LOGO CAIB
17 juny 2021 Conselleria de Mobilitat i Habitatge

El Govern d’Espanya inclou el tramvia de Palma en el pla de projectes estratègics aprovat per la Comissió Europea i fa una passa important cap al seu finançament amb fons europeus NNota Informativa

Foto de noticia

El Govern d’Espanya inclou el tramvia de Palma en el pla de projectes estratègics aprovat per la Comissió Europea i fa una passa important cap al seu finançament amb fons europeus

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “España Puede”, aprovat ahir per la Comissió Europea, inclou el projecte del tramvia de Palma dins un dels eixos estratègics d’actuació anomenats components. D’aquesta manera el tramvia de Palma podrà obtenir  finançament directe dels Fons “Next Generation”.

Es tracta d’una passa important dins l’estratègia del Govern de les Illes Balears de cercar vies de finançament a través dels fons europeus per avançar en aquest projecte clau en el model de mobilitat sostenible i accessible a tothom que s'està desenvolupant. La decisió del Govern de l’Estat d’incloure el tramvia en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència mostra que s’avança pel bon camí.

El projecte de tramvia està inclòs dins el Component 1, “Pla de Xoc de mobilitat sostenible, segura i connectada en entorns urbans i metropolitans”. Aquest component té entre els seus objectius impulsar la descarbonització de la mobilitat urbana, la millora de la qualitat de l’aire i de la qualitat de vida de les ciutats. El projecte del tramvia de Palma respon a aquests criteris pel fet de ser un servei de transport col·lectiu d’alta capacitat, totalment electrificat i que permetrà fer un important salt qualitatiu en la xarxa de transport públic de l’àrea metropolitana de Palma, tot reduint el vehicle privat en l’entorn urbà i, per tant, les emissions contaminants.

El tramvia està inclòs, de manera addicional, en el conjunt de les inversions en rodalies arreu del conjunt de l’Estat perquè té, segons consta en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència,  els mateixos avantatges mediambientals i compleix tots els criteris establerts per la Comissió Europea. Així, s’inclou en les inversions del “Other newly or upgraded built railways-electric/zero emission”, com a un sistema electrificat amb zero emissions.

A partir d’ara es continuarà treballant en la concreció de les característiques tècniques del projecte, i braç a braç amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per a concretar l’abast del finançament que es podrà obtenir, que dependrà també dels criteris, sobretot calendaris i ritmes d’execució, marcats per Brussel·les.

El projecte del tramvia de Palma es divideix en tres trams:

— Plaça d’Espanya – Son Espases, amb  l’estudi informatiu actualment en exposició pública.

—Plaça d’Espanya – Aeroport, amb l’estudi informatiu aprovat i en redacció el projecte bàsic, el qual ha estat adjudicat recentment.  Aquest és el tram amb la tramitació més avançada.

— Aeroport – Platja de Palma, actualment en situació de redacció de l’estudi informatiu i amb les consultes prèvies a la Comissió Balear de Medi Ambient per elaborar el document d’abast.