21 juny 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern reclama sistemes retributius específics per a la implantació de renovables i l’emmagatzematge a les Illes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern reclama sistemes retributius específics per a la implantació de renovables i l’emmagatzematge a les Illes

Balears aborda un front comú amb les illes europees en el marc del Clean Energy for EU Islands Secretariat, per estudiar i superar les barreres legals i reglamentàries que existeixen per al desenvolupament d’energies netes

El director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, ha participat aquest dimarts en la Reunió Nacional de Parts Interessades en l’estudi de Barreres regulatòries i oportunitats per a la transició energètica neta a les illes espanyoles, en el marc del Clean Energy for EU Islands Secretariat. En aquest sentit, Rosa, en representació del Govern, ha reclamat la creació de marcs normatius específics per a la implantació de renovables i emmagatzematge en les Illes Balears i que es doni compliment a la previsió del Reial decret llei 4/2019, i iniciar així de manera imminent la tramitació d’un règim retributiu específic per a les energies renovables que s’instal·lin a les Illes Balears.

En paraules del director gerent, «un dels principals obstacles davant els quals ens trobam a les Illes Balears és el d’augmentar notablement la penetració d’energies renovables. Des del nostre àmbit competencial, el Govern ha revisat les seves tramitacions administratives, territorials i ambientals, amb la finalitat de donar certesa a més d’agilitar el desenvolupament d’instal·lacions d’energies renovables. No obstant això, les reduïdes dimensions del nostre territori, l’alt cost del sòl i el seu alt grau de protecció ambiental fan que els projectes d’energies renovables que sorgeixen en Balears tenguin dimensions reduïdes i, per tant, siguin més costosos. Per això, consideram que cal desenvolupar un marc estable a llarg termini de suport a la implantació d’energies renovables». «És convenient desenvolupar un règim retributiu específic per a noves instal·lacions renovables que se situïn al nostre territori. Això permetria donar major estabilitat a l’impuls de les energies renovables a Balears, per contribuir a una major penetració d’aquestes i a una reducció del sobrecost que representa Balears per al sistema elèctric», ha afegit Rosa, al mateix temps que ha explicat que «es dona el contrasentit de disposar d’un règim retributiu per a les centrals tèrmiques, però no per a les renovables o l’emmagatzematge. Aquest règim retributiu per a renovables i l’emmagatzematge permetria accelerar la implantació de renovables en sòl urbà», va concloure.

Finalment, Rosa ha apuntat que «en els àmbits que no són de la nostra competència, el Govern també ha estat proactiu en l’aposta per una major penetració de renovables, ja sigui fent proposades per a la planificació elèctrica com sol·licitant la modificació de les limitacions de potència renovable màxima en xarxa i potència de curtcircuit, que actualment limiten el potencial de les instal·lacions que s’estan tramitant a Balears».

Cal assenyalar que el Reial decret llei 4/2019, de 22 de febrer, del règim especial de les Illes Balears, preveu en l’article 7.2 el desenvolupament d’un règim retributiu específic per a les noves energies renovables que s’instal·lin a les Illes Balears.

La reunió ha comptat amb les parts interessades en clau nacional, regional i local rellevants per a la transició d’energia neta i la implementació de recomanacions per superar les barreres a la transició d’energia neta a les illes espanyoles. El representant del Govern ha asseverat durant la reunió que, per a les Illes Balears, la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic són probablement els dos reptes majors davant els quals ens enfrontem com a societat. El Govern dels Illes Balears es va dotar en 2019 de la seva primera Llei de canvi climàtic i transició energètica, que fixa un horitzó de descarbonització de la nostra societat per a l’any 2050 i estableix objectius i obligacions en tots els sectors de la nostra economia.