28 juliol 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Alumnes del curs Tecnoestiu llancen a l'atmosfera el primer nanosatèl·lit dissenyat al FabLab d'Eivissa, que compta amb la col·laboració de la Vicepresidència NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Alumnes del curs Tecnoestiu llancen a l'atmosfera el primer nanosatèl·lit dissenyat al FabLab d'Eivissa, que compta amb la col·laboració de la Vicepresidència

\ El nanosatèl·lit ha duit acoblat un globus sonda estratosfèric amb càmera i GPS, per reportar-ne l’ascens a 30 quilòmetres d’altura i el descens

\ S’han pogut captat imatges que serveixen d'evidències de l'evolució del canvi climàtic, seguint estàndards de l'agència espacial europea

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; el director general d'Innovació, Eduardo Zúñiga, i el regidor de Modernització de l'Ajuntament d'Eivissa, Aitor Morrás, han assistit aquest dijous al llançament del primer nanosatèl·lit construït en el marc del curs Tecnoestiu, promogut per l'Ajuntament d'Eivissa i desenvolupat al taller tecnològic FabLab de l’illa, que compta amb la col·laboració de la Vicepresidència de Transició Energètica, Sectors productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General d’Innovació.

Tecnoestiu és un curs adreçat a joves entre 13 i 18 anys, perquè aprenguin metodologies de disseny i fabricació digital en 3D, electrònica i robòtica. En aquesta activitat se'ls han plantejat dos reptes: el primer ha estat la construcció d'un robot humanoide capaç de programar íntegrament,  i el segon ha estat el primer llançament a Eivissa d'un nanosatèl·lit a l'atmosfera, acoblat a un globus sonda estratosfèric amb càmera i GPS per reportar-ne l’ascens a 30 quilòmetres d’altura i el descens. Aquesta activitat també ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears.

El nanosatèl·lit, que s'ha llançat des de Sant Agustí des Vedrà a les 12.00 h i s'ha recollit a les 14.45 h, ha captat imatges que serveixen d'evidències de l'evolució del canvi climàtic, seguint estàndards de l'agència espacial europea. El llançament ha estat programat per Bartomeu Alorda, professor del departament de física de la Universitat de les Illes Balears.

Els nanosatèl·lits tenen capacitats similars als satèl·lits convencionals i s'utilitzen normalment per dur a terme missions molt específiques, com la duita a terme avui a Eivissa, l’estudi de l’atmosfera; però també missions relacionades amb les telecomunicacions o la meteorologia.

El FabLab d'Eivissa i altres iniciatives de desenvolupament de l'activitat innovadora, com la posada en marxa del programa Emprenbit de la Fundació Bit a les Pitiüses, han estat possibles a l'illa arran de la creació de l'espai Districte07800, un programa promogut pel àrea de Modernització de l’Ajuntament d’Eivissa per impulsar, amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears, iniciatives de base tecnològica i creativa.

Canvi de model econòmic

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha valorat positivament l’oferta pública d'activitats tecnològiques disruptives que s'estan duent a terme a Eivissa amb la col·laboració de la Vicepresidència del Govern. Jurado ha destacat, a més, la necessitat d'assumir els reptes que planteja el canvi climàtic a través d'iniciatives que afavoreixin la transició cap a un nou model productiu, com les que du a terme la Vicepresidència a través de la Direcció General d'Innovació.

En paraules de Jurado, «necessitam una societat conscient de la complicada situació climàtica en la que estam, per poder donar pas a la reversió dels seus efectes amb garanties. Des de la Vicepresidència del Govern i des de la Direcció General d’Innovació som plenament conscients del repte que tenim davant, i volem afrontar-lo amb solucions, com és el canvi de model econòmic cap a un plantejament més diversificat i basat en el coneixement».

Polítiques STEM

Per part seva, el director general d'Innovació, Eduardo Zúñiga, també ha subratllat el valor afegit que suposa l'oferta educativa en matèria de tecnologies avançades de l'Ajuntament d'Eivissa. En aquesta línia, ha recordat que la Direcció General d'Innovació ha iniciat aquesta legislatura una aposta decidida en matèria de polítiques STEM (acrònim de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, en anglès), les quals inclouen pressupost per donar suport a tallers tecnològics com el FabLab on ha estat possible el disseny del nanosatèl·lit que avui s'ha llançat a l'atmosfera.

 «Des de la Direcció General d'Innovació donam suport a projectes com aquest d'Eivissa i impulsam polítiques STEM perquè els joves puguin tenir el primer contacte amb la ciència, puguin fer experiments i puguin posar en marxa projectes tecnològics des de zero, amb impressió 3D al FabLab. El resultat l'hem vist avui, amb el llançament d'un nanosatèl·lit, primera experiència d'aquest tipus a les Illes Balears», ha expressat el director general d'Innovació.

Formació tecnològica avançada per a joves

El regidor de Modernització, Aitor Morràs, ha agraït a l’Ajuntament de Sant Josep, i a la parròquia de Sant Agustí, per la cessió de l’espai des d’on s’ha llaçat el nanosatel·lit. Així mateix, Morras s'ha mostrat satisfet per la culminació amb èxit de l'escola d'estiu tecnològica Tecnoestiu, ja que es compleix així un dels objectius del municipi d'Eivissa, que és «facilitar formació tecnológica avançada a estudiants i joves».

Per a Morràs, aquest tipus de polítiques públiques són necessàries per a la diversificació del model productiu, «ja que aquest tipus de canvis requereix formació», ha afegit.