LOGO CAIB
19 novembre 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

El Govern presenta la iniciativa Costes pel Canvi NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta la iniciativa Costes pel Canvi

\ Costes pel Canvi cerca el debat social per millorar les zones costaneres de les Illes Balears davant els riscs del canvi climàtic que estudia el SOCIB

Aquest matí s’ha duit a terme la presentació de Costes pel Canvi a la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius. A l’acte, hi han estat presents el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director del SOCIB, Joaquín Tintoré, i l’investigador de la UIB, Lluís Gómez Pujol.

Costes pel Canvi és una iniciativa del Govern de les Illes Balears, concretament, de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, que sorgeix davant els primers resultats que ha obtingut l’ICTS SOCIB (Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears) sobre els impactes i el risc associat a l’ascens del nivell marí i als esdeveniments marins extrems, atesos els escenaris de l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, en català, Panel Intergovernamental sobre Canvi Climàtic).

Aquest treball científic estarà acabat a final d’any i ajudarà a la planificació de mesures d’adaptació als efectes del canvi climàtic a les zones costaneres de les Illes Balears. Un equip liderat pel SOCIB, juntament amb investigadors de la UIB i de l’IMEDEA (CSIC-UIB), és responsable d’aquest estudi que analitza l’exposició, la vulnerabilitat i el risc d’inundació del litoral associat a les platges arenoses de les Illes Balears.

Els primers resultats de l’estudi dels efectes sobre la costa de l’ascens del nivell del mar i el clima marítim associats a les projeccions i als escenaris de l’IPCC ja es poden consultar al visor de l’IDEIB (Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears), mitjançant l’enllaç següent: https://ideib.caib.es/impactes_costa_canvi_climatic/.

L’estructura del visor és resultat de l’encàrrec al Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), ens públic del Govern de les Illes Balears, adscrit a la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

El diagnòstic actual i l’informe de riscs preveu ajudar a prioritzar actuacions i desenvolupar polítiques sectorials en relació amb l’adaptació al canvi climàtic de les zones costaneres. Així, els primers resultats obtinguts apunten efectes a mitjana i llarga escala temporal, i són una aproximació regional només per a platges arenoses, ja que per al seu ús a escala local s’haurien de fer estudis específics. 

Aquests impactes consisteixen, sobretot, en la pèrdua o reculada de les platges i l’exposició d’edificis i/o infraestructures. A curt termini els sectors socioeconòmics reclamen la regeneració amb arena; a mitjà termini es pot plantejar una recuperació dels sistemes dunars, fins i tot en platges urbanes, mentre que a llarg termini (entre 60-100 anys) no bastarà amb recular i/o eliminar passejos marítims, i s’haurà de plantejar deixar lloc a la platja eliminant edificis de primera línia de costa.

Costes pel Canvi manté que és necessari incidir en la viabilitat de solucions de protecció natural, acomodació i/o reculada abans de desenvolupar estructures de protecció artificial i que les mesures d’adaptació que es consensuïn siguin una oportunitat per millorar les zones costaneres de les nostres illes.

La compareixença completa es pot veure a: https://www.youtube.com/watch?v=3S980bxgMis&feature=youtu.be

Vídeo sobre el treball de la Infraestructura de Monitorització de Platges del SOCIB: https://www.youtube.com/watch?v=ilIHq7Rfiqg&t=83s

Kit de premsa: https://www.socib.es/users/outreach/Kit%20de%20Prensa%202019.zip