19 maig 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern inicia l’exhumació del cementeri de Selva per buscar les restes de Pedro Morro Payeras i José Luis Santo Toribio del Castillo NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern inicia l’exhumació del cementeri de Selva per buscar les restes de Pedro Morro Payeras i José Luis Santo Toribio del Castillo

La intervenció al cementeri de Selva és la sisena de les set exhumacions previstes en l’actual Pla de Fosses del Govern i tindrà una durada aproximada de 7 dies

La sisena intervenció del Tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears (2021-2022) tindrà lloc al cementeri de Selva (Mallorca), i se centrarà en la cerca de Pedro Morro Payeras, resident de Campanet i probablement originari de sa Pobla, i José Luis Santo Toribio del Castillo, resident d’Inca i originari de Sevilla.

«Obrim la fossa del cementiri de Selva amb l'esperança de trobar les restes de Pedro Morro i José Luís Santo Toribio, però també amb la prudència de saber que 86 anys són molts, i pot ser complicat localitzar els cossos. Tanmateix és important intentar-ho, tot esforç és poc per dignificar aquestes persones i tancar les ferides», ha explicat Jesus Jurado, secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern.

Segons l’estudi de la Guerra Civil realitzat pel Manel Santana i publicat sota el títol Selva. Al recer de la muntanya (1988), un mínim de set persones varen ser víctimes de la repressió al municipi d’Inca a l’estiu de 1936. La majoria d’elles haurien estat assassinats a llocs allunyats tant de Selva com dels seus nuclis de població, sent el més probable que fossin enterrades en altres municipis de Mallorca.

No obstant això, segons la fitxa elaborada per Arnau Matas Morell per al Mapa de fosses de Mallorca, i segons la documentació recollida en el Registre Civil de l’Ajuntament, almenys dues persones van ser enterrades en el cementeri municipal de Selva a l’agost de 1936.

Les entrades corresponen als certificats de defunció de les víctimes Pedro Morro Payeras i José Luis Santo Toribio del Castillo, i contenen indicacions sobre la localització de les fosses en les quals varen ser inhumats: entre el passadís central i la sepultura de Ca S’Hereu de Caimari.

Després de consultar els registres disponibles en l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Selva, els plans del cementiri pertanyents a aquest arxiu i diferents publicacions de l’època, s’ha pogut situar aquesta localització en la parcel·la anterior esquerra del recinte del cementeri vell.

És en aquest espai on en els pròxims 7 dies la Sociedad de Ciencias Aranzadi durà a terme dos sondejos individualitzats, corresponents als sectors concrets que descriu el Registre Civil com a lloc d’inhumació de cadascuna de les víctimes, i que abastaran cadascun d’ells una àrea aproximada de 2x2 metres.

Encara que es disposa de molt poca informació sobre totes dues víctimes, en el cas de José Luis Santo Toribio, la causa judicial 342/1936 sobre el seu assassinat aporta algunes dades que poden resultar clau per a la identificació: el cadàver presentava una ferida per arma de foc amb orifici d'entrada en la regió mentoniana amb sortida en la regió occipital, segons l'autòpsia; va ser enterrat amb les robes que vestia: camiseta blanca, calçons negres i cinturó de pell.

José Luis Santo Toribio del Castillo

Vint-i-cinc anys, era casat. Fill de Joaquín i Natalia, natural de Sevilla i resident a Inca. De professió firaire. Fou assassinat el 27 d’agost de 1936. El seu cadàver va ser descobert en la finca l'Olivar de Son Ripoll, a Selva, i inhumat en el cementiri municipal.

Pedro Morro Payeras

Vint anys. Resident a Campanet però probablement nascut a sa Pobla. De professió desconeguda. Fou assassinat el 30 d’agost de 1936.

El Tercer Pla de Fosses del Govern

El tercer Pla de Fosses del Govern va ser aprovat al desembre de 2020 per fer les tasques d’excavació, exhumació i identificació de cossos en set fosses de les Illes Balears entre els anys 2021 i 2022.

La de Selva és la sisena d’aquestes intervencions, després de les dutes a terme a: la segona fase d’exhumació del cementeri de Son Coletes, a Manacor, i la del cementeri d’Inca, totes dues a Mallorca; la tercera fase d’exhumació del cementeri de ses Figueretes, d’Eivissa; l’exhumació del cementeri de Sant Francesc, a Formentera; i l’excavació del cementeri municipal de Mancor de la Vall, a Mallorca, realitzada aquesta mateixa setmana.

La següent i última intervenció prevista dins de l’actual Pla de Fosses és la del Pou de Son Danús, a Santanyí (Mallorca).

Aquestes actuacions les ha executat la Sociedad de Ciencias Aranzadi, seguint el calendari aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de la Guerra Civil i el Franquisme de les Illes Balears.

El Pla es completa amb la realització de sis estudis històrics duts a terme per l’empresa ATICS, SL, i que se centren en: la fossa comuna de Capdepera; el cementeri de Petra; el cementeri de Palma (carrer de Sant Silvestre); el cementeri de Porreres; el cementeri de Muro, i la fossa de Cala Sant Vicenç, situada a Pollença.

ATICS també és l’empresa responsable de dur a terme, dins d’aquest Tercer Pla, els treballs de restauració, consolidació i conservació dels materials o objectes trobats en el procés d’excavació i documentació de les fosses intervingudes en els anteriors plans d’exhumació de 2016, 2018 i 2019.

En total, s’han pogut recuperar les restes de 218 persones assassinades a les Illes durant la Guerra Civil i el franquisme, de les quals ja s’han identificat 36 i s’han retornat 35 a les seves famílies.