29 desembre 2020 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Afers Socials i Esports i la Fundació IRES signen el concert del 2021 per al servei d’atenció social a persones implicades en un procediment judicial NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
La inversió prevista per a l'acord de col·laboració és de 225.274 euros

Afers Socials i Esports i la Fundació IRES signen el concert del 2021 per al servei d’atenció social a persones implicades en un procediment judicial

Santiago celebra la continuïtat d’aquest model concertat que garanteix una estructura dels serveis socials a l’àmbit judicial

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i la directora de la Fundació IRES a les Illes Balears, Aina Capellà, han signat aquest dimarts el concert per al servei d’atenció social a persones implicades en un procediment judicial per a l’any 2021. La inversió prevista és de 225.274 euros. Per a la consellera és la constatació que aquesta via de col·laboració, a través de la concertació, iniciada el 2017 funciona i ajuda a aquest col·lectiu que tant ho necessita. ‘’Garanteix una estructura dels serveis socials a l’àmbit judicial’’, ha especificat.

A l’acte de signatura també hi han assistit el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, Carlos Gómez, qui va ser un dels impulsors del servei a la dècada dels 80, i la directora general de Serveis Socials, Teresa Vallespir. Allà, s’ha recordat que durant el 2019 es va atendre a 1.095 persones i a 221 famílies. Unes dades molt semblants a les que s’espera tancar aquest 2020 que, malgrat el confinament provocat per la COVID-19 es va seguir oferint el servei.

El Servei d’atenció social a persones implicades en un procediment judicial és un servei d'atenció especialitzat a l’àmbit judicial que atén a les persones encausades o condemnades que els informa i assessora dels recursos de la xarxa comunitària al seu abast; dur a terme una intervenció psicosocial, i ajudar en tràmits i gestions amb la finalitat de prevenir la reincidència.

L’atenció social als jutjats posa el centre d’atenció en la persona que pateix un problema en l’entorn judicial. Això la posiciona de manera privilegiada en la detecció i atenció, molt sovint per primera vegada, d’una gran quantitat de problemàtiques socials (drogodependència, violència familiar i de gènere, conflictes veïnals, salut mental, marginació...) que, tot i tenir conseqüències judicials, requereixen abordar la seva dimensió social.

En aquest sentit, l’atenció social als jutjats, esdevé un servei especialitzat que permet atendre situacions de dèficit social en un entorn que, contràriament, es caracteritza per un abordatge exclusivament pericial i valoratiu.

El servei presta dos tipus d’atenció en funció de la població destinatària:

A- L’atenció directa: destinada a persones implicades en un procediment judicial penal o civil, amb independència de la situació jurídica en que es trobin (acusades, víctimes, denunciants, demandants, testimonis, etc.). Entre aquestes es prioritzaran aquelles a qui, pel contacte amb l’entorn judicial, s’incrementen els desavantatges de partida o bé per l’especial rellevància social de la problemàtica que presenten:

- La violència contra la dona i/o domèstica.

- La drogodependència.

- La incapacitat

- La salut mental.

- La privació de llibertat.

B- L’atenció als professionals; es presta assistència tècnica, amb caràcter instrumental, als professionals tant de l’àmbit judicial com dels socio-sanitaris i serveis socials, tant d’atenció primària com especialitzada. En aquest sentit aquest tipus d’atenció permet establir mecanismes de comunicació, contacte i interacció entre els sistemes socials i judicials.

El servei d’atenció social a persones implicades en un procediment judicial es presta a tots els partits judicials de les Illes Balears. L’horari de prestació del servei s’ajusta a l’horari de les seus judicials i en funció de la demanda de cada partit judicial.