LOGO CAIB
30 setembre 2021 Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern proposa l’adjudicació de les obres d’instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila NNota Informativa

Foto de noticia

El Govern proposa l’adjudicació de les obres d’instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila

Serà el primer aparcament d’un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entri en funcionament a les Illes Balears

La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), ha proposat l’adjudicació de les obres de d’instal·lació de panells fotovoltaics de l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila a Endesa X Servicios, SL, que ha estat la millor oferta presentada entre les admeses.

El preu base de licitació va ser de 1,46 milions d’euros més IVA, i l’oferta guanyadora és d’1.256.630,09 euros més IVA, la qual cosa suposa una rebaixa del 14 % respecte del preu base inicial. Cal tenir en compte que s’hi han presentat 14 empreses, de les quals 9 foren admeses i 5 excloses.

Aquest serà el primer aparcament d’un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entri en funcionament a les Illes Balears i disposarà d’una potència màxima de 976 quilovats pic (kWp). S’ha d’ubicar exactament sobre l’aparcament de 15.000 m2 de l’Hospital i donarà compliment a l’obligació d’instal·lar plaques solars en aparcaments de grans dimensions abans de 2025. Alhora subministrarà el 20 % de l’electricitat que consumeix l’Hospital i es convertirà així en la instal·lació d’autoconsum de majors dimensions de Menorca, essent un dels projectes més singulars que l’IBE ha adjudicat durant el 2021.

Cal assenyalar que un cop ha estat adjudicat, el període d’execució previst és de 20 setmanes i es preveu que la instal·lació de les plaques fotovoltaiques es completi a la primavera del 2022.

L’Hospital Mateu Orfila és, a hores d’ara, un dels grans consumidors d’energia de l’illa. De fet, suposa un 1,5 % de tot el consum de Menorca. Per tant, la coberta solar contribuirà a disminuir de manera considerable les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i a continuar avançant en la transició energètica de les Illes Balears.

L’IBE assumirà el cost del 100 % de la instal·lació i facturarà l’electricitat a l’IBSalut a preu de cost; això permetrà que l’organisme estalviï en la seva factura elèctrica des del primer moment i sense haver de fer front a la inversió inicial. A més, l’IBE reinvertirà els ingressos en noves inversions en matèria d’eficiència energètica i renovables.

Cobrir els grans aparcaments, una obligació recollida en la Llei de canvi climàtic

La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, estableix l’obligació d’aprofitar els grans aparcaments en superfície per generar energia neta. En concret, fixa que s’han de cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà ubicats en superfície que ocupin una àrea total superior als 1000 m2, com és el cas del pàrquing de l’Hospital Mateu Orfila.

D’altra banda, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic ja ha obert també la consulta preliminar per als hospitals de Manacor, Inca i Son Llàtzer.