27 maig 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern lliura les restes de Miquel Martorell a la seva família NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern lliura les restes de Miquel Martorell a la seva família

Ha estat durant un acte privat al cementeri de Palma, al qual han assistit el vicepresident, Juan Pedro Yllanes, i el secretari autonòmic, Jesús Jurado, que han lliurat als familiars el certificat de víctima del franquisme de Miquel Martorell Gelabert.

El Govern de les Illes Balears ha lliurat aquest dijous les restes de Miquel Martorell Gelabert a la seva família, en un acte privat que ha tingut lloc al cementeri de Palma.

Miquel Martorell, originari de Bunyola, va ser afusellat a l’antiga carretera de Palma a Portocolom, entre els km 19 i 20, entre els mesos d’octubre i desembre de 1936. El seu cos va ser enterrat al cementeri de Llucmajor i les restes varen ser recuperades arran de les tasques d’exhumació duites a terme l’any 2019 per la Societat Aranzadi dins el Pla d’Actuació de Fosses 2018-2019, impulsat pel Govern de les Illes Balears.

A l’acte de lliurament, celebrat aquest matí, hi han estat presents el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera; Maite Blázquez i Maria Antònia Oliver, en representació de la Comissió de Fosses de les Illes Balears i de l’associació Memòria de Mallorca, així com representants dels ajuntaments de Bunyola, Llucmajor, Palma, i membres de la Societat Aranzadi.

Les restes de Miquel Martorell varen ser identificades a principis de 2020 juntament amb les d’altres dues víctimes —Antoni Oliver Jordà, natural de Pollença, i Macià Salvà Coll, del Coll d’en Rabassa. Tots tres havien estat assassinats i enterrats en una fossa comuna al cementeri de Llucmajor. Per a la seva identificació, varen ser cabdals tant les anàlisis d’ADN com els estudis antropològics realitzats per la Societat Aranzadi.

Avui, els seus familiars també han rebut de mans del vicepresident, Juan Pedro Yllanes, el certificat de reconeixement com a víctima del franquisme a nom de Miquel Martorell Gelabert, que reconeix «el seu patiment i la greu injustícia a la qual fou sotmès, ell i la seva família». És un document que atorga el Govern de les Illes Balears en aplicació de la Llei 2/2018 , de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, i a proposta de la Comissió Tècnica de la llei esmentada.

Miquel Martorell Gelabert

Nascut a Orient (Bunyola) el 3 de juliol de 1901, morí assassinat a l’edat de 35 anys. Era fill de jornalers i carboners. El cadàver va aparèixer el 3 de desembre de 1936 vora la cuneta de la carretera de Palma a Portocolom, a Llucmajor, amb múltiples ferides de bala, amb les mans fermades a l’esquena i sobre un bassiot de sang, tal com recull la historiadora Bàrbara Suau en la comunicació feta sobre Miquel Martorell Gelabert a les V Jornades d’Estudis Locals de Bunyola. El cadàver va ser enterrat sense identificar. La seva dona va reconèixer la roba i les pertinences una setmana després que fos enterrat al cementeri de Llucmajor. Tenia un fill de dos anys. Segons la família, se sentia perseguit i s’havia amagat diverses vegades a Alaró.