2 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern presenta als veïnats i veïnades del municipi de Santa Margalida el primer parc fotovoltaic obert a la participació local de tot l’Estat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta als veïnats i veïnades del municipi de Santa Margalida el primer parc fotovoltaic obert a la participació local de tot l’Estat

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat la importància de socialització d’aquest tipus de parc per seguir aprofundint en la democratització de l’energia

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat aquest dijous als veïnats i veïnades del municipi de Santa Margalida (Mallorca) el projecte del primer parc fotovoltaic obert a la participació local de tot l’Estat i que s’està posant en marxa a les Illes Balears: «la participació local és essencial en el nou model energètic distribuït que ve, deixam de tenir una o dues centrals tèrmiques al territori per tenir moltes instal·lacions renovables. A més, aquesta participació local vincula el projecte amb el territori i la seva ciutadania. És per això que aquest camí que iniciam amb aquest parc és tan important, perquè permet la ciutadania del municipi de Santa Margalida invertir en una planta de generació renovable i obtenir beneficis d’aquesta inversió, revertint aquests beneficis prioritàriament al territori on s’instal·la el parc.»

En aquest sentit, Malagrava ha explicat com poden adherir-se a aquesta socialització junt amb el desenvolupador, Jordi Quer, de G-Ener - Inti Energia, Berta Fernández Lorenzo, Project Developer d'Enerparc, encarregada de posar en marxa el parc, i Adrian Bautista. CEO de FUNDEEN, una plataforma FinTech que permet els ciutadans interessats invertir en projectes mediambientalment sostenibles. 

El batle de Santa Margalida, Joan Monjo, ha assegurat que "Santa Margalida ha apostat des de fa temps per les energies renovables i per això, l'any 2022 aconseguirem tenir en el nostre municipi gairebé 30 MW fotovoltaics instal·lats sent el municipi de Balears amb més potència instal·lada. Estem molt contents que a Santa Margalida el Govern aposti també per aquesta iniciativa que a més de ser mediambientalment sostenible pot fer també més sostenible el sistema elèctric balear davant el tancament de la planta de carbó d'Es Murterar".

La planta fotovoltaica rebrà el nom de Santa Eulàlia i consisteix en una planta doble de 9,626 MWp, que es connectarà a la xarxa elèctrica de mitjana tensió, a la finca rústica del polígon 14, parcel·la 90, i tindrà una extensió de 5 ha. El parc solar estarà format per dues instal·lacions idèntiques de 4,813 MWp cadascuna, Santa Eulàlia I i Santa Eulàlia II. Aquestes instal·lacions són de titulars diferents i disposen de punts de connexió diferents i independents a les xarxes de distribució.

L’oferta d’aquest parc (dividit en dos parcs) és de 809.360 euros, la qual cosa suposarà un 40 % de participació en la societat (en cada un d’ells). Cal destacar que gràcies a l’esperit establert en la Llei i la seva voluntat de democratitzar l’energia, el 20 % del retorn econòmic es quedarà a les Illes Balears.

L’article 49 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, recull els condicionants relatius a la participació local en instal·lacions de generació renovable, i estableix que han de ser oferts a inversió local. En aquest sentit, la Llei apunta que «als efectes d’aquesta Llei, es consideren projectes de generació renovable amb participació local aquells en els quals s’acrediti que s’ha ofert la possibilitat de participar, en almenys el 20 % de la propietat del projecte, a les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, radicades en el municipi en el qual es pretén situar la instal·lació o en els municipis limítrofs a aquest».

Els veïnats de Santa Margalida tindran prioritat durant 15 dies per adherir-se a aquesta inversió. Una vegada finalitzat aquest termini, el radi s’ampliarà als municipis limítrofs: Artà, Petra, Ariany, Maria de la Salut, Llubí i Muro. Cal destacar que 15 dies després, si no s’ha arribat a aquest 40 % de participació social, s’ampliarà a la resta de la comunitat autònoma. I 15 dies després, a la resta d’Espanya.

Així mateix, la Llei estableix que «en el cas que el projecte es vehiculi a través d’una societat mercantil, el 20 % de la propietat del projecte s’ha d’entendre com el 20 % de la societat vehicular. Si un mateix projecte estigués vehiculat en diverses societats, l’obertura a la inversió local mai no pot ser inferior al 20 % del total del valor nominal del conjunt de les accions o participacions de les societats vehiculars que componen el projecte».

Segons la Llei, l’oferta de participació local serà obligatòria quan el projecte de generació renovable estigui ubicat a terra i tengui una potència igual o superior a 5 MW. En aquest sentit, si no arriba al 20 % el nombre de persones físiques o jurídiques interessades, s’ha d’ampliar l’oferta a les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, radicades als municipis limítrofs. En cas de seguir sense exhaurir-se el 20 %, s’ha d’estendre l’oferta a les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, radicades a la comunitat autònoma de les Illes Balears.