LOGO CAIB
Contingut
2 gener 2018| <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears posa en marxa la campanya «La vida d’un animal no té preu» NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears posa en marxa la campanya «La vida d’un animal no té preu»

Cada any arriben al Centre al voltant de dos-cents animals abandonats
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha posat en marxa una campanya de sensibilització i conscienciació sobre la mala pràctica d’abandonar animals amb vista al període postvacances de les festes de Nadal.
 
Amb el lema «La vida d’un animal no té preu» el Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) pretén que no es produeixi cap cas d’abandonament d’animals, ni domèstics ni silvestres, ni autòctons ni exòtics.
 
De fet, animals com un guacamai o un os rentador no són animals domèstics, i no s’haurien de tractar com a mascotes. Es tracta d’animals silvestres de latituds diferents a la nostra que han tingut la desgràcia de ser capturats i venuts al nostre país, o d’animals que han estat criats en captivitat amb finalitat comercial.
Són éssers vius amb les seves necessitats, per la qual cosa abans de comprar-los és imprescindible informar-se’n bé: què mengen, fins on creixen, si poden arribar a ser perillosos, si embruten, si fan males olors o renous molests, quins espais necessiten, i, per descomptat, cal requerir un document o certificat oficial per a la seva tinença que n’indiqui la procedència i, sobretot, si és legal: l’os rentador, per exemple, està catalogat com a invasor, i per tant, la tinença està prohibida.
 
Cada any el COFIB rep molts animals exòtics. De fet, els darrers cinc anys, fins al 30 de novembre d’enguany, ha acollit 1.997 exemplars, dels quals 918 són per abandonament. Els seus propietaris al·leguen que s’han fet massa grossos, que mosseguen o que ja no tenen espai. Les sortides que tenen aquests exemplars són limitades: la cessió a altres centres d’acollida, a zoològics, o, en determinades espècies, l’adopció per part de particulars. Hi ha casos sense altra alternativa que l’eutanàsia. No és viable el seu retorn a la natura, atès que implicaria un esforç enorme i sempre hi ha el risc d’introduir gèrmens o problemes derivats del seu pas per captivitat.

Des del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria es demana que mai s’alliberin aquests animals al medi natural, atès que se’ls condemna a una mort més que probable, a més d’agreujar el problema de les espècies exòtiques invasores al nostre entorn.
 
Per tot això, es demana a la ciutadania que actuï amb molta cura quan es regala un animal d’aquest tipus. A l’hora de comprar un animal no ens pot guiar un capritx, o les ganes de sorprendre la persona estimada, i en tot cas, s’han de triar espècies domèstiques, més adaptades a viure amb les persones.