15 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern i el Consell de Formentera signen un conveni de col·laboració per a l’adhesió dels punts de recàrrega de titularitat del Consell Insular a la xarxa MELIB NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i el Consell de Formentera signen un conveni de col·laboració per a l’adhesió dels punts de recàrrega de titularitat del Consell Insular a la xarxa MELIB

L’Institut Balear de l’Energia incorporarà els 24 punts de recàrrega del Consell Insular de Formentera a la xarxa MELIB de recàrregues de vehicle elèctric

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, i la presidenta del Consell Insular de Formentera, Ana Juan, han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració per tal d’impulsar l’adhesió dels 24 punts de recàrrega de titularitat del Consell Insular de Formentera a la xarxa MELIB, per tal de facilitar l’accés a aquesta xarxa als usuaris de vehicle elèctric de l’illa.

A la signatura del conveni també hi han assistit el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, i el conseller de Mobilitat del Consell Insular de Formentera, Rafael González.

En aquest sentit, l’Institut Balear de l’Energia proveirà el Consell Insular de Formentera de les guies tècniques, la formació i les targetes de connexió necessàries, de manera que els punts dels quals en sigui titular es puguin configurar i connectar a la xarxa MELIB. Així, l’IBE es farà càrrec de la coordinació de la xarxa MELIB per mitjà de la plataforma d’interconnexió dels diferents punts de recàrrega (roaming) i de la gestió de les recàrregues de la xarxa esmentada. A més, l’ens depenent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, continuarà mantenint i desenvolupant l’aplicació mòbil per a usuaris i la intranet per a gestors d’infraestructures i empreses de manteniment, facilitant, a més, l’accés per a formació dels gestors locals d’aquestes.

El Consell Insular de Formentera, al seu torn, en tant que gestor dels punts de recàrrega, atendrà les instruccions, pautes i indicacions de l’Institut Balear de l’Energia i posarà en marxa un sistema de manteniment dels punts de recàrrega que permeti una provisió correcta del servei de recàrrega als usuaris de la xarxa. Als efectes de la integració a la xarxa MELIB, el Consell Insular de Formentera fixarà els vinils i adhesius amb la imatge corporativa de la xarxa als punts de recàrrega de la seva titularitat, així com altres vinils que es puguin elaborar relatius al funcionament d’aquesta. El Consell Insular de Formentera també podrà incloure vinils i adhesius amb la imatge corporativa del projecte formentera.eco, de regulació de l’entrada i circulació de vehicles a l’illa.

Malagrava ha asseverat durant la signatura que «per impulsar la implantació del vehicle elèctric a les Illes Balears és necessari adoptar una sèrie de mesures dins l’àmbit local que incentivin la utilització del vehicle elèctric, aplicades mitjançant ordenances municipals però coordinades dins l’àmbit autonòmic».

La presidenta del Consell Insular de Formentera, Ana Juan, ha destacat que «la integració de Formentera a la xarxa MELIB ajudarà a impulsar el canvi de model de mobilitat que necessita l’illa i en el qual està treballant la institució».

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha declarat que «un dels objectius de l’Institut Balear de l’Energia és que tots els punts de recàrrega de les administracions públiques i, en la mesura del possible, del sector privat, siguin interoperables independentment del gestor de recàrrega que els operi, per la qual cosa els sistemes de recàrrega han de permetre la interoperabilitat i s’ha de crear un sistema que gestioni i coordini els diferents operadors. Per això, des de l’IBE, posarem al servei del Consell Insular de Formentera el sistema de gestió centralitzat, que permeti la interoperabilitat de la xarxa de punts de recàrrega per a vehicle elèctric de les administracions signants d’aquest Conveni».

Cal destacar que el distintiu MELIB, juntament amb el que estableix la Direcció General de Trànsit per a vehicles de zero emissions, serveix per identificar els vehicles elèctrics a les Illes Balears, amb la finalitat que els municipis el reconeguin amb la intenció d’unificar criteris i aplicar polítiques comunes que beneficiïn els usuaris de mobilitat elèctrica per a tots els municipis per igual i, al mateix temps, tenir una marca unificada a totes les Illes. Cal considerar que la mobilitat no es restringeix a un sol municipi i, si cada municipi anàs per lliure, polítiques d’aquest tipus que beneficien els usuaris no serien possibles.

Aquest Conveni tindrà un vigència de quatre anys des de la seva signatura i serà prorrogable per quatre anys més.