome gripal, prop del doble dels enregistrats la setmana passada, amb 932 casos. A més, aquesta setmana l’Hospital Universitari Son Espases ha atès la xifra més alta d’urgències registrada mai en una sola jornada en aquest centre hospitalari, amb 529 urgències el passat dimarts.

Durant la mateixa setmana de l’any passat, les dades mostraven una menor activitat assistencial, ja que es varen atendre 27.758 urgències. No obstant això, es varen registrat menys urgències als hospitals (8.478) i més als centres de primària, amb 19.280, que varen diagnosticar 2.416 casos amb síndrome gripal.

D’altra banda, el servei d’informació 061 Salut Respon ha registrat aquesta setmana un total de 449 consultes telefòniques. Els motius més freqüents de les cridades han estat consultes sobre fàrmacs, seguit de febre en infants, febre en adults, dificultats respiratòries i vòmits.

Segons la Xarxa Sentinella de Grip del Servei d’Epidemiologia de les Illes Balears, durant la setmana del 7 al 13 de gener, la taxa de grip per 100.000 habitants va ser de 84,5, inferior a la taxa estatal, que es va situar en 109,4, però superant  el llindar d’activitat epidèmica, situat en el 35,35. Així doncs, durant la segona setmana de l’any, es continua en activitat epidèmica, amb un nivell d’intensitat baix però d’evolució ascendent.  

És important recordar a la població que davant una urgència lleu acudeixi als serveis d'urgència dels centres de salut, deixant així les urgències dels hospitals per als casos més greus.

El Servei de Salut va activar el passat 1 de desembre el pla per donar resposta a l’increment de l’activitat assistencial que es preveu per a aquesta època de l’any a causa de la major incidència de casos de grip als serveis d’urgències dels hospitals i als centres d’atenció primària. L’objectiu del Servei de Salut és donar una resposta ràpida durant les setmanes amb les taxes de grip més altes.

D’acord amb aquest pla, s’han obert 45 llits a l’Hospital Universitari Son Espases, 12 de la Unitat d’Hospitalització a Domicili, 38 a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i 7 a l’Hospital Can Misses. A més, l’increment d’aquests dispositius va lligat a la contractació de professionals per adaptar els centres assistencials a les necessitats de la població.